Anchilostomidoza

Anchilostomidoza este o geohelmintiază din grupul nematodozelor, provocată de Ancylostoma duodenale, care pătrunde în organismul

uman mai frecvent pe cale orală, caracterizându-se clinic printr-un tablou destul de polimorf ce se exprimă prin simptome alergice, dispepsice, neurologice, de afectare a tractului respirator, de asemenea prin apariția anemiei și eozinofiliei.

Ancylostoma duodenale prezintă un parazit cu dimensiuni mici obligat pentru persoana umană. El are o culoare roz-pală cu partea anterioară în formă de cârligel (de unde și provine denumirea de parazit cu capul strâmb).

Femela fecundată depune până la 10 mii oușoare în 24 ore, care se elimină în mediul extern împreună cu materiile fecale umane. Nimerind în condiții prielnice de temperatură și umiditate în oușoare pe parcursul a 24-48 ore se formează larvele rabditive, care ies în mediul ambiant. Aici, în condiții optimale (temperatura +27-30°C), are loc dezvoltarea de mai departe a larvelor până la stadiul invaziv ce se petrece timp de 7-8 zile.

Ulterior timp de 3-5 zile larvele năpârlesc de câteva ori, transformându-se din larve rabditive în cele filaretive și invazive. Ele sunt mobile și în dependență de temperatura și umiditatea solului, circulă în sus și în jos la înălțimea de 30 cm, agățându-se chiar și de diferite plante. Datorită migrației larvele de anchilostomă se pot păstra în sol, având condiții favorabile, până la 18 luni.

În organismul uman larvele acestui parazit pătrund mai frecvent pe cale orală, ajungând în intestin, se dezvoltă până la parazitul matur. El, de regulă, locuiește în duoden și partea superioară a jejunului. Femela fecundată depune în 24 ore până la 30 mii de oușoare. Ele se maturizează timp de 5-6 săptămâni după ce nimeresc în organismul uman. Ancylostoma duodenale este un parazit obligat hematofag. El pătrunde profund cu partea anterioară și ascuțită în mucoasa intestinală, unde suge sânge. Durata vieții acestui parazit atinge circa 5 ani.

Anchilostomidoza, după cum s-a menționat, este o parazitoză destul de răspândită pe globul pământesc, afectând mai mult de 800 mln oameni. Mai intensiv este atacată de această parazitoză populația din America Latină, Asia de Sud, partea de sud a SUA, Africa, China, Indonezia, Japonia, India, Australia etc. În țările europene sunt înregistrate numai unele focare de această invazie.
În calitate de sursă de invazie servește omul infestat.

Maladia se transmite mai frecvent pe cale orală, în rezultatul consumului în hrană a produselor alimentare infestate, mai ales a celor contaminate cu solul. Infestarea percutană se întâmplă mult mai rar. Formarea focarelor de anchilostomidoza este posibilă în zonele cu climă caldă și umedă, unde depunerile atmosferice anuale ating 2000-3000 mm.

Aceste sunt focare destul de rezistente și de o lungă durată, deoarece larvele parazitului în timpul rece al anului migrează în adâncimea solului, păstrându-se viabilitatea. Mai frecvent anchilostomidoza se înregistrează în lunile de primăvară, vară și toamnă. Mai des se molipsește populația de la sate, îndeosebi copiii, care consumă, de regulă, fructele, legumele, pomușoarele nespălate.

Infestarea preponderentă a populației de la sate cu A. duodenale este legată de prelucrarea pământului din grădini, livezi, sectoarele de pe lângă casă, câmpurile irigabile și îngrășate cu excremente umane, de alte lucrări cu pământul. În ultimul timp se mai poate infecta de anchilostomidoza și populația urbană, care este preocupată cu prelucrarea pământului din jurul vilelor.

Pătrunderea anchilostomidelor pe cale percutană este însoțită de fenomene de dermatită în locul invaziei. În faza precoce a maladiei o importanță primordială în patogeniea ei are factorul toxico-alergic, iar în cea intestinală- anemia. Paraziții maturi provoacă leziuni mecanice din partea mucoasei intestinului subțire, în rezultatul cărora se dezvoltă modificări catarale, uneori - eroziuni și chiar ulcere, însoțite de dereglări motorice și secretorie ale tractului digestiv.

Din punct de vedere clinic în locul pătrunderii parazitului se determină o dermatită locală, însoțită de prurit, usturime, edem, eritem, apoi mai târziu - de erupții veziculo-papuloase, care se mențin timp de 2 săptămâni. În legătură cu gratajul efectuat în locul dermei afectate apar focare de infecție bacteriană
secundară.

În perioada precoce a anchilostomidozei se înregistrează simptome legate în migrația larvelor prin căile respiratorii - accese de asfixie, tuse uscată, apariția infiltratelor eozinofilice în pulmoni. Ultimele sunt confirmate radiologic, fiind însoțite de febră și eozinofilie pronunțată (30-60%). Totodată se mai depistează dureri abdominale, scaun lichid, uneori cu striuri de sânge și mucus.

Durerile abdominale deseori sunt asemănătoare cu cele din ulcerul duodenal. În faza cronică se determină diferite grade de anemie. Pentru ea sunt caracteristice slăbiciunea generală, moleșeala, vertijurile, zgomotul în urechi, dispneea, tahicardia, micșorarea capacității de muncă. La pacienți pielea și mucoasele devin palide, fața edemațiată, mai rar apare edemul la picioare.

Ei mai acuză inapetență, grețuri, dureri în regiunea epigastrală și ombilicală. Durerile sunt legate mai frecvent de dezvoltarea duodenitei, periduodenitei și a jujunitei. Din partea sistemului nervos se determină cefalee, insomnie, excitație, dereglări vegetative; în cazuri de anemie pronunțată se mai observă la bolnavi o apatie și scădere de intelect.

Copiii ce suferă de această invazie rămân de semenii lor în dezvoltarea fizică și psihică; la adolescenți se reține dezvoltarea sexuală; la femei se înregistrează dereglări de ciclu menstrual, apariția precoce a climaxului; la bărbați apare impotența.

În sângele periferic se observă o micșorare a numărului de eritrocite și a cantității de hemoglobină și o majorare evidentă a numărului de eozinofile. Mai are loc o disproteinemie cu micșorarea evidentă a albuminei serice.

Diagnosticul anchilostomidozei este bazat pe datele clinice și epidemiologice, care trebuie în mod obligatoriu confirmat prin analiza materiilor fecale, aduse în cutiuțe de chibrite de către bolnav sau analiza sucului duodenal. Diagnosticul se efectuează în diferite secții spitalicești, staționarul helmintologic de zi sau în condiții de ambulator.

Tratamentul anchilostomidozei se execută în diverse secții spitalicești, staționarul helmintologic de zi, în condiții de ambulator. Dacă la pacient este pronunțată anemia, ea trebuie mai întâi tratată, apoi tratamentul antiparazitar.

Profilaxia include aceleași 3 măsuri principale ca și în alte geohelmintiaze:
 

  • 1) depistarea și însănătoșirea sursei de invazie;

  • 2) protecția mediului ambiant de impurificare cu materii fecale;

  • 3) micșorarea posibilității de transmitere a acestei invazii.


În focarele cu invazie masivă (infectarea populației peste 10%) se efectuează o dehelmintizare în masă fără un control laboratoric prealabil. În focarele cu o invazie mai puțin masivă se tratează numai infestații depistați după controlul laboratoric planificat.

Pentru a preîntâmpina răspândirea invaziei e necesar de ținut în ordine starea sanitaro-tehnică a veceurilor; de luat măsuri de a nu fi spălat conținutul lor de apele torențiale; de amenajat gospodăriile și localitățile sătești din punct de vedere a curățeniei.

Se recomandă în localitățile endemice obligatoriu de purtat încălțăminte închisă, de nu contactat părțile deschise ale corpului cu solul, iarba; la îndeplinirea lucrărilor la pământ de îmbrăcat mănuși; de respectat strict regulile de igienă personală (de spălat regulat mâinile, fructele, legumele, pomușoarele); de folosit pentru consum numai apă fiartă.

Noii angajați la lucru în mină trebuie să fie controlați la prezența invaziei cu helminți. Lucrătorii din mine se controlează în mod planificat o dată în an la oușoare de helminți, inclusiv și la A. duodenale. Infestații depistați se dehelmintizează. Dacă în solul din mine se depistează larve de A. duodenale, se iau măsuri de dezinfecție.

 
[Home]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2014 Toate drepturile rezervate.