Metode anticonceptionale hormonale - Pastile orale

Contraceptivele orale numai cu progestageni

Contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen.

Actiune : efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).

Folosire : se administreaza o pilula in fiecare zi, fara pauza si fara sa se tina cont de momentul aparitiei menstruatiilor.

Eficienta : deosebit de eficiente daca sunt utilizate corect si continuu. Important este ca administrarea sa se faca in aceeasi zi, aproximativ la aceeasi ora.

Avantaje : sunt eficiente imediat, nu sunt legate de momentul actului, nu au efecte secundare estrogenice (nu cresc probabilitatea complicatiilor legate de estrogen), administrare foarte simpla, pot fi utilizate de femeile care alapteaza, reduc durerile menstruale, protejeaza impotriva cancerului endometrial, scad incidenta bolilor benigne ale sanului, pot fi folosite de femeile care fumeaza.

Dezavantaje : pentru a fi foarte eficiente trebuie administrate aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, pot apare

modificari ale ciclurilor menstruale (mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoreea, unele femei pot avea menstruatii prelungite sau abundente) posibil timp de mai multe luni, neregularitati in privinta greutatii corporale (pot apare cresteri sau scaderi).

De unde se procura : va fi prescrisa de medic iar apoi va fi luata de la farmacie.

Contraceptivele orale combinate

Sunt preparate de estrogen si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni.

Actiune : efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei (eliberarea ovulelor din ovare). De asemenea modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

Folosire : contraceptivele orale combinate sunt disponibile sub forma de folii cu 21 de pilule sau 28 de pilule 21 de pilule active, care contin de hormoni si 7 pilule inactive. In cazul foliei cu 21 de pilule se administreaza cate o pilula timp de 21 de zile, apoi o pauza de 7 zile inaintea inceperii unei noi folii. In cazul foliei cu 28 de pilule se administreaza cate o pilula timp de 21 de zile iar in timpul pauzei se administreaza cate o pilula placebo dintre ultimile pilule de pe fiecare folie.

Eficienta : deosebit de eficiente daca sunt utilizate corect si continuu.

Avantaje : sunt eficiente imediat, nu sunt legate de momentul actului, menstruatiile sunt regulate, sangerarea este in cantitate redusa si dureaza mai putine zile, reduc durerile menstruale, pot ameliora anemia, protejeaza impotriva cancerului endometrial si ovarian, previn sarcina ectopica.

Dezavantaje : nerespectarea orarului duce la disparitia protectiei, eficienta poate fi diminuata in cazul interactiunii cu alte medicamente. Hormonilor li se pot datora efecte secundare : greturi, dureri de cap, mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, usoara crestere a greutatii corporale, senzatie de tensiune a sanilor. Pilula implica un risc pentru sanatatea fumatoarelor si a femeilor trecute de 35 de ani.

De unde se procura : va fi prescrisa de medic iar apoi va fi luata de la farmacie.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.