Amareala Polygala amara L. (Fam Poligalaceae) - plante medicinale

 In scopuri medicinale se foloseste atat planta

intreaga cat si radacinile care se recolteaza in timpul infloririi (in lunile mai, iunie si iulie).

Planta prezinta urmatoarele caracteristici: planta erbacee, puternica, care creste din abundenta prin padurile, pasunile si fanetele din regiunile alpine si sub-alpine. In pamant are un rizom ramificat, brun-galbui la exterior, alburiu la interior, care se prelungeste cu o radacina groasa, prezinta frunze bazilare dispuse in rozeta. Florile sunt grupate in spice de culoare albastra, uneori violeta, rosiatica sau alba.

Actiune si putere de vindecare la centrii energetici si canalele de energie:

 • Planta (tulpina, frunze, flori) energizeaza canalele de energie, centrele energetice si in acelasi timp fortifica organismul. Pentru tratament, tulpina, frunzele si florile se vor utiliza sub forma de ceai infuzie in cantitate de o lingurita la 400-500 ml.de apa. Ceaiul se bea in mai multe reprize pe durata unei zile.

 • Radacina prezinta un efect foarte mare de vindecare la chakra swadisthan(s,c,d). Pentru tratament, radacina se va utiliza sub forma de ceai decoct in cantitate de o jumatate de lingurita si in functie de gravitatea bolii se poate mari doza la o lingurita. Ceaiul se bea in mai multe reprize pe durata unei zile.

 • Are efect expectorant
  În scopuri fitoterapeutice se foloseşte planta întreagă, inclusiv rădăcinile. După cum îi spune şi numele, gustul ei este puternic amar. Dă rezultate foarte bune în terapiile pneumoniei, tuberculozei pulmonare, tusei convulsive şi bronşitei. Este recunoscută ca un agent activ în afecţiunile pulmonare, deoarece stimulează o secreţie bronşică masivă, ce este în acelaşi timp fluidifiantă şi expectorantă. Amăreala se mai utilizează şi pentru gripă, astm, reumatism şi gută.
  Pentru calmarea oricărei forme de tuse se poate prepara un decoct din două linguriţe cu amăreală ce se fierb într-o ceaşcă de apă. Se lasă câteva minute şi se bea lichidul câte puţin.

  Un bun energizant
  Tulpina, frunzele şi florile de amăreală, amestecate sub formă de infuzie, sunt foarte bune pentru energizarea şi fortificarea organismului. Astfel, se

  toarnă 500 ml apă clocotită peste o linguriţă cu amăreală, se acoperă 15 minute şi apoi se bea în mai multe reprize, pe durata unei zile.
  Pentru o mai bună digestie, dar şi pentru afecţiuni hepatice şi biliare, vinul cu amăreală este un leac potrivit. Se pun cinci linguri cu plantă uscată şi mărunţită într-un litru de vin alb. Se adaugă o lingură cu scorţişoară şi una cu pelin şi se lasă la macerat timp de 12 zile. Se strecoară şi se bea câte un păhărel înainte de masă.

  Pont! Spălăturile locale cu infuzie de amăreală se pot folosi şi pentru tratarea varicelei.

  Atenţie! Planta este contraindicată în caz de leziuni ale tubului digestiv, gastrită, febră şi expectoraţie cu sânge.

   

   
  [Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
  [Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
  Google
   
  COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.