LUMANARICA - plante medicinale

Lumanarica se folosesc florile plantei cu actiune impotriva tusei si raguselii, asociate cu frunze de podbal si radacina de nalba. Lumanarica creste prin locuri uscate, nisipoase, pietrisuri si marginea padurilor. Se mai numeste coada-lupului, coada-boului, coada-vacii, coada-mielului, corovatica. De la aceasta planta se folosesc florile - Flores Verbasci - sub forma de ceai, care, datorita continutului de saponine si mucilagii, au proprietati emoliente si expectorante in afectiunile bronhice. Ceaiul se prepara prin oparirea florilor singure sau asociate cu flori de nalba, de tei, frunze de podbal, de patlagina, toate avand rolul de a usura expectoratia si a calma tusea.

Lichidul se indulceste cu miere de albine sau zahar si se bea caldut. Amestecul cu frunze de podbal si radacina de nalba, florile de lumanarica dau un ceai bun pentru tratarea raguselii. Din acest ceai se ia din ora in ora cate o lingura Lumanarica este o planta ierbacee, bisanuala, cu tulpina dreapta, cilindrica, inalta pana la 150 cm, de obicei neramificata si acoperita cu frunze asezate la distanta una fata de alta sau uneori ramificata si acoperita cu frunze care imbraca tulpina, se alungesc pe ea, unindu-se aproape intre ele, dandu-i o forma aripata. Intreaga planta este acoperita cu peri desi si stelati, ceea ce ii da un aspect catifelat. Florile sunt asezate in forma de spicla varful tulpinii sau al ramurilor. Fiecare floare are un caliciu scurt compus din 5 sepale, o corola galbena-aurie cu diametrul de 3,5-5,5 cm, formata din 5 petale unite la baza intr-un tub scurt si care la exterior sunt acoperite cu peri. Pe tubul corolei sunt prinse 5 satamine, inegale intre ele. Doua stamine au filamentul mai lung si sunt glabre, iar celelalte 3 sunt mai scurte cu filamentul acoperit cu peri lungi. Infloreste in lunile iulie-august. Creste prin locuri insorite, pe terenuri nisipoase si pietroase, de-a lungul gardurilor. Este comuna mai ales in sudul tarii.Incepand din luna iunie se culeg florile fara sepale, iar recoltarea poate continua pana in luna septembrie. Recoltarea se face dimineata, dupa ce s-a ridicat roua si numai pana la orele 11-12, pentru ca, dupa aceasta ora florile se inchid. Florile se usuca asezate intr-un strat

 subtire la soare sau in uscatorii cu aer cald, la o temperatura de 50-60 grade C. Din 8-9 kg de flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat.Florile au actiune expectoranta in bronsite si tuse. Intern: emolient bronsic, expectorant, sudorific. Perii aflati pe spatele petalelor si planta provoaca mancarimi pe brate, gat si maini. In timpul lucrurlui nu se va duce mana la fata si mai ales la ochi, care se inflameaza si lacrimeaza.

Compoziţie chimică: ulei volatil, substanţe minerale, zaharoză, ulei volatil, tanin, mucilagii, saponozide.

Acţiune farmaceutică: Lumānărica are proprietăţi calmante şi depurative, fiind utilizată pentru afecţiuni digestive. Datorită proprietăţilor emoliente, expectorante şi antimicrobiene, această plantă este recomandată pentru bronşite şi afecţiuni ale aparatului respirator. Se utilizează de asemenea pentru degerături, arsuri, astm, răni, inflamaţii acute bronhice, dureri de stomac şi abcese.

Īntrebuinţări

Intern

Infuzie: vedeţi ceaiul de lumānărică.

Tinctura de lumānărică: se amestecă 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade cu 50 gr. de plantă foarte bine mărunţită. Acest amestec se lasă la macerat 15 zile, timp īn care se agită des. După cele 15 zile, tinctura se strecoară şi se adaugă īn sticluţe mici īnchise la culoare. Se administrează 10 picături diluate īn apă de 3 ori pe zi.

Decoct de lumānărică: se adaugă 30 gr. de frunze de lumānărică la 1 litru de apă. Se administrează 3 pahare pe zi de decoct pe nemāncate.

Extern

Cataplasme cu frunze de lumānărică.

Comprese sau spălături: se fierb 2 linguri de plantă īn 500 ml de lapte timp de 10 minute. Acest amestec se filtrează şi se aplică pe zonele afectate pentru a cicatriza.

Decoct de lumānărică: se adaugă 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Acest amestec se fierbe 20-25 minute şi se lasă acoperit pentru a se răci. Se strecoară şi se aplică păr.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.