R-10 este soiul preferat de vita de vie pentru cultivarea in preajma casei

R-10 este soiul preferat de vita de vie pentru cultivarea in preajma casei. Pentru cultivarea vitelor pe

langa casa trebuie preferate soiuri cu functie mixta (masa-vin), cu boab de marime mijlocie, semicrocante, avand un gust placut, dulce acrisor.  Din aceste vite de vie se asigura consumul familial de struguri, iar din eventualul surplus se face vinul casei, din care vor fi serviti musafirii deosebiti.

Tinand cont de cele afirmate mai sus, soiul R 10 se potriveste foarte bine pentru cultivarea in curti sub forma de bolti, semi bolti, paravan, cozoroc, in gradinile din spatele casei sau in balcoane.

Acest soi este creatia lui Sandor Szegedi de la institutul de Cercetari Vitivinicole din Kecskemet. R-10 a fost omologat in 1982 sub denumirea de Muskat de Poloskei. Face parte din grupa soiurilor rezistente.

Floarea este hermafrodita normala, cu polen fertil.

Strugurii sunt destinati in primul rand consumului in stare proaspata si pentru pastrare peste iarna, si

pentru obtinerea vinurilor albe semiaromate. Strugurii sunt ramurosi, de marime mijlocie spre mare si au greutatea medie spre 300 grame, cu oscilatii intre 219-555 grame. In conditiile de clima din zona noastra se maturizeaza in perioada 1-15 septembrie.

Bobul este oval de marime mijlocie, avand o greutate medie de 2,5 grame. Este colorat in galben-verzui, bronzat de partea insorita, crocant si cu gustul placut, dulce-acrisor, fin, aromat (de muscat tamaios).

Productia de struguri este de 4 kg/butuc, respectiv 20 tone /ha. Indicele gloco acidimetric (raport zahar-aciditate) este spre limita superioara de favorabilitate pentru strugurii de masa.

Este mijlociu rezistent la mana, rezistent la fainare si la putregaiul cenusiu.

Principalele calitati ale soiului sunt:

         gustul placut al strugurilor;

         polenul foarte fertil;

         boabele crocante;

         raporto favorabil intre continutul de zaharuri si aciditatea;

         se preteaza la pastrarea peste iarna;

         frunzele raman colorate in verde intens;

         rezista bine la boli;

         realizeaza vinuri albe cu gust placut de muscat;

Cateva recomandari agrotehnice:

         trebuie alese terenuri insorite si fertile;

         in curti se aleg locurile mai calde si mai insorite;

         distantele dintre randuri daca se cultiva pe spalieri este de 1,8 m.

         pe butuci de peste 4 ani se lasa maxim doi struguri pe lastar;

         se prefera cultura in forme inalte sau semi inalte cu taieri scurte la cepi roditori de 2-3 ochiuri;

         se aplica lucrari in verde (dezvelire struguri de frunze; scurtarea inflorescentei daca incarcatura este prea mare);

         se prefera aplicarea mranitei din abundenta in solul din jurului butucului

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.