AVOCADO (Persea americana) - plante medicinale

Se spune ca avocado promoveaza frumusetea fizica, si uleiul de avocado este folosit in cosmetica si in ziua de astazi. Aztecii mincau fructele pline de seva ca sa devina amanti pasionati si plini de energie.
Fructul are forma ovala (asemanatoare cu a unei pere), coaja verde-inchis sau brun-violacee, neteda sau aspra, mata sau stralucitoare (in functie de soiuri si gradul de maturizare), si dimensiuni destul de mari (aproximativ cat un cartof mare). Pulpa este galben-verzuie, cremoasa si are gust de alune. In interior se gaseste un sambure mare din care se extrage uleiul de avocado, folosit in cosmetica, dar exista si varietati de avocado de dimensiuni mici, fara samburi.

Alege fructele bine coapte: sunt destul de grele si le poti apasa usor cu degetul; fara pete negre sau portiuni degradate pe coaja. Fructele tari la apasare nu sunt coapte, iar cele foarte moi sunt deja trecute. Daca ai cumparat un avocado necopt il poti lasa sa se coaca la temperatura camerei, eventual invelit in hartie de ziar ca sa se coaca mai repede. Fructul copt se pastreaza bine la frigider doua-trei zile. Daca l-ai taiat, stropeste partea ramasa cu zeama de lamaie pentru a impiedica oxidarea pulpei; rezista in acest fel de pe o zi pe alta in frigider.
Avocado este foarte hranitor, datorita continutului mare de proteine si grasimi. Un fruct mediu cantareste in jur de 300 g; aportul caloric pe 100 g poate varia intre 140 si 360 de calorii, in functie de soi, gradul de maturitate, continutul in lipide. Se digera insa usor, gratie enzimelor continute. Coaja nu este
comestibila. Fructul este bogat in potasiu, acid folic si vitamina B6, continand, de asemenea, betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, acid pantotenic.

Continutul mare in acizi grasi mono-nesaturati protejeaza arterele si reduce colesterolul. Alte doua substante au efecte benefice asupra sanatatii: pyosclerina (in artroze) si arginina (pentru aparatul cardio-vascular). Consuma-l cu moderatie daca ai probleme cu greutatea: este foarte energetic, datorita cantitatii mari de lipide. De asemenea, este minunat pentru ingrijirea tenului uscat sau imbatranit; hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv. Parul uscat, fara stralucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei masti cu avocado.

Desi este vorba de un fruct, el se consuma mai ales ca fel de mancare, si nu ca desert sau gustare dulce. Poti pregati din el sandviciuri (se intinde pe paine ca untul), salate, combinat cu legume inabusite, pui, crustacee. Cea mai rapida varianta: taie avocado in doua, scoate samburele, adauga peste cele doua jumatati putina zeama de lamaie (pentru alte variante se poate adauga sos vinegreta sau maioneza, desi el este suficient de gras), sare si piper si serveste-l direct din coaja cu lingurita. Brazilienii il consuma insa si ca desert, adaugand zahar si suc de lamaie.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 -  2013  Toate drepturile rezervate.