Andropauza

Andropauza in ecuatia erotismului a intervenit puternic un stil mai bun de viata, uzura biologica e mai putin vizibila, in timp ce noile mijloace medicale (de la Viagra la silicon, de la chirurgia estetica la tratamentul cu estrogeni) nu au facut decat sa prelungeasca tineretea si energiile vitale. Multe sunt prejudecatile privind sexualitatea cuplului. De pilda, cine ar crede ca, in S.U.A., 85% din casatorii se bazeaza pe fidelitate?! In medie, barbatii americani isi insala sotiile doar de 7 ori in viata, iar femeile de 2 ori. Vazand filmele si serialele americane, nu am crede ca familia in S.U.A. e atat de stabila. O alta prejudecata, astazi depasita, este cea a cuplului repede consacrat. Casatoria rapida, fara o cunoastere prealabila a partenerilor, implica riscuri uriase. Mult mai intelept este ca cei doi sa stea un timp impreuna, lucru deja oficializat in Germania sau in Franta, unde cei inca necasatoriti beneficiaza de unele avantaje, cum ar fi reducerea de pret la calatoriile pe calea ferata. Ce ar trebui sa stie despre varsta lor? In primul rand, e bine sa nu-si ascunda varsta. Imaginea despre sine trebuie adaptata la sinele real. Andropauza.

La barbati, activitatea sexuala descreste progresiv cu virsta. Acest fapt a fost dovedit de reducerea interesului si a implicarii in probleme sexuale, dificultatea obtinerii erectiei si reducerea satisfactiei sexuale. Perioada aceasta este cunoscuta sub denumirea de andropauza.
Nu exista o virsta precisa a declinului potentei sexuale la barbat dar exista anumiti factori, extra-fiziologici, care o pot influenta: starea sociala, economica, atitudinea partenerei, educatia, starea civila.
Tulburarile se instaleaza de obicei lent, rareori brusc. Uneori perioadele de declin alterneaza cu reveniri spontane, dar trecatoare. Frecventa raporturilor sexuale scade progresiv. Statisticile arata ca dintre cei in virsta de 75 de ani, iar activitatea sexuala la virstnici este prezenta la 54% din barbatii casatoriti, fata de 7% la barbatii necasatoriti. Odata cu avansarea in virsta, stimulii erotogeni trebuie sa fie de mai mare intensitate pentru a produce un raspuns, iar episoadele de erectie spontana isi reduc frecventa sau dispar. Durata fazei latente creste si erectia nu mai este completa. Paradoxal, timpul de ejaculare poate fi prelungit, imbunatatind calitatea actului sexual, dar se mareste si timpul necesar pentru a atinge urmatoarea erectie.

Andropauza est o perioada de bulversare in care se rupe echilibrul organismului adult si se restabileste un altul, cel al virstei a III-a.
Declinul activitatii sexuale este accelerat in prezenta altor probleme de sanatate. Tulburarile de andropauza sunt mult mai severe la cei cu patologie asociata (cardiopatie, diabet zaharat, interventii chirurgicale de prostata, ateroscleroza) si la cei carora li se administraza medicamente care inhiba actiunea androgenilor (hormoni masculini). Consumatorii cronici de alcool pot avea o reducere a activitatii sexuale suplimentara fata de cea diminuata de virsta. in ultimii ani s-a mai descris asa-zisul sindrom YUPPIE, definit ca o dorinta sexuala (sau de a face sex) diminuata. A aparut in contextul stresului modern, al grijii excesive pentru pastrarea locului de munca, al dorintei de ridicare a standardului de viata, precum si a oboselii cronice specifice ritmului alert al vietii cotidiene contemporane. La aparitia unor tulburari de tipul: potenta scazuta sau absenta, nervozitate, libidou diminuat sau absent, irascibilitate, oboseala fizica si intelectuala, depresie, scaderea memoriei si a capacitatii de concentrare, barbatul trebuie sa se adreseze medicului pentru a-si ameliora simptomatologia.

In general, andropauza nu este bine definita: simptomele sunt vagi si variaza foarte mult de la un individ la altul. In plus, diminuarea productiei de hormoni masculini este progresiva, survenind incepand cu 30 ani si continuand in urmatoarele decenii de viata. Modificarile psihologice sunt de ordin emotional: oboseala, iritabilitate, reducerea capacitatii de concentrare, sindrom depresiv, pierdere a stimei de sine, uneori indiferenta, etc.  In ceea ce priveste activitatea sexuala, fenomenele ce conduc la orgasm sunt diminuate la barbatul de varsta mijlocie. De asemenea, se observa o alterare cantitativa si calitativa a erectiilor si in special cele nocturne. Spermatogeneza persista insa pana la o varsta avansata. Alte

modificari hormonale privesc melatonina si leptina. Melatonina este un hormon secretat de glanda epifiza si joaca un rol important in reglarea bioritmului si in ciclul somn- veche al organismului. Leptina este un hormon de natura proteica, secretat in tesuturile adipoase si care joaca un rol in controlarea masei grase a organismului, regland aporturile alimentare si cheltuielile energetice.

Celelalte manifestari ale andropauzei nu sunt prezente la toti barbatii:

- tulburari de memorie
- diminuarea volumului muschilor, insotita de o diminuare a fortei musculare si o crestere a masei adipoase
- accelerare a osteopeniei (fragilizare progresiva a tesuturilor osoase)
- aparitie a obezitatii abdominale
- astenie (oboseala) accentuata
- tulburari ale somnului (insomnie)
- modificari ale glandelor sudoripare
- manifestari vasomotorii: bufeuri (valuri de caldura, modificare a culorii pielii datorita unei tulburari a circulatiei locale)

Conform unor studii, androgenii (testosteron si DHEA) au efecte benefice in prevenirea bolilor coronariene, prin distrugerea grasimilor. Pe de alta parte, hormonii masculini au o actiune vasodilatatoare (maresc calibrul vaselor sangvine) si se afla la originea unei sensibilitati crescute fata de insulina (hormon ce permite scaderea nivelului de glucoza in sange).
Rhodiolin   ( 1 - 1 - 1)
Vital Man   ( 1 - 1 - 1)

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2010  Toate drepturile rezervate.