Sindromul ovarului polichistic - simptome


Sindromul ovarului polichistic(SOP) se caracterizeaza printr-o crestere neobisnuita a hormonilor androgeni

(hormoni masculini),ceea ce afecteaza maturarea ovulelor. In loc sa fie eliberate in timpul ovulatiei, ovulele se transforma in chisturi,saci mici umpluti cu lichid. Aceste chisturi se acumuleaza in ovare si duc la cresterea in volum a acestora.In caz de SOP, ovarele sunt marite si suprafata este acoperita cu numeroase chisturi, inofensivi in sine, dar care pot duce la amenoree(absenta menstruatiei) sau oligomenoree(diminuare a volumului si duratei fluxului menstrual) si, prin urmare, determina infertilitate.
Sindromul ovarului polichistic, cunoscut si sub numele de sindrom Stein-Leventhal, este o tulburare hormonala care afecteaza 6-10% dintre femei.Sindromul ovarului polichistic  este considerat ca fiind cea mai frecventa boala responsabila de disfunctii ovariene la femeile fertile. Aceasta afectiune joaca un rol foarte important in aparitia infertilitatii. Sindromul ovarului polichistic poate afecta mai multe sisteme si poate determina consecintele pe termen lung asupra sanatatii.
Sindromul ovarului polichistic este o afectiune cronica,ce apare la femeile tinere, caracterizata printr-o combinatie de simptome: obezitate,hirsutism (pilozitate excesiva),infertilitate, tulburari ale ciclului menstrual si marirea de volum a ovarelor, care sunt sidefate, fibroase (dure,au pierdut elasticitatea), acoperite de chisturi.

Care este mecanismul aparitiei sindromului ovarului polichistic?
Aceasta boala ginecologica si endocrina (influentata hormonal) se caracterizeaza prin aparitia de simptome datorita cresterii secretiei de hormoni androgeni (hiperandrogenie) de catre ovare.
Boala se asociaza cu o functionare defectuoasa a hipofizei(care este situata la baza creierului si care regleaza toate glandele din corp) si a hipotalamusului (care regleaza functia glandei hipofize). Deci este vorba de o perturbare a axului hipotalamo-hipofizar.
In cazul sindromului ovarului polichistic apar tulburari ale hormonilor LH (luteinizant) si FSH (foliculostimulant) ceea ce determina dezvoltarea anarhica(dezorganizata) a foliculilor ovarieni,insotita de lipsa eliberarii ovulului in timpul ovulatiei si formarea de chisturi. Foliculul ovarian este cavitate a ovarului in care se dezvolta un ovul.De la pubertate, la inceputul fiecarui ciclu menstrual al femeii un folicul creste, proemineaza la suprafata ovarului si se sparge pentru a elibera un ovul in 14-a zi: aceasta este ovulatia.
Pacientele cu sindromul ovarului polichistic(SOP) prezinta hiperinsulinism adica un exces de insulina. Hiperinsulinismul reflecta rezistenta la insulina, probabil legata de anomaliile genetice ale receptorilor de insulina. Aceasta duce la stimularea secretiei ovarelor si, prin urmare, la cresterea secretie de androgeni.

Care sunt cauzele aparitiei sindromului ovarului polichistic?
Nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei sindromului ovarului polichistic(SOP). Cercetatorii cred ca rezistenta la insulina asociata cu dezechilibrul hormonilor FSH si LH (importanti pentru reglarea ciclului menstrual) contribuie la aparitia acestei boli.

Care sunt factorii de risc?
Principalul factor de risc pentru aparitia sindromului ovarului polichistic este ereditatea. Surorile si fiicele femeilor cu sindromul ovarului polichistic au un risc de 50% ca sa dezvolte boala.
Valproatul(madicament antiepileptic),utilizat pe termen lung,poate creste riscul de a dezvolta sindromul ovarului polichistic.

Care sunt simptomele sindromului ovarului polichistic?
Exista o gama foarte variata de simptome in cazul sindromului ovarului polichistic. Dintre simptomele cele mai des intalnite amintim:
1.Ciclu menstrual neregulat
Menstruatiile neregulate sunt simptomele cel mai frecvent asociate cu sindromul ovarului polichistic. Femeile pot observa o scadere a volumului si duratei fluxului menstrual(oligomenoree) sau lipsa menstruatiei timp de 6 luni sau mai mult (amenoree).50% din femeile cu sindromul ovarului polichistic acuza amenoree.
2.Infertilitate (sterilitate)
Cele mai multe femei nu stiu ca sufera de sindromul ovarului polichistic pana cand nu incearca sa ramana insarcinate. Infertilitatea este o problema intalnita la aproximativ 75% din femeile cu sindromul ovarului polichistic. Daca raman gravide ,aceste femei prezinta un risc mare  de avort spontan.
3.Acnee
Se caracterizeaza prin puncte negre, puncte albe sau cosuri cara apar la suprafata pielii. Acneea este asociata cu excesul de androgeni care determina cresterea secretiei glandelor sebacee de la nivelul pielii.85% din femeile peste 20 de ani cu acnee sufera deasemenea de sindromul ovarului polichistic.
4.Obezitate
Aproximativ 50% dintre femeile cu sindromul ovarului polichistic sunt obeze,iar majoritatea prezinta o distributie predominanta a tesutului adipos la nivelul abdomenului(obezitate de tip android).
5.Boli cardiace,hipertensiune arteriala si cresterea colesterolului in sange (hipercolesterolemie)
Obezitatea abdominala creste riscul de aparitie a acestor afectiuni.    
6.Diabetul zaharat de tip 2 ( nu necesita insulina pentru a fi echilibrat)
Aparitia diabetului este legata de rezistenta la insulina (anomalii genetice ale receptorilor insulinici). Obezitatea este un factor de risc in aparitia diabetului .
7.Acanthosis nigricans
Aceasta se caracterizeaza prin aparitia un placi la nivelul pielii de culoare inchisa(maro-gri),localizate la nivelul gatului si axilei(subsoara).Aproximativ jumatate din femeile cu sindromul ovarului polichistic sufera de acanthosis nigricans. Aparitia acestei afectiuni este datorata producerii unei cantitati mari de insulina.
8.Hirsutism (pilozitate excesiva)
Pilozitatea excesiva se datoreaza secretie crescute de hormoni androgeni de catre ovare.Se manifesta prin fire de par dese, lungi, groase si pigmentate, aparand in zone neobisnuite la o femeie: barba, obraji, mustata, areola sanilor, regiunea situata intre sani, linia mediana a abdomenului, sus pe coapse.  
9.Caderea parului(alopecia) sau subtierea firului de par

Care sunt complicatiile sindromului ovarului polichistic?
Cancerul endometrial poate fi o complicatie a sindromului ovarului polichistic. Ciclurile menstruale neregulate ,pe termen lung, pot duce la dezvoltarea cancerului celulelor din mucoasa uterina(endometru).
Femeile cu sindromul ovarului polichistic prezinta risc de infertilitate, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie(cresterea colesterolului in sange),diabet sau boli cardiace.
Daca femeile cu sindromul ovarului polichistic raman insarcinate au risc crescut de avort spontan,sarcina multipla si diabet gestational.

Diagnostic

Examenul ginecologic
Examenul ginecologic nu permite afirmarea diagnosticul de sindrom al ovarului polichistic,dar permite orientarea catre alte explorari ce pot pune acest diagnostic.Palparea abdomenului si a pelvisului arata prezenta unor ovare marite,de consistenta dura.

Analizele de laborator

  • Cel mai eficient test diagnostic este determinarea androgenilor (cantitatea de testosteron liber) din sange- in caz de  sindrom al ovarului polichistic nivelul de testosteron crescut .

  • Determinarea cantitatii de androstendion(reprezinta un precursor al testosteronului sintetizat de catre gonade si corticosuprarenale)in sange-la femeile cu SOP cantitatea de androstendion este mare.

  • Testul de gonadoliberine (GN-RH sau LH-RH)-consta in injectarea de gonadoliberine si se determina cantitatea de LH (hormon luteinizant) inainte si dupa injectare;acest test arata ca hipofiza secreta hormoni in cantitate mare.

  • Determinarea nivelului de insulina arata hiperinsulinemie (cresterea secretiei de insulina) indicand o rezistenta la actiunea insulinei. Acest mecanism este profund legat de o afectare genetica a receptorilor de insulina.

  • Testul de toleranta la glucoza pentru a masura capacitatea organismului de a folosi glucoza.

  • Raportul estrona / estradiol este mai mare de 1 (estrona si estradiolul sunt hormonii estrogeni secretati de  ovar).

  • Gonadotropina corionica umana(HCG) este utila pentru a confirma sau infirma o sarcina.

  • Dozarea prolactinei este utila pentru diagnosticul diferential;cresterea prolactinei poate duce la amenoree.

  • Dozarea lipidelor (colesterol si trigliceride) in sange

Explorari medicale
Ecografia pelvina
Acest examen permite medicului sa vada ovarele si sa confirme, daca este cazul, diagnosticul de sindrom al ovarului polichistic.In cazul SOP, ecografia evidentiaza prezenta de chisturi (8 - 10) pe fiecare ovar. Fiecare chist este mai mic de 10 mm. De cele mai multe ori chisturile se dispun liniar, se aseamana cu un sirag de perle.Cu toate acestea, prezenta chisturilor nu inseamna neaparat ca suferiti de sindromul ovarului polichistic. 20% din femei fara sindromul ovarului polichistic pot avea un aspect ecografic de ovare polichistice.
Laparoscopia
Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce foloseste un tub subtire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus in abdomen printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal.
Laparoscopia permite o vizualizare mai buna a ovarelor.In caz de sindromul al ovarului polichistic,ovarele apar marite de volum si cu o corticala(invelisul extern) foarte groasa si de o culoare alb-aprins, lucru care a condus la numele de “sindromul ovarelor de portelan". La suprafata ovarelor se observa numeroase chisturi mici. Aceasta explorare permite efectuarea unei biopsii de ovar de a elimina o posibila etiologie maligna (cancer).

Tratament

Tratament medicamentos
Deoarece cauza aparitiei sindromului ovarului polichistic ramane necunoscuta,nu exista un tratament pentru aceasta afectiune. Tratamentul are doar rolul de ameliorare a simptomelor prezente si reducerea riscului de a dezvolta alte boli.
•    Un regim alimentar echilibrat si exercitiu fizic regulat sunt factori importanti in tratamentul femeilor cu sindromul ovarului polichistic,cu sau fara obezitate. Femeilor obeze li se recomanda scaderea in greutate. Scaderea in greutate nu vindeca SOP,dar determina scaderea secretiei de estrogen si scaderea rezistentei la insulina,ceea ce va duce la ameliorarea simptomelor.
•    Contraceptivele orale se pot utiliza pentru a ameliora simptomele asociate cu sindromul ovarului polichistic la femeile care nu doresc sa conceapa un copil in timpul tratamentului. Contraceptivele regleaza ciclul menstrual si poate reduce acneea. Sub tratament cu contraceptive orale uneori chisturile dispar.
•    Pentru femeile care nu doresc sa conceapa un copil in momentul tratamentului exista si alte optiuni de tratament cum ar fi utilizarea de progesteron si antiandrogeni (medicamente ce inhiba secretia de hormoni androgeni).Tratamentul cu antiandrogeni ajuta la reglarea ciclului menstrual si reduce pilozitatea in cateva luni. Dintre medicamentele cu efecte antiandrogenice cele mai folosite sunt:spironolactona, finasterida si flutamida.
•    Tratamentul cu progesteron administrat timp de 10-14 zile pe luna ajuta la restabilirea echilibrului hormonal dintre estrogen si progesteron.Acesta regleaza ciclul menstrual si protejeaza impotriva cancerului endometrial, dar nu reduce nivelul de hormoni androgeni. Progesteronul poate determina hemoragii vaginale anormale.
•    Medicamentele antidiabetice orale ,care imbunatatesc capacitatea organismului de a utiliza insulina,ajuta la reglarea glicemiei(cantitatea de glucoza din sange). Metforminul este un antidiabetic oral si este un tratament eficient al infertilitatii pentru multe femei care sufera de SOP. Rosiglitazon sau pioglitazon sunt alte doua medicamente care regleaza nivelul de insulina si care pot fi folosite in cazul SOP.Beneficiile suplimentare ale tratamentului cu metformin includ scaderea in greutate, reducerea pilozitatii si ameliorarea acneei.
•    Daca metforminul nu este capabil de a inlatura infertilitatea se pot utiliza inductorii de ovulatie. Inducerea ovulatiei se face la femeile care doresc sa ramana insarcinate. Rezultatele nu sunt foarte bune. Restabilirea ciclurilor ovulatorii se face cu Clomifen 50-200 mg pe zi, timp de 5 zile.
•    In caz de hirsutism(pilozitatea excesiva) se prefera tratament cu medicamente antiandrogenice (ciproteron) si contraceptive orale.Rasul,epilarea cu ceara,aparat de epilat,laser pot fi necesare pentru a elimina parul in exces.Pentru a incetini cresterea parului facial la femei, medicul poate prescrie crema Vaniqa.Crema se aplica de doua ori pe zi si nu este recomandata in timpul sarcinii.
•    Gonadotrofine (LH si FSH),administrate sub forma de injectii, sunt utilizate uneori pentru inducerea ovulatiei(cand metforminul si clomifenul nu sunt eficiente) sau pentru tratamentul hirsutismului.
•    Pentru a atenua acanthosis nigricans sunt prescrise medicamente aplicate direct pe piele:uree 15% , acid alfa-hidroxi, acid salicilic. Acest simptom se poate reduce si cu metformin.

Tratamentul chirurgical
Rezectia (indepartarea chirurgicala) cuneiforma (partea superficiala) de ovar este prima terapie introdusa pentru tratamentul chirurgical.
Noua metoda laparoscopica, denumita "drilling", poate reduce utilizarea inductorilor de ovulatie.Aceasta este o procedura constand in perforarea corticalei ovariene pentru a facilita eliberarea foliculilor maturi in momentul ovulatiei.
Terapia cu laser poate imbunatati ovulatia la femeile cu sindromul ovarelor polichistice.Aceasta tehnica presupune introducerea prin intermediul unui ac lung inserat in ovar prin cale transvaginala a unei fibre optice pentru a transmite energia laserului cu scopul de a obtine o coagulare localizata. Aceasta interventie a fost repetata de 3-5 ori la nivelul fiecarui ovar.
Ooforectomia(indepartarea ovarelor total sau partial) ,salpingo-ooforectomia bilaterala(indepartarea chirurgicala a trompelor uterine si a ovarelor) si histerectomia (indepartarea chirurgicala a uterului) sunt  alte proceduri chirurgicale ce pot fi utilizate.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.