Boala Dupuytren tratament cu produse Calivita

 

Boala Dupuytren apare ca urmare a ingrosarii anormale a tesutului subcutanat de la nivelul palmelor. Apare, de obicei, la ambele maini si uneori se

poate intalni si la nivelul talpilor. Aceasta boala, numita si boala Viking, progreseaza foarte lent si, de cele mai multe ori, nu necesita tratament. In multe cazuri, afectiunea nu progreseaza si la nivelul degetelor, ramanand doar in zona palmelor. Tesutul dintre piele si tendoane (fascie), se ingroasa, limiteaza in cele din urma miscarile sau produce indoirea degetelor (contractura) si incapacitatea acestora de a se indrepta.
Apare cel mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Desi exista un tratament, acesta nu vindeca boala.

Cauze

Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Se poate considera factorul ereditar ca fiind o cauza, intrucat boala apare mai frecvent in Europa de nord la mai multi membri ai familiei. Ingrosarea tesutului dintre piele si tendoane, numit fascie, se mai asociaza si altor factori: - consum de alcool
- fumatul
- diabetul zaharat
- tratamentul medicamentos pentru epilepsie
Formele severe de boala pot fi tratate chirurgical cu succes. Cu toate acestea, boala recidiveaza (reapare). Recurenta bolii este mai intalnita in urmatoarele cazuri:
- cand boala apare la o varsta mai tanara
- cand exista o tendinta anormala, naturala de progresie spre o forma mai severa
- cand exista si o alta boala asociata, cum este diabetul zaharat
Nu este inca deslusit daca folosirea aparatelor ce vibreaza, cum este picamarul, este legata de boala Dupuytren.

Simptome

Boala Dupuytren nu produce durere. Cand aceasta totusi apare, boala este la inceputul evolutiei.
Primele simptome observate in aceasta afectiune sunt:
- un mic nodul care poate fi vizibil sau simtit, aflat la nivelul palmelor sau la baza degetelor. Cateodata, poate fi sensibil la palpare si se subtieaza treptat si incepe sa traga unul sau mai multe degete catre palma.
- scobitura, care apare la nivelul palmei, cand tesutul afectat dintre piele si tendoane incepe sa traga de piele
- pe masura ce boala progreseaza, se dezvolta un cordon fibros, la nivelul fasciei si face legatura intre palma si degete, cel mai des cu degetul inelar. Cordonul care trage degetele catre palma, se

numeste contractura Dupuytren. In cele din urma, va fi imposibila pozitionarea palmei pe o suprafata dreapta, cum ar fi masa. Severitatea contracturii Dupuytren poate afecta activitatile zilnice, cum ar fi ridicarea unor obiecte cu mana, punerea de manusi pe maini sau spalatul pe maini, facandu-le dificile sau imposibile.
Exista alte boli care care produc aceleasi simptome, cum ar fi poliartrita reumatoida sau traumatismele.

Mecanism fiziopatogenetic

Boala Dupuytren poate fi trecuta cu vederea pana cand devine severa. Tesutul dintre piele si tendoane, numit fascie, devine anormal de ingrosat si fibros. Nu este inca cunoscut mecanismul prin care se produce aceasta subtiere.
Exista trei faze generale ale bolii:
- faza de debut - se observa un mic nodul la nivelul palmei sau bazei degetelor. Nu exista tractionare sau contractura intre degete si palma.
- faza activa a bolii - aparitia scobiturii la nivelul palmei datorita cresterii fasciei ingrosate. De asemenea, se dezvolta si cordoanele si benzile de la nivelul fasciei, tragand de degete catre palma. Cordonul poate fi vizibil sau sensibil la palpare.
- faza avansata a bolii - ingrosarea fasciei si cordoanelor cauzeaza rigiditatea, contractura care tractioneaza degetele. In cele din urma va deveni imposibila popzitionarea mainii intinse pe o suprafata dreapta cum este masa. In formele severe de boala, nu va mai fi posibila executarea unor miscari de rutina, cum ar fi folosirea cutitului.
De obicei, boala progreseaza lent. Apare de cele mai multe ori dupa varsta de 50 de ani. Multi oameni prezinta o forma medie de boala, care nu le produce probleme semnificative. Exista si o forma care apare la varste tinere si progreseaza rapid, numita diateza Dupuytren.
Boala Dupuytren este prezenta la ambele maini in 40% din cazuri, cel mai frecvent afectand degetul inelar.
Tinta tratamentului chirurgical este controlarea bolii si refacerea utilitatii degetelor. Chiar si cu o reusita chirurgicala, ingrosarea tesutului subcutanat palmar se poate reface in acelasi loc sau in alte zone ale palmei. Pentru mentinerea functiei mainii, se vor repeta interventiile chirurgicale.

Triple Potency Lecithin

White Willow

Vein Care

Rhodiolin 120

 

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 -  2013   Toate drepturile rezervate.