Anticonceptionalele orale combinate

 Daca avem de-a face cu o folie de anticonceptionale multifazice cele 2(respectiv 3) faze sunt “semnalizate”, fiind colorate diferit. Aceste anticonceptionale se vor lua obligatoriu in ordinea sagetilor de pe folie.


Daca in schimb avem de-a face cu COC monofazice, toate pastilele de pe folie sunt colorate la fel. Aceste pastile pot fi luate in orice ordine dorim, important este sa se ia una pe zi. Pe ambalaj sunt trecute cifre (sunt numerotate) sau zilele saptaminii cu scopul unic de a oferi utilizatoarelor un sistem de verificare.
Utilizarea COC este simpla:se ia cite o pastila pe zi, in fiecare zi in preajma aceleiasi ore, timp de 21 zile.Urmeaza o pauza de 7 zile(timp in care apare menstruatia) si in a 8a zi se va incepe o noua folie. Daca avem de-a face cu folii de 28 pastile, ultimele 7, colorate diferit, sunt pastile placebo (au ca rol mentinerea obisnuintei de a lua cite o pastila pe zi) si se vor lua (sau nu) in perioada de pauza. Prima folie se incepe in prima zi de menstra(se poate si intr-a 5a).
Daca se uita o pastila :regula de baza este ca pastila uitata se ia indata ce ne amintim de ea,indiferent cind se intimpla acest lucru.Daca ne amintim in interval de 12 ore de la ora la care trebuia luata, nu este nevoie de protectie suplimentara. Daca insa au trecut mai mult de 12 ore, este nevoie de protectie suplimentara urmatoarele 7 zile. Daca se uita 2 pastile : In prima zi cind ne amintim luam 2 pastile odata, in urmatoarea inca doua si apoi vom continua sa luam cite una pe zi (la ora obisnuita). Este necesara protectia suplimentara 7 zile. Poate aparea singerare.
Daca se uita 3 sau mai multe pastile : Se intrerupe folia, se face pauza 7 zile iar intr-a 8-a se incepe o noua folie. Va aparea singerare in interiorul celor 7 zile de pauza. E nevoie de protectie suplimentara pina ce vor fi luate 7 pastile corect.
Daca s-a pierdut o pastila (a cazut pe jos si nu o mai gasim,am luat din greseala 2 pastile in aceeasi zi) pastila pierduta va fi inlocuita cu o pastila de pe o folie de rezerva, in nici un caz nu se va sari peste ea.
Contraceptivele pot fi intrerupte oricind se considera ca nu mai este nevoie de contraceptie. Este de dorit sa fie intrerupte la sfirsit de folie pentru ca singerarea va aparea la 2-4 zile dupa intrerupere.


COC pot fi folosite perioade indelungate(ani) fara sa fie nevoie de pauze la diferite intervale de timp (altele decit cele de 7 zile dintre 2 folii consecutive). Utilizarea lor indelungata nu determina infertilitate si nici cancer de sin. Dimpotriva s-a constatat un efect protector al COC impotriva cancerului de endometru (50% la 5 ani de utilizare) si a cancerului de ovar (40-50% la 5 ani de utilizare).

Anticonceptionalele orale combinate (COC) contin un estrogen de sinteza (etinil-estradiol)si un progestativ de sinteza(poate fi diferit de la o formula la alta) adica exact hormonii pe care ii secreta in mod obisnuit ovarul. Din punct de vedere al dozajului ele pot fi:normodozate (nu se mai utilizeaza), microdozate (contin 0,03mg etinil-estradiol) si ultramicrodozate (contin 0,02mg etinil-estradiol). Din punct de vedere al concentratiei de hormoni/pilula, putem vorbi de COC monofazice (cu concentratie fixa de hormone pe tot parcursul ciclului) sau multifazice (cu 2-bifazice sau 3-trifazice concentratii diferite). Eficienta contraceptive a COC este foarte mare(99,9%).

Dr. Evelyn Cristescu

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.