STEJARUL - plante medicinale

 

Descriere:
Arbore inalt pana la 50 m, avand o coroana larga, cu ramuri puternice. Frunzele sunt ovale, scurt petiolate, pe margini lobate, cu lobii rotunjiti, la pipait pieloase, glabre, pe fata de un verde intunecat. Florile sunt dispuse in amenti (matisori). Fructul (ghinda) este o achena alungita, de 2-4 cm lungime, prezentand la exterior dungi verzi, la varf este ascutit, la baza inconjurat de un involucru in forma de cupa, acoperit la exterior cu solzi alipiti. Infloreste in luna mai. Creste in regiunea de campie, formand paduri compacte.

 Recoltarea:
De la stejar se recolteaza coaja tulpinilor tinere si a ramurilor de 3-5 ani, al caror diametru nu trebuie sa depaseasca 10 cm. Coaja acestor tulpini este neteda, lucioasa si nu prezinta crapaturi. Recoltarea incepe primavara, de obicei prin lunile martie-aprilie, cand seva incepe sa circule intens. Uneori se recolteaza si ghinda fara involucru. Ele se aduna toamna cand incep sa cada de pe arbore. Ghindele recoltate in lunile septembrie-octombrie sunt cele mai valoroase.

 Mod de uscare:
Coaja recoltata se usuca in aer liber la soare sau umbra, iar daca timpul este nefavorabil, se va usca usca in camere incalzite la o temperatura de 40-50 grade C. Ghindele se usuca pe cale naturala asezate intr-un strat de cca. 20 cm grosime. Uscarea completa a ghindelor dureaza 2-3 saptamani. Din 2-2,5 kg coaja sau ghinda proaspata se obtine 1 kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Coaja de stejar se foloseste ca astringent in diaree, iar extern in tratamentul plagilor, al hemoroizilor, afectiunilor gurii, transpiratiei picioarelor. Semintele, obtinute dupa decojirea ghindei, prajite si pulverizate formeaza cafeaua de ghinda care se foloseste in tratamentul diareei.
Intern: hemostatic, antiseptic, antidiareic.
Extern: astringent, cicatrizant, dezinfectant.

Stejarul se foloseste coaja de stejar, cu actiune in diaree (antitoxica si antiseptica). In diaree, se foloseste si ghinda prajita si macinata, din care se prepara o cafea. In uz extern, se recomanda baile de coaja de stejar, in caz de ulceratii, degeraturi, hemoroizi si in transpiratia picioarelor.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013   Toate drepturile rezervate.