Cultivare Aronicul

Aronicul (Aronia melanocarpa) este un arbust peren, cu tulpina înaltă de până la 3 m. Frunzele sunt alterne, lanceolate, simple, eliptice sau invers-ovate, groase,

lucitoare, verzi, iar toamna devin de o culoare roşie-închisă.

Florile sunt dispuse în inflorescenţe dense, scutiforme, de culoare albă sau roză. Fructele sunt sferice (cu diametrul de 5-15 mm), lucitoare, de culoare neagră sau brună-albăstrie. Înfloreşte în lunile mai-iunie.

Este originar din America de Nord, unde se întâlneşte şi acum în stare spontană. Cultivarea acestei plante este legată de numele lui Miciurin. În anul 1900 el a obţinut butaşi din Germania, apoi a lucrat mult asupra selecţionării unor soiuri noi, cu fructe dulci. Primele 20 de mii de puieţi au fost plantate în Altai, în anii 1942-1945.

În ţara noastră aronicul se cultivă prin păduri, parcuri, în grădinile unor amatori. Există şi plantaţii industriale. Arbustul este decorativ, fructele lui sunt apreciate ca fiind comestibile şi medicinale. Planta nu este pretenţioasă faţă de căldură, rezistă la îngheţuri.

Preferă locuri deschise, luminoase, cu umiditate înaltă. Nu este pretenţioasă nici faţă de soluri. Se înmulţeşte prin seminţe, drajoni şi prin altoire. În pepiniere, din seminţe se cresc puieţii, care la un an-doi se plantează în sol la distanţa de 1,5-2 m. La 3-4 ani planta începe a rodi. Îngrijirea constă în praşile, irigare şi introducerea îngrăşămintelor.

Coroana arbuştilor nu se lasă prea deasă; ea se formează din cei mai puternici lăstari fructiferi, lăsându-se vreo 12 crengi. Fructele se coc în prima decadă a lunii

august, nu se scutură şi se păstrează pe crenguţe până la îngheţuri. Perioada productivă durează până la 25-30 ani.

Recoltarea se face prin tăierea ciorchinilor şi uscarea fructelor la temperatura de 50-60°C. Fructele uscate se păstrează în cutii închise, în încăperi bine aerisite.

Fructele îngheţate şi cele uscate pierd astringenţa, devin mai dulci, cu gust mai plăcut, iar proprietăţile curative aproape că nu se pierd. Ele conţin până la 10% zaharuri, acizi organici, sorbitol, substanţe pectice şi tanante, microelemente (fosfor, cupru, magneziu, iod).

După conţinutul substanţelor fenolice P-active (catehine, antociane, flavonoide), aronicul este cea mai bogată dintre plante. Aronicul este o plantă polivitaminică: în fructul ei sunt vitaminele complexului B,C, E, K, PPr caroten. Seminţele conţin uleiuri grase.

Bobiţele de aronic ocupă un loc de frunte printre fructe prin proprietăţile lor de a mări elasticitatea şi permeabilitatea capilarelor. Fructele şi produsele obţinute din ele sunt foarte eficiente pentru bolnavi cu hipertensiune şi arterioscleroză, favorizând scăderea colesterinei din sânge. Consumul sistematic de fructe normalizează procesele de agitaţie în creier.

Pectinele leagă microbii patogeni şi alte substanţe toxice din intestine (de exemplu, metale grele – plumbul, cobaltul şi stronţiul), care nimeresc în organismul omului prin gazele din aerul poluat de transportul urban, favorizând eliminarea lor împreună cu bolul fecal.

Decoctul din fructe este un bun sudorific, indicat contra răcelilor. Preparatele din aronic sunt mai efective când sunt administrate împreună cu vitamina C (cu infuzie de măceşe sau coacăză). Din aronii se obţine suc, care este recomandat în cazuri de nefrite, diateză şi ca remediu de prevenire a arteriosclerozei, a avitaminozei P, a hiperfuncţiei glandei tiroide.

Sucul este folositor hipertensivilor de gradul I şi II. Se administrează câte 150 ml cu o lingură de miere, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, cura durează de la 10 până la 30 de zile. În loc de suc se poate consuma câte 100 g de fructe proaspete, la fel cu 30 minute înainte de masă.

Sucul se obţine prin presarea fructelor. Se ia un kg de fructe la o jumătate de pahar de apă, se încălzesc până la 60°C timp de 15-20 minute, apoi se storc şi se sterilizează. Sucul cu pulpă se obţine cu storcătorul sau prin trecerea fructelor încălzite prin sită, adăugându-se 3 g de acid citric la 1 l de suc.

Persoanele cu hipotensiune şi cu coagulabilitatea ridicată a sângelui trebuie să nu facă abuz de aceste fructe.
În industria farmaceutică, fructele de aronic servesc ca materie primă pentru producerea vitaminelor C şi R Din fructele imature se obţine acid malic.

Din fructele proaspete ale aronicului se prepară gemuri, dulceţuri, sucuri, compoturi, paste, marmelade şi băuturi răcoritoare sau alcoolice. Planta este foarte decorativă, mai ales toamna, când frunzele devin roşii-aprinse, iar fructele negre.

Aronia (Aronia melanocarpa) este fructul unui arbust inrudit cu macesul si face parte din familia Rosacae. Fructul este mic, de culoare neagra si are gust amar si astringent.

Fructele, de fapt superfructele, au un continut foarte mare de antioxidanti, mult mai mare decat afinele (de 15 ori mai mare), merisorul sau rodiile.  Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul)!

Continutul in vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decat in orice alt fruct (vitamina P ajuta la fixarea vitaminei C in organism). Fructul de aronie contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii.

Datorita proprietatilor ei, aronia a fost introdusa in dieta cosmonautilor rusi in anul 1959.

Exista doua specii de aronia, una cu fructe de culoare inchisa violet-negru (scorus negru) si alta cu fructe rosii.

Aronia a fost adusa in Europa din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200m, pe soluri umede si acide. Este un arbust rezistent, atat la frig pana la -30 grade C cat si la boli.

Aronia este un fruct antioxidant la un pret mult mai scazut decat alte fructe care au aceleasi proprietati. Si in plus se poate cultiva in tara noastra.

Utilizari

Fructele de aronia contin in cantitati mari vitamine si minerale, de aceea ele sunt folosite in prevenirea si tratarea mai multor boli: bolile copilăriei, boli ale ficatului şi vezicii biliare, inflamaţii ale stomacului, alergii, boli de piele şi chiar radiatii (Albrecht et Al.. 1995). De asemenea in tratarea tensiunii arteriale.

Fructele le putem usca usor acasa, daca le punem la uscat pe o hartie, intr-un strat subtire. Fructele uscate pot fi puse in timpul iernii in apa si apoi folosite la prajituri la fel ca fructele proaspete. Din fructele uscate se poate face de asemenea si ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse. De aceea, cel mai indicat pentru mentinerea proprietatilor fructelor este sucul de aronia.  Sucul de aronia este indicat sa se bea inainte de masa, cu 20-30 minute, cate 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile (necesarul zilnic de vitamina P este de 50-100mg).

Fructele pot si folosite la prajituri, asa cum se folosesc si alte fructe de padure sau putem face dulceata sau gem. De asemenea se poate face suc (care poate consumat simplu sau il amestecam cu apa sau cu alt suc de fructe), nectar, iaurt cu fructe. Si chiar vin. Vom reveni cu retete cu aronia!

Din fructe se extrage un pigment puternic care este folosit in industria alimentara.

Descrierea arbustului

Inflorirea este in luna mai si dureaza aproximativ 10 zile. Florile sunt polenizate de albine, dar polenizarea realizata de vant ar trebui sa fie posibila (Friedrich, Schuricht 1985). In prezent ele sunt considerate ca fiind autofertile.
Fructele se coc in luna august. Dupa ce sunt culese, ele pot fi pastrate aproximativ doua saptamani in conditii  normale de depozitare (15-20 grade C si umiditate 80%) – Friedrich, Schuricht 1985. In fosta URSS: fructele de aronia erau pastrate pana la 8 saptamani la o temperatura de 10 grade C.
Un arbust matur produce intre 10-17 kg de fructe/tufa.
Durata de viata a acestor arbusti este de aproximativ 20 de ani (Friedrich, Schuricht 1985).

 

Fructele

Fructele de aronia contin antociani, care le face deosebit de importante pentru industria alimentara  (colorant alimentar).
Conţinutul de vitamine este de asemenea foarte mare (Albrecht 1996). Deci, 100 g de fructe de aronia sunt suficiente pentru a acoperi numai cerinţa de acid folic (Albrecht et Al.. 1993). În plus, ele conţin, de asemenea, o multime de vitamine si minerale (Albrecht 1996), în principal fier (Albrecht et Al.. 1993) şi iod.

Desi in informatia gasita pe internet se spune ca fructele proaspete nu au gust placut deoarece sunt amare si astringente, inginerii horticoli care cultiva in Romania aronia au spus ca fructele au un gust placut. Este posibil ca aceasta sa se datoreze si climei mult mai placute si a soarelui de la noi.
Randamentul de suc din fructe este de 75-80%.

Beneficii

 • Normalizeaza tensiunea sanguina

 • Teste clinice au aratat efectul aroniei in hipertensiune daca au fost baute 60 ml de suc de aronia de 3 ori pe zi. Previne si trateaza diferite boli cardio-vasculare. Sustine elasticitatea si normalizeaza permeabilitatea vaselor sanguine.

 • Scade nivelul hormonilor de stres.

 • Rezultate in tratamentul cancerului.

 • Efect in radiatii datorita continutului in flavonoide (este indicat celor care folosesc in exces calculatorul, telefonul mobil, televizorul).

 • Antioxidantii puternici distrug radicalii liberi care afecteaza membranele celulelor si continutul celulelor.

 • Efect tonic general: cresc vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatateste metabolismul.

 • Proprietati antiseptice: remediu puternic in raceli, previne infectiile virale si bacteriene.
  Continutul mare de iod este benefic cresterii copiilor precum si in bolile datorate lipsei de iod.

 • Efect antihistaminic: benefic in diferite tipuri de alergii. Efect de purificare al sangelui, de neinlocuit in dietele de purificare.

  Benefic pentru copii, diabetici, atleti, pacientii care urmeaza un tratament complex.

 

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

[Prima pagina] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Remedii] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.