SANATATEA SI ALIMENTATIA NATURII VERZI (FRUCTELE SI LEGUMELE)

Milioane de ani cât omul a fost culegãtor, el si-a procurat glucidele absolut necesare echilibrului nutritiv din domeniul de o varietate mare, reprezentat de

lumea fructelor, a zarzavaturilor ca si a cerealelor. Procurarea acestor glucide din domeniul zahãrului rafinat, se face abia din secolul al XVIII-lea, odatã cu aparitia pe planetã a civilizatiei masiniste.
Domnia civilizatiei cerealiere, care a debutat în mileniul al VI-lea înaintea erei noastre, se întinde dupã cum se vede pânã în zilele noastre, însumând peste 7000 de ani. Meritã a sti, cã atât în milioanele de ani cât omul si-a procurat glucidele din domeniul fructelor si al zarzavazurilor, cât si în cele aproximativ 7 milenii, când el si-a procurat aceste glucide din domeniul cerealelor, acelasi om nu a cunoscut zahãrul rafinat, adicã zahãrul industrial. Principalele proprietãti nutritive si sanogenetice ale fructelor si zarzavaturilor ar fi urmãtoarele:
- Fructele si zarzavaturile tezaurizeazã certe valori nutritive si calorice. De exemplu 100 gr de struguri de bunã calitate echivaleazã cu 100 gr carne slabã de vacã sau peste.
- Legumele si fructele se constituie într-o importantã sursã de energie pentru organism, gratie glucidelor pe care le contin, în special a glucozei, levulozei si fructozei.
- În aceeasi mãsurã ele sunt mari depozitare de vitamine de o mare varietate.
- Tot fructele si legumele sunt depozitare de oligoelemente (sãruri minerale, fie sub forma sãrurilor organice solubile, fie sub forma sãrurilor anorganice, cele mai mari cantitãti fiind de calciu, potasiu si magneziu), de asemenea fibre alimentare (celulozã).
- Virtutile terapeutice se concretizeazã prin urmãtoarele exemple: telina si cicoarea sunt aperitive; ridichile si salata sunt depurative; sparanghelul, prazul, pepenii si fructele în general sunt diuretice; usturoiul si ceapa sunt vermifuge; varza rosie este expectorantã, iar cea albã este cicatrizantã pentru ulcerele tubului digestiv; anghinarea este colagogã (favorizeazã eliminarea bilei). - Merele sunt foarte bune în tratamentul colitelor si enterocolitelor, mai ales când acestea tin de vârsta copilãriei, datoritã sãrurilor de pectinã pe care le contin.
- Fructelor si legumelor le mai sunt proprii certe proprietãti uricolitice, respectiv de dezintegrare în organism a acidului uric, de unde indicatiile acestor elemente, tinînd de natura verde, în tratamentul artritelor ca si a litiazelor renale.
- Sucurile de fructe se bucurã de o largã utilizare, ele obtinându-se prin stoarcerea fructelor sãnãtoase ajunse la maturitate, fie prin stoarcerea lor prin tifon, fie prin mijloace mai sofisticate cum ar fi mixerele. Sucurile din fructe se pot consuma proaspete, imediat dupã prepararea lor. Dacã nu se pot
consuma imediat, ele se pot deteriora si afecta datoritã fermentatiei alcoolice, pot fi afectate de diverse ciuperci si levuri, care vor contribui la degradarea lor calitativã. De aceea se impune asigurarea stabilitãtii sucurilor. Consumul de sucuri din fructe este indicat în boli ca: obezitate, aterosclerozã, dislipidemie, diabet, anemie, insuficientã cardiacã, hipertensiune arterialã, litiazã biliarã si renalã, diverse afectiuni intestinale.
Fructelor si legumelor le sunt proprii si anumite substante volatile, care le imprimã aroma si gustul caracteristic si care contribuie la stimularea apetitului. Sintetizând principalele proprietãti ale sucurilor din fructe si legume, acestea pot fi urmãtoarele:
- Actiunea nutritivã si energeticã, asadar caloricã, care este cu atât mai mare cu cât suportul glucidic este mai bine reprezentat. Astfel 100 ml suc de ananas furnizeazã organsimului 54 calorii, 100 gr portocale furnizeazã 49 calorii, 100 gr mere dau 52 calorii, iar 100 gr struguri între 76 si 99 calorii.
- Actiunea alcalinizantã datoritã acizilor organici care sunt metabolizati în organism în sãruri alcaline.
- Actiunea hiposodatã, datoritã sodiului în cantitate redusã pe care acestea îl contin, motiv pentru care pot fi date din abundentã în regimurile hiposodate.
- Actiunea diureticã, datoritã continutului bogat în apã.
- Actiunea astringentã, datoritã bogãtiei lor în substante tanante, situatie caracteristicã în special afinelor, coarnelor si gutuilor.
- Actiunea laxativã, specificã mai ales fructelor si legumelor bogate în balast, cum sunt perele, caisele, prunele si majoritatea legumelor.
- Actiunea hipocaloricã, datoritã cantitãtii reduse de proteine, lipide si glucide, motiv pentru care au o indicatie majorã în curele de slãbire.
Câteva boli asupra cãrora zarzavaturile actioneazã favorabil:
- Sucurile de fructe si legume având valoare energeticã redusã, pot înlocui alimentele concentrate si hipercalorice, reducând astfel substantial nivelul energetic al ratiei alimentare, fãrã a diminua volumul mesei. Dacã 100 gr de pâine oferã 230-250 calorii, aceeasi cantitate de pepeni galbeni sau rosii dau 30-40 calorii. Dacã 100 gr smântânã dau 200-300 calorii, aceeasi cantitate de mere, pere sau prune, furnizeazã 71-80 calorii. Dacã 100 gr ciocolatã dau 500-600 calorii, o cantitate identicã de struguri dau 90-100 calorii.
- O altã indicatie a sucurilor de fructe si legume o constituie ateroscleroza si dislipidemiile, caracterizate prin cresterea grãsimilor din sânge ca si a colesterolului, ca si prin depunerea acestuia în peretii arteriali, fapt ce favorizeazã aparitia ruginii biologice care este ateromul si care duce la strâmtorarea arterelor.
- Sucurile, maii ales cele sãrace în glucide, pot fi date diabeticilor, fiind bine tolerate.
- Sucurile mai sunt indicate în anemiile obisnuite, deoarece stimuleazã secretia gastricã si favorizeazã absorbtia fierului, stimuleazã si formarea globulelor rosii.
- Sucurile scad colesterolul din sânge si din bilã, prevenind concentrarea si precipitarea lui în colecist, sub formã da calculi. În acelasi timp sucurile dezintegreazã acidul uric, prevenind pe aceastã cale formarea calculilor renali, pe bazã de urati.
- În bolile renale, care evolueazã cu cresterea retentiei de apã, ca si în acelea cu retentie de substante azotate în sânge (uree si acid uric), aceleasi sucuri prin actiunea lor diureticã împiedicã acest inconvenient.
- Tot prin efectul diuretic al sucurilor de fructe si legume se influenteazã favorabil si evolutia insuficientei cardiace; totodatã vitaminele si zaharurile naturale continute de fructe si unele zarzavaturi tonificã muschiul inimii, crescându-i astfel puterea de contractie.
- Sucul de struguri poate acoperi 90-95% din necesitãtile de vitamina C ale organsimului.
- Sucul de rosii este bogat în acid ascorbic, vitamina C, apoi în caroten, fier, potasiu. Acest suc stimuleazã secretiile digestive, motiv pentru care luat înainte de masã este aperitiv, ca si sucul de telinã. Sucul de rosii reprezintã o bãuturã reconfortantã, cu indicatii speciale în anemii si convalescentã.
- Sucul de varzã albã reprezintã la rândul sãu un bogat rezervor de vitamina C, de derivati sulfurosi cu marcatã activitate antimicrobianã, ca si de sãruri. Contine un principiu activ cu actiune antitiroidianã, ca si un factor cicatrizant în ceea ce priveste ulcerele gastroduodenale, factor indentificat de cercetãtori americani încã din 1956 si denumit de cãtre acestia vitamina U.
- Sucul de morcovi impresioneazã prin cantitãtile mari de caroten, motiv pentru care se bucurã de mare trecere în toate bolile tributare lipsei sau insuficientei de vitamina A din organism.
- Sucul de ridichi negre dã rezultate excelente în colecistitele si anginocolitele cronice, mai ale însotite de constipatie, exercitând efecte benefice asupra peristaltismului intestinal, ca si asupra musculaturii netede a canaliculelor biliare, usurând în felul acesta secretarea bilei.
 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.