Apa

Apa este indispensabila organismului. în ea se desfasoara toate reactiile biologice. Corpul barbatilor contine 60% apa si al femeilor 50%. La copii acest

indice e mai mare, iar la cei vârstnici mai mic.

În organism, apa este repartizata intracelular si extracelular. In apa se dizolva substantele nutritive patrunse în organism. Ea le transporta la locul destinat, participa la procesele metabolice si resturile formate în urma reactiilor metabolice sunt evacuate cu apa prin rinichi, piele, plamâni, tractul digestiv. Ea contribuie la mentinerea constanta a temperaturii corpului, eliminând surplusul de temperatura prin transpiratie, evaporare. în apa, se dizolva substantele minerale.

Apa patrunde în organism cu alimentele si bauturile. Fructele si legumele contin pâna la 90% apa, carnea - 70%, pâinea alba -36%, brânza - 63,2-77,5%. Apa se formeaza în organism la arderea proteinelor, lipidelor, glucidelor si se numeste apa metabolica. Ea se foloseste la necesitatile hidrice. La arderea a 100 g lipide se formeaza 107 g, la arderea a 100 g glucide 55 g, la arderea a 100 g proteine 41 g apa. Surplusul de lichid se elimina cu transpiratia, la respiratie, prin rinichi, cu urina, cu masele fecale prin intestin.

Exista un bilant hidric echilibrat între aportul si eliminarea apei. Aportul e alcatuit din bauturi (2100 g), apa din alimente (100 g), apa metabolica (300 g), ceea ce constituie 2500 g. La eliminare contribuie urina (1300 g), pielea (750 g), fecalele (150 g), prin plamâni (300 g) în total 2500 g.

În conditiile temperaturii moderate a aerului si lucrului fizic usor omul trebuie sa bea în 24 ore circa 1 1 de apa. Surplusul apei intensifica procesul descompunerii proteinelor si îngreuiaza lucrul inimii. Este bine cunoscut faptul ca sarurile de sodiu retin lichidul în organism si se limiteaza la bolnavii cu boli renale si cardiace. Sarurile de calciu si potasiu maresc diureza si eliminarea lichidului din organism.

Pierderea a 5% de apa din organism provoaca setea, pierderea a 15-20% provoaca moartea organismului. Fara hrana omul poate trai o luna si mai mult, fara apa doar 5-6 zile.

La potolirea setei contribuie ceaiul, decoctul de fructe uscate, în zilele calduroase se recomanda de baut dimineata o cantitate mai mare de ceai, la temperaturi înalte consumul de lichid se limiteaza.


Alimentatia adultului

Alimentatia copilului

1.Introducere

- Alimentatia echilibrata

- Apa

- Fiziologia alimentatiei

- Glucide

- Lipide

- Proteine

- Regimul alimentar

- Substantele gustative

- Substante minerale

- Vitamine

2. Grupele de alimente

- Apele minerale și metodele enterale de folosire a lor

- Bauturile nealcoolice

- Caracteristica generala

- Carnea și produsele din carne

- Cerealele si derivatele lor

- Ciupercile

- Condimentele

- Drojdiile alimentare

- Fructele

- Grasimile alimentare

- Laptele si produsele lactate

- Legumele

- Oua si produsele din oua

- Peștele și produsele de mare

- Zaharul si surogatii lui, mierea

3. Alimentatia rationala

- Alimentatia copiilor

- Alimentatia in conditii de munca intelectuala

- Alimentatia in conditii de munca fizica

- Alimentatia sportivilor

- Alimentatia varstnicilor

4. Organizarea alimentatiei dietetice

 

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.