UNGURASUL - plante medicinale

 

Ungurasul este o planta vivace, inalta de 30-50 cm, cu tulpina in 4 muchii, ramificata la partea superioara. Intreaga planta este acoperita cu peri,
din care cauza are un aspect albicios. Frunzele sunt opuse, dintate pe margini, iar pe partea inferioara se observa o retea de nervuri.
Florile sunt mici, de culoare alb-murdar, indesate in jurul tulpinii, formand verticile globuloase. Caliciul este in forma de tub, terminat cu 10 dinti tari, spinosi, recurbati la varf in forma de carlig. Infloreste incepand din iunie pana in septembrie.

 Recoltarea:
Ungurasul se recolteaza in timpul infloririi.

 Mod de uscare:
Se usuca in straturi subtiri, la umbra, in locuri bine aerisite sau in camere incalzite la o temperatura ce nu trebuie sa depaseasca 35 grade C. Din 4-5 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Se foloseste in bolile de ficat, ca expectorant si pentru stimularea poftei de mancare.
Intern: colagog, expectorant, stomahic, antiseptic bronsic.
Extern: cicatrizant.

 Observatii:
Se poate confunda cu voronica (Marrubium peregrinum), care are totusi frunzele mai mici, florile mai rare, iar caliciul se termina cu 5 dinti.

 

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013     Toate drepturile rezervate.