Vascul  (Viscum album) - plante medicinale

   
Vascul este o planta semiparazita, inalta de 30-60 cm. Creste pe ramurile arborilor, avand aspectul unor tufe ramuroase,
drepte sau aplecate in jos. Tulpina este scurta, cilindrica si groasa, ramificata din 2 in 2, ingrosata la nodri, de unde se rupe foarte usor, de culoare galben-verzuie, uneori galben-cenusie. Frunzele sunt opuse cu marginile intregi, lipsite de petioli, de culoare verzuie-galbena, groase si pieloase la pipait, lunguiet-ovale, mai late la varf decat la baza, cu varful rotunjit, fara peri, avand pe partea inferioara 4-5 nervuri vizibile. Lungimea frunzelor este de 2-4 cm, uneori mai mare sau mai mica. Ele nu cad toamna si raman verzi in timpul iernii. Florile sunt mici, lipsite de codita, asezate cate 2-3 la subsuara ramurilor. Vascul are doua feluri de flori, barbatesti si femeiesti, dispuse fiecare pe tufe separate.

Fructele sunt de forma rotunda, la inceput de culoare verde, apoi alba, asezate cate 2-3 la un loc, prezentand 2 seminte acoperite cu o substanta cleioasa. Coacerea lor se termina in luna decembrie. O planta traieste cca 70 ani. Infloreste in lunile martie-aprilie. Vascul paraziteaza de preferinta plopii, salcia, mesteacanul, perii, merii, scorusii, paducelul, prunul, ciresul, salcamul, artarul, castanul, teiul, in general toate foioasele, coniferele si foarte rar frasinul, carpenul si arinul.

  Recoltarea:
De la vasc se aduna ramurile tinere cu frunze. Recoltarea se poate face tot timpul anului.

 Mod de uscare:
Uscarea vascului se face numai pe cale naturala, in incaperi bine aerisite, ferite de lumina. Din 2-3 kg planta proaspata se obtine 1kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Vascul se foloseste ca hipotensiv.
Intern: cardiotonic, antimiotic, brahicardizant.

 Observatii:
A nu se confunda vascul medicinal cu vascul de stejar sau margaritar (Loranthus europaeus), caracterizat prin: fructe de culoare galbui-inchis, de forma ovala, asezate in forma de strugure, si tulpini de culoare brun-negricioasa pana la cenusiu-inchis.
Tratamentul cu vasc se face numai sub control medical. Vascul este o planta parazita pe pomi fructiferi si unii arbori. S-a stabilit ca exista o corelatie intre toxicitatea plantei si provenienta sa(pe ce pom a crescut). Cel mai valoros vasc este cel crescut pe mar. In ordine descrescatoare urmeaza cel crescut pe par, brad, mesteacan, trandafir si frasin.

Cum se foloseste vascul

Prepararea ceaiului – se foloseste ca extract rece. Se pune la macerat o lingurita de planta in Ό l apa timp de 8-10 ore, apoi se incalzeste putin si se filtreaza.

Sucul proaspat – tulpinele si frunzele proaspete se zdrobesc cu storcatorul.

Prepararea alifiei – se amesteca bobitele albe proaspete cu untura de porc, obtinandu-se o alifie care se foloseste extern, mai ales in cazul degeraturilor.

Tinctura – in sticlute se gaseste la plafare si farmacii. Acasa se obtine astfel: se pun frunze uscate intr-o sticla, se adauga alcool, se lasa la macerat 10-12 zile, apoi se strecoara.

 

Tratamente cu vasc:

Boli de inima (ateroscleroza, ischemie cardiaca, hipertensiune, palpitatii) – se recomanda un tratament cu tinctura – 2 lingurite inainte de fiecare masa, timp indelungat, cel putin o luna.

 

Astmul – inainte de fiecare masa se mesteca incet o frunza de vasc, timp de 10 minute. S-a constatat ca frunzele acestei plante fluidizeaza secretiile bronsice, mareste rezistenta la stres (ce declanseaza crize astmatice) si calmeaza spasmele.

Accident vascular – se fac e o cura cu aceasta planta: 2 lingurite de pulbere pe zi, inainte de mesele principale. Este un leac foarte bun, vindeca sechelele in urma unui accident vascular.

 

Menopauza determina tulburari circulatorii, cardiace, stari nervoase – care sunt tratate cu aceasta planta. Pulberea de vasc se ia inainte de mesele principale, cate o lingurita, de 3 ori/ zi, timp de 3 luni.

 

Tulburari metabolice, hormonale, diabet – este recomandat ceaiul din aceasta planta, care se bea inainte de fiecare masa.

 

Hemoragii intestinale, pulmonare, nazale – este eficient ceaiul, deoarece vascul are proprietati hemostatice.

Senzatie de ameteala, tulburari de vedere, vartejuri in urechi – sunt eliminate cu tratamentul cu ceai. Acesta fortifica activitatea cardiaca, care este legata de tensiunea arteriala anormala. Zilnic se beau 3 cani de ceai rece, care va normaliza circulatia sangelui, activitatea inimii, va indeparta senzatia de moleseala, iar persoana in cauza va avea o putere mai mare de munca. O data pe an se face o cura cu ceai: timp de 3 saptamani se beau 3 cani de ceai/ zi, timp de 2 saptamani se beau 2 cani de ceai/ zi si apoi o saptamana se bea o cana de ceai/ zi. Acest tratament echilibreaza tensiunea arteriala si circulatia sangelui.

 

Isterie, nervozitate, epilepsie – in cazul acestor afectiuni exista o legenda: se considera ca aceste tulburari sunt cauzate de spirite rele ce vin la cei slabiti sufleteste. Tratamentul incepea de Craciun, se postea, se puneau cununi de vasc in camere, de Ajun venea preotul si le sfintea, apoi din ele, cel bolnav lua cate o frunza si o manca la fiecare masa, spunea ,,Tatal nostru” si facea semnul crucii de trei ori. De asemenea, cununa de vasc era considerata un protector magic, alunga visele urate.

In popor aceasta planta este numita: vasc de brad, stoletnic, vasc de par. Este considerata o planta de leac inca din cele mai vechi timpuri. Preotii celti o considerau un leac universal care inlatura orice rau, o planta sfanta. Obisnuiau sa o taie cu seceri de aur in ceremonii festive. Cei mai vechi medici naturisti utilizau planta in tratarea epilepsiei.

In toate zonele tarii se stie ca de Craciun, vascul tinut in casa aduce noroc si belsug, mentine armonia in familie, indeparteaza certurile, sperie demonii si indeparteaza bolile. Cununa de vasc este asemanata cu aureola de lumina care inconjoara capul micutului Isus, inca din momentul nasterii sale.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013   Toate drepturile rezervate.