Diverticuloza - simptome


Diverticulii reprezinta hernierea(proeminenta) mucoasei peretelui colonului prin musculatura acestuia. Peretele

colonului este format din 4 tunici dispuse concentric,care de la interior spre exterior sunt: mucoasa,submucoasa,musculara si seroasa. Diverticulii sunt pungi formate din pliurile mucoasei peretelui intestinal.Marimea lor variaza de la cea a unui bob de mei pana la marimea unei cirese.
Diverticuloza se defineste prin prezenta unui numar variabil (in medie 5 - 20) de diverticuli la nivelul peretelui tubului digestiv.Deobicei, aceasta boala nu provoaca simptome.
Diverticulii sunt extrem de frecventi si prevalenta creste cu varsta. Intr-adevar, este raspandita in randul persoanelor peste 60 de ani si in tarile industrializate (unde afecteaza mai mult de 50% din populatie, probabil datorita unui regim alimentar sarac in fibre). Diverticuloza colonica apare foarte rar inaintea varstei de 30 ani, creste cu varsta si este intalnita la mai mult de 50% din persoanele peste 70 de ani.
Diverticulii apar in special la nivelul colonului sigmoid,dar deobicei nu este singurul atins. In 80% din cazuri diverticulii intereseaza colonul sigmoid,colonul descendent si chiar colonul transvers. In 15% din cazuri diverticuloza afecteaza intreg colonul.Colonul este format din patru segmente:colon ascendent,colon transvers,colon descendent si colon sigmoid.

Care este mecanismul de aparitie a diverticulilor?
Mecanismul de aparitie a diverticulilor nu este pe deplin inteles. Se considera ca hipertrofia (ingrosarea) musculaturii intestinale creaza zone de hiperpresiune(presiune inalta)  in interiorul lumenului colonului. Alte teorii considera ca spasmele musculare sau contractia nesincrona a musculaturii intestinale contribuie la cresterea presiunii in interiorul lumenului colonului. Datorita hiperpresiunii, mucoasa este impinsa prin musculatura peretelui intestinal,rezultand diverticulii. Zonele interesate sunt in special cele cu musculatura slabita,cum ar fi zonele unde vasele sanguine patrund in peretele colonului. Hipertrofia musculara este predominanta la nivelul sigmoidului,de aceea diverticulii apar in special la nivelul colonului sigmoid. La persoanele in varsta,mucoasa intestinala este mult mai fragila;acesta este ,probabil, motivul pentru care  diverticulii apar mai frecvent la persoanele in varsta.
Potrivit unei teorii populare, exista o cavitate situata la nivelul mucoasei care functioneaza ca o supapa. Aceasta va permite gazelor intestinale sa patrunda,iar tesutul se va umfla ca un balon.

Care sunt factorii de risc?

Principalul factor de risc este dieta deficitara in fibre alimentare (din legume si in special din  cereale), precum si excesul de zahar.
Deshidratarea,constipatia si dieta saraca in fibre determina spasme ale musculaturii colonice care determina cresterea presiunii in interiorul colonului. Fibrele alimentare determina retinerea apei in bolul fecal,astfel acesta va trece mai usor prin tubul digestive (fibre alimentare solubile sau insolubile).Un regim alimentar fara fibre necesita un efort suplimentar din partea musculaturii intestinale pentru a elimina materiile fecale (scaunul) ,ceea ce favorizeaza hipertrofia musculaturii intestinale.
Alti factori de risc sunt:un regim alimentar cu continut ridicat in grasime si afectiuni ale tesutului conjunctiv care pot provoca slabiciunea peretelui colonic (cum ar fi sindromul Marfan).

Care sunt simptomele diverticulozei?
Boala este adesea latenta (nu da nici un simptom),doar 20% din pacienti au manifestari clinice. Manifestarile clinice sunt:
    Modificarea tranzitului intestinal: pacientii se pot plange de constipatie si diaree. Uneori poate apare senzatia de defecare incompleta.
   Durerile abdominale sau crampele abdominale sunt principalele simptome al diverticulozei si apar la 80% dintre pacienti.Durere este localizata in in partea stanga jos a abdomenului(fosa iliaca stanga).Uneori, simptomele includ disconfort abdominal cronic (de lunga durata) alternand cu episoade acute de durere foarte puternica(paroxistica). Alteori durerea este descrisa ca o senzatie de presiune sau senzatie tractiune.
    Hemoragii (sangerari) rectale,in cantitate variabila:aparitia sangerarilor impune consult medical (gastro-enterologic) pentru excluderea cancerului de colon.  
    Balonare (meteorism)

Care sunt complicatiile diverticulozei?
1. Hemoragia(sangerare)
Sangerarile pot sa apara in cazul in care bolul fecal(scaunul) patrunde si ramane blocat intr-un diverticul. Intestinul absoarbe apa din bolul fecal,astfel dupa un timp el va deveni uscat si tare. El poate eroda vasele sanguine din apropiere,ducand la aparitia sangerarilor. Uneori se poate pierde o cantitate mare de sange. Daca sangerarea semnificativa continua,tratamentul chirurgical de urgenta este obligatoriu. Daca se pierd cantitati mici de sange timp indelungat poate aparea anemia,manifestata prin oboseala,paloare,respiratie scurta,ameteli,cresterea frecventei cardiace.
2. Diverticulita
Diverticulita reprezinta inflamatia diverticulului.
Spre deosebire de sangerarea diverticulara,inflamatia diverticulului este extrem de dureroasa. Durerea este deosebit de intensa, localizata in partea stanga a abdomenului(flanc si fosa iliaca stanga) si care se accentueaza la miscari. O usoara presiune in aceasta zona va determina accentuarea durerii. Poate, de asemenea,sa apara febra si frisoane,diaree sau constipatie,greata,varsaturi,balonare, senzatie de plenitudine, flatulenta (vanturi),scaderea apetitului alimentar.Diverticulita poate duce la aparitia de simptome, variind de la usoare pana la severe in functie de gradul de inflamatie al peretelui intestin.
3.Peritonita si abces
Daca se produce inflamatia peretelui intestinal,peretele se poate perfora,materiile fecale se pot raspandi in cavitatea abdominala. Rezultatul este inflamatia peritoneului (membrana seroasa care captuseste cavitatea abdominala),cunoscuta sub numele de peritonita.Peritonita poate fi generalizata( cauzeaza septicemie) sau localizata (abces).Peritonita se manifesta prin:durere abdominala intensa si generalizata, prin semne de paralizie intestinala (varsaturi, oprire a evacuarii materiilor fecale si a gazelor), printr-o alterare a starii generale (febra, depresie) si uneori prin semne ale micsorarii volumului sangvin (paloare, anxietate, puls rapid). Muschii peretelui abdominal sunt foarte contractati; peretele abdominal devine tare, tensionat, dureros (abdomen de lemn). Netratata peritonita duce la deces in cateva ore sau zile.
4. Fistula
Fistula este o comunicare anormala, un canal artificial prin care un organ comunica in mod anormal cu alt organ sau cu exteriorul.Fistula apare ca urmare a deschiderii abcesului pericolic in organele invecinate sau la exterior.In cazul diverticulozei pot apare fistule intre intestin si vezica urinara, uter sau vagin. La barbati apare in general fistula colo-vezicala (intre colon si vezica urinara), iar la femei apare mai frecvent fistula colo-vaginala(intre colon si vagin). Trecerea materiilor fecale si a gazelor in vezica urinara duce la aparitia cistitelor(infectii urinare) cronice: in timpul urinarii,fluxul urinar este intrerupt de evacuarea gazelor(pneumaturie) si eliminarea de materii fecale prin urina(fecalurie). Fistula colo-vaginala, determinand vaginite frecvente,recurente si incontinenta materiilor fecale(pierderea involuntara de materii  fecale).
5.Obstructia intestinala
Obstructia intestinala reprezinta oprirea tranzitului pentru gaze si materii fecale, care se manifesta prin balonare, greata, regurgitatii, varsaturi, dureri puternice, care evolueaza in crize si sunt urmate de perioade de acalmie,oprirea evacuarii materiilor fecale si gazelor.

Produse calivita recomandate pentru diverticuloza

Rhodiolin  ( 1 - 1 - 1)

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.