OVAZUL (Avena sativa)- plante medicinale

Provenind din regiunea calda mediteraneana, ovazul a fost cultivat de mii de ani ca sursa importanta de hrana si remedii naturale.
Faina de ovaz este folosita de secole in produse pentru ingrijire gratie proprietatilor sale dermatologice. De asemenea, in produse de ingrijire a parului, ea protejeaza si intareste firul de par.

 Faina de ovaz, materie prima naturala 100%, contine acizi grasi (oliec si linoleic) dar si carbohidrati, aminoacizi si vitamine (A, B1, B2, E, D si PP). 

Datorita continutului sau de ingrediente bioactive cu actiune benefica pentru piele si par, faina de ovaz este considerata unul dintre cei mai buni ingredienti cosmetici pentru produse de ingrijire.


Tendinta pietei pentru produse naturale a determinat cresterea interesului pentru folosirea fainii de ovaz ca materie prima.
Este utilizata in special pentru ingrijirea pielii uscate, iar datorita continutului in proteine si lipide naturale, faina de ovaz nu numai ca purifica dar si hidrateaza si catifeleaza pielea, previne uscarea si deshidratarea epidermei. Actiune: prin continutul mare in fibre participa la detoxifierea organismului, eficient pentru redarea apetitului, scade colesterolul ,scade glicemia, previne aparatia bolilor cardio-vasculare, stimulent tiroidian, fiind indicat in hipotiroidie, stimuleaza activitatea sistemului endocrin (eficient in sterilitate, impotenta, studii recente au evidentiat faptul ca la popoarele care consuma cantitati mari din aceasta cereala, varsta medie la care barbatii ajung la andropauza, creste foarte mult iar fertilitatea se mentine pana la varste inaintate, datorita continutului important de zinc, controleaza sexualitatea masculina, stimuland producerea de testosteron ), antioxidant, tonic general, diminua pana la disparitie dependenta de droguri ( indienii il foloseau in trecut pentru cei care erau dependenti de opium sau morfina , efect cicatrizant, de regenerare a tesuturilor, antiinflamator, antimicotic, sedativ
Indicatii : pentru revitalizare dupa boli febrile, sau consumptive ( Hipocrat indica in acest sens decoctul de ovaz), este cunoscut pentru bebelusi decoctul de cereale din nobila familie a gramineelor = 4 linguri de orz, grau si ovaz in 1,5 litri apa, se fierbe pana scade la 1 litru, se strecoara si se amesteca cu laptic ( bebelusii cresc sanatosi si iau bine in greutate, crescandu-le rezistenta la infectii, sunt calmi si au un somn linistit ), in avitaminoze, osteoporoza, depresii, tulburari de concentrare, insomnii ( inainte se folosea salteaua de paie de ovaz), hipotiroidii, sterilitate, impotenta,tulburari de menopauza, astenie, ateroscleroza, litiaze renale si veziculare, astm,

bronsite, dermatite, eczema

Contraindicatii: enteropatii cu intoleranta la gluten ( desi se pare ca numai ovazul procesat in aceleasi mori cu graul determina efectele nedorite prin “contaminare” cu gluten ;de aceea in cura se poate incerca tratamentul cu bob germinat pentru a beneficia de binefacerile acestei plante )

Cura poate fi facuta cu urmatoarele preparate extrase din ovaz:

Tinctura ( in insomnii, 40-50pic. la culcare; in astenie 20 pic. de 3 ori/zi),

Decoct :efect laxativ, diuretic ( 20 gr. se fierb intr-un litru de apa ˝ ora

Lapte de faina de ovaz : 2 linguri de faina de ovaz integrala se amesteca cu 250 ml de apa incalzita la 38 gr. Celsius, se bat cu telul sau cu lingura de lemn, se strecoara si se bea imediat ( se recomanda batranilor, in stari de debilitate fizica )

Lapte de ovaz germinat = se alege ovaz din ultima recolta, se spala bine prin cateva ape; se tine in apa la inmuiat 48 ore schimbandu-se apa la fiecare 12 ore; apoi se intinde intr-o tava cam de 1 cm. grosime si se pune apa deasupra atat cat sa-l acopere ; se pune la o sursa de lumina dar nu direct la soare si se toarna apa deasupra atat cat sa-l acopere ; se are grija sa nu se evapore apa asa incat se adauga mereu pe masura ce apa se absoarbe; boabele incoltite , ( ovazul incolteste putin mai greu decat graul) se pun cu apa calda de seara pana dimineata, (7-8 ore) ,apoi se aseaza intr-un saculet de panza si se framanta 15-20 min. iar lichidul care rezulta este asa zisul “lapte de ovaz germinat” deosebit de valoros pentru sanatate

Fulgii de ovaz obtinuti din ovaz decorticat, contin mult amidon si fosfor ; au o valoare energetica crescuta ( superioara graului sau porumbului ), continut in proteine mai ridicat , efect anticolitic, stimuleaza tiroida, indicat in astenie nervoasa, musculara, diabet, hepatita, stimuleaza cresterea ,indicat in sterilitate, impotenta, constipatie , adjuvant in microlitiaza biliara, renala ,guta

In cosmetica, faina de ovaz este un ingredient bioactiv benefic pentru piele si par, datorita continutului in proteine si lipide , purifica si hidrateaza, catifeleaza, previne uscarea si deshidratarea epidermei

 

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.