Anghinarea - Alcachofa  (Cinara scolymus) - plante medicinale

Cunoscuta la noi mai mult ca planta medicinala amara, in sudul si vestul Europei, anghinarea este un aliment uzual, mai ales in Grecia, Italia si Franta. Se consuma - lucru mai putin obisnuit - florile, care sunt ca niste maciulii carnoase, ce se curata de straturile mai pieloase de la suprafata. Au un gust vag amar (spre deosebire de frunze, care sunt teribil de amare), fiind neasteptat de placute in mancare. Iata cea mai simpla si totodata cea mai folosita reteta de preparare a anghinarei: Se curata 10 flori de anghinare de

partile pieloase, dezvelind straturi succesive de petale, pana cand acestea apar mai

albicioase la culoare si fragede. Se taie apoi marunt si se tin intr-un vas cu apa combinata cu zeama de la jumatate de lamaie, vreme de 20 de minute (ca sa nu se innegreasca). Apoi, intr-o oala mai plata, se pun florile curatate si tocate marunt, doi catei de usturoi, 1-2 linguri de ulei de masline si o jumatate de cana de apa. Se fierbe totul la foc mic, pana cand anghinarea se inmoaie, moment in care vasul se da deoparte, se adauga sare si patrunjel verde. Se consuma simplu sau, pentru mai multa consistenta, cu cascaval ras deasupra. Cateva proprietati medicinale - consumul de anghinare stimuleaza activitatea pancreasului si secretia de insulina, fiind un excelent preventiv pentru diabetul zaharat de tip Ii. Fiarta ceva mai putin si asociata cu ceapa, anghinarea are si efecte hipoglicemiante directe, precum si un excelent efect diuretic. - persoanele cu digestia lenesa, cu peristaltism gastric redus, vor beneficia din plin de efectele anghinarei. Aceasta stimuleaza secretia de sucuri gastrice si de bila, activeaza musculatura neteda a tubului digestiv. - se recomanda consumul de anghinare mai ales la persoanele cu constipatie atona si care au probleme biliare (dischinezie). Anghinarea favorizeaza peristaltismul digestiv si ajuta la evacuarea bilei. De asemenea, stimuleaza activitatea rinichilor, ajutand la buna functionare a acestora si la evacuarea lichidelor din organism. Pe perioada verii, iunie - iulie mai ales, cand sezonul anghinarei este in plin, se recomanda un consum sporit de apa, pentru ca acest aliment va mari cantitatea de apa eliminata din corp. - persoanele cu probleme hepatice cronice, mai ales cu hepatita, vor beneficia din plin de consumul de anghinare ca aliment. Aceasta dreneaza ficatul, favorizeaza regenerarea celulelor hepatice. Laolalta cu alte demersuri terapeutice, cum ar fi tratamentul cu plante medicinale, ajuta la prevenirea complicatiilor. 

Preparate din anghinare

Tinctura de anghinare

Este folosită mai ales ca stimulent al poftei de mân­care şi al digestiei, fiind administrată înainte de masă. Se obţine din 20 de linguri de pulbere de anghi­nare us­cată, care se pun într-un borcan şi peste ele se adaugă două căni (NULL ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la ma­cerat vre­me de 12 zile, într-un loc călduros, după care se fil­trea­ză, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se adminis­trează din acest remediu câte o linguriţă diluată în puţină apă, cu 5-10 minute înainte de a mânca. Este un remediu comod de admi­nistrat, dar nu la fel de complet ca acţiune vinde­că­toa­re ca următorul despre care vom vorbi:

Pulberea de anghinare

Se macină foarte fin, cu râşniţa electrică de cafea, tulpinile uscate de anghinare, după care se cern printr-o sită fină (cum ar fi cea pentru făina albă). Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise er­metic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum treizeci de zile (deoarece substanţele active se oxidează relativ rapid). De regulă, se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 şi 22. Este un tratament eficient pentru stimularea digestiei, pentru tratarea hipoacidităţii, dis­pepsiei şi a atoniei digestive. Are efecte bune şi în bolile de ficat şi în dischinezia biliară, unde însă ade­vă­ratul specialist este extractul apos, despre care vom vorbi în continuare: Infuzia combinată de anghinare În jumătate de litru de apă se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-4 linguriţe de iarbă de anghinare mă­runţită, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar plan­ta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vre­me de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se fil­trează. În final, se ames­tecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de in­fuzie combinată de an­ghi­nare, care se foloseşte intern (NULL-2 căni pe zi). Este excepţională pen­tru per­soa­nele care au ni­sip la fiere (microlitiază bilia­ră), care su­feră frecvent de dischinezie şi de migrenă bi­liară. De asemenea, cu infuzia combinată de anghi­nare se ob­ţin rezultate foarte bune şi în steatoza hepatică şi în he­­pa­titele virale. Singurul dezavan­taj al acestui pre­parat este acela că are un gust teribil de amar, aproa­pe imposibil de suportat în cure­le de lungă durată. De aceea s-a ob­ţinut un alt pre­parat din an­ghinare, extrem de con­cen­trat ca prin­cipii active, dar mult mai uşor de admi­nistrat şi suportat Extractul uscat de anghinare Este genul de re­mediu pe care per­soanele cu pro­bleme digestive, hepatice sau biliare este bine să îl aibă mereu la îndemână. Se obţine din extractul apos pre­parat din părţi ae­riene de anghi­na­re, din care se eva­poră complet apa, rămâ­nând o pulbere brun-verzuie, foarte con­cen­trată în principii active - extractul us­cat de anghinare. Pe lângă că are o acţiu­ne terapeutică ex­trem de in­tensă, ex­trac­tul uscat este "medi­ca­mentul” cel mai simplu şi co­mod de administrat care se poate obţine din anghi­nare, aşa încât nu este de mirare că toate studiile la care vom face referire în cele ce ur­mea­ză au fo­losit această formă de adminis­trare. Do­zele necesare de extract vor fi precizate la fiecare tip de afec­ţiune în parte Anghinarea şi vezica biliară Colecistul sau vezica biliară este un mic rezervor, situat în zona ficatului, în care se acumulează bila (fierea), un lichid de culoare galben ver­zuie, cu un rol foarte important în digestie. Conform statisticilor, mai mult de un sfert din populaţia cu vârsta peste 30 de ani suferă de probleme biliare, mai mult sau mai puţin gra­ve.

De ce? Deoarece stilul de viaţă contem­po­ran ne predispune la blocaje în funcţiona­rea colecistului. Sedentarismul, hrana prea rafinată, poziţia corpului (mai ales statul în­de­lungat pe scaun) şi stresul psihic sunt cei mai importanţi factori care conduc la apariţia afecţiunilor biliare. Iar dintre bolile cole­cis­tului, cea mai frecventă este dischinezia bilia­ră (fierea leneşă), care are adesea drept com­plicaţii calculii biliari, dar şi indigestiile, con­stipaţia, migrenele şi un întreg lanţ de afec­ţiuni şi tulburări, care toate pornesc doar de la acest mic rezervor din corp. Şi trebuie spus că medi­cina alopată are prea puţine soluţii pentru afecţiunile biliare, pe care însă anghinarea le rezolvă ca nici un alt remediu. Mai exact, anumite principii active (cina­rina, acidul clorogenic) stimulează evacuarea vezicii biliare, prevenind apariţia crizelor biliare, dar şi formarea calculilor biliari. Apoi, această plantă stimu­lează secreţia de lichid biliar în cantităţi suficiente şi cu o compoziţie adecvată, prevenind indigestiile şi alte asemenea probleme. Tratamentul afecţiunilor biliare cu anghinare se face în cure de lungă durată (minimum 30 de zile), timp în care se administrează extractul, câte 150-300 mg luate cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. În timpul curei cu anghinare, se va evita consu­mul de pră­jeli, cafea şi ceai negru (mai ales pe stoma­cul gol), dulciuri concentrate. Anghinarea şi detoxifierea organismului Anghinarea are şi o acţiune detoxifiantă foarte puter­nică. În curele de eliminare a toxinelor din orga­nism, se administrează o doză de şoc, de 450-600 mg de extract de anghinare dimineaţa, pe sto­macul gol, şi aceeaşi canti­tate seara, înainte de culcare. O cură du­rea­ză minimum 14 zile şi va determina o eva­cuare ma­sivă de fiere din colecist, acizii din bilă ajunşi în duo­den şi apoi mai departe, pe tubul digestiv, stimulând peristaltismul in­testinal, accelerând tran­zitul şi ajutând la o elimi­nare masivă a toxi­ne­lor din colon. De ase­me­nea, depunerile de mâl (microlitiază) din vezica biliară sunt eli­minate sub acţiunea anghinarei, în timp ce activitatea ficatului este accelerată. Ex­trac­tul din această plantă stimulează şi activitatea rinichilor, favorizând eliminarea surplusului de apă din corp, dar şi a ureei şi a altor deşeuri de metabolism. După o ase­menea cură, veţi elimina 1-2 kilograme în mod spon­tan, digestia se va regla de la sine, tenul se va curăţa, în timp ce problemele intestinale se vor ameliora. Tratamente interne Hepatita virală A, B, C, D în tratamentul hepatitei, anghinarea are efecte cu totul speciale, care o recomandă ca adjuvant la orice altă terapie, naturală sau alopată. În primul rând, anghinarea îmbunătăţeşte starea clinică a pacienţilor: durerile în abdomen dispar sau se ameliorează, ficatul tinde să revină la volumul normal, se estompează stările de greaţă şi inapetenţă, creşte rezistenţa la efort, pielea îşi recapătă coloritul. Apoi, anghinarea ajută la menţinerea structurii nor­male a ficatului, prevenind apariţia proceselor de fibro­zare şi evoluţia spre ciroză. Se ţin cure de 3 luni, timp în care se iau câte 1-1,5 g de extract de anghinare pe zi, pe stomacul gol. Pentru oprirea proceselor de distrucţie la nivelul ficatului, dar şi pentru reducerea viremiei, cura de anghinare se poate face în paralel cu administrarea altor plante specifice, cum ar fi: armu­ra­riul, cicoarea, alga AFA, chlorella Dispepsie, digestie dificilă un studiu făcut în anul 2003 în Germania, pe un număr de peste 200 de pacienţi, a demonstrat că această plantă este de un real folos persoanelor care suferă de dispepsie. După şase săptămâni de tratament, timp în care pacienţii au luat câte 650 mg de extract pe zi, în două reprize, s-a re­marcat la peste 50% dintre participanţi o îmbunătăţire simţitoare a stării de sănătate. Sub acţiunea anghinarei au dispărut indigestiile, stările de greaţă, precum şi balonarea, tranzitul intestinal neregulat. Timpul de di­gestie s-a redus, iar senzaţiile de jenă şi disconfort abdominal după masă au fost eliminate. gastro-esofagian administrată cu cinci minute înainte de masă, anghinarea ajută la prevenirea arsurilor stomacale şi a refluxului gastroesofagian. Se iau câte 300 mg de extract înainte de a mânca. Pentru a potenţa efectele plantei, nu se vor consuma băuturi car­­bogazoase, iar în timpul mesei, se va evita înghi­ţi­rea hra­nei pe nemestecate, vorbirea în timpul masti­caţiei. de greaţă, vomă se administrează jumă­tate de linguriţă de pulbere de anghinare, care se în­ghi­te cu jumătate de pahar de limonadă foarte puţin sau deloc îndulcită. Anghinarea acţionează la nivelul siste­mului nervos, inhibând reflexul vomitiv. În unele ca­zuri, planta poate avea efect paradoxal, provocând vo­ma, după care, de asemenea, starea pacientului se va ameliora simţitor.

ezitatea şi îngrăşarea în ciuda reclamei făcute în ultimul timp în mass-media, anghinarea are efecte destul de modeste în curele de slăbire. Totuşi, ad­ministrată sub formă de capsule, pentru ca gustul său amar să nu stimuleze foarte puternic apetitul ali­men­­tar, are efecte detoxifiante, care ajută la eliminarea a 1-2 kilograme în mod spontan. Apoi, unele substanţe pe care le conţine inhibă receptorii pentru gustul dulce, ceea ce va duce la o scădere a apetitului pentru dulce. Aşa­dar, curele cu anghinare pot fi un ajutor pentru scă­de­rea în greutate, putând fi asociate cu remedii cu ac­ţiu­­ne de slăbire demonstrată, cum ar fi aloe ferox, al­ge­le marine, chitosanul, extractul de cicoare etc. colonului iritabil anghinarea nor­malizează tranzitul intestinal, stimulează peristaltis­mul, previne balonarea şi crampele abdominale. Un stu­diu făcut în Statele Unite, în 2004, arată că 41% din­tre pacienţii suferind de sindromul colonului iritabil au înregistrat ameliorări simţitoare ale bolii lor, în ur­ma unei cure de şase săptămâni cu anghinare. Se ia pul­berea (câte 8-10 g pe zi) sau extractul uscat (NULL-1,5 g pe zi), ambele administrându-se pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de a mânca. ridicate ale colesterolului puţine re­medii, alopate sau naturale, se pot compara cu anghi­narea, atunci când este vorba de reducerea cantităţii de colesterol din sânge. Această plantă acţionează direct la nivelul ficatului, reglând secreţia de colesterol, in­flu­­enţând însă şi digestia şi metabolismul grăsimi­lor pe care le ingerăm din hrană. În urma curei cu an­ghi­nare, creşte proporţia de colesterol bun (HDL) şi scade proporţia de colesterol rău (LDL). O cercetare fă­cută pe un număr de 140 de pacienţi a arătat că o can­­titate de doar 0,5 g de extract uscat, administrat zilnic, duce într-o lună la o scădere cu 18% a valorii colesterolului total. Iar aceste efecte se obţin fără nici un fel de efect advers asupra sistemului nervos, ficatu­lui sau a rini­chilor, ca în cazul medicamentelor de sinteză pentru reglarea colesterolului. se administrează infuzia combinată, din care se beau câte 2-3 căni pe zi. Anghinarea este mai mult decât o insulină vegetală, ea acţionând şi prin scăderea directă a valorilor glicemiei din sânge, dar şi la nivelul pancreasului, a cărui activitatea o stimu­lea­ză. Mai mult, această plantă ajută pacienţii insulino-dependenţi să îşi reducă doza de insulină, prevenind în acelaşi timp complicaţiile cardiovasculare, extrem de periculoase în boala diabetică. arterită anghinarea este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din lumea vege­tală, prevenind depunerea şi oxidarea colesterolului pe pereţii vaselor de sânge, ajutând la menţinerea sănătă­ţii lor. Persoanele care consumă frecvent grăsimi, care fumează sau trăiesc în mediu toxic ori care au valori ridicate ale tensiunii arteriale ar trebui să ţină regulat cure cu anghinare. O asemenea cură du­rează 1-2 luni, timp în care se consumă câte 3-4 lin­guriţe de pulbere pe zi valori ridicate ale ureei în sânge se administrează jumătate de litru - un litru de infuzie combinată de anghinare pe zi, în cure de minimum 14 zile. Persoanele cărora le este contraindicat aportul suplimentar de lichide vor consuma extractul uscat, câte 1 g pe zi. Sub acţiunea principiilor active din aghi­nare, sărurile acidului uric sunt mobilizate din ţesuturi şi sunt eliminate prin urină şi scaun.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.