Boala Lyme sau borelioza acariana

Boala Lyme este o maladie infecțioasă din grupul zooantroponozelor transmisibile cu focar natural, provocată de borellia burgdorfer

transmisă de la animale la om mai frecvent în rezultatul mușcăturilor de căpușă, caracterizându-se printr-un polimorfism de simptome, ce se exprimă prin eritem, febră, lezarea sistemului nervos central și periferic, de asemenea prin semne de afectare a cordului și a articulațiilor mari.

Denumirea bolii de Lyme provine de la un oraș din SUA, unde pentru prima dată ea a fost descrisă ca o unitate nozologică într-o izbucnire epidemică legată de mușcăturile de căpușă, de către savantul A.Stiip în 1975. În 1982 U.Burgdorfer a izolat din căpușa Ixodes dammini agentul patogen, care s-a dovedit a fi germenul eritemului cronic migrant (o denumire inițială mai veche a maladiei) ori a maladiei Lyme.

În 1984 s-a stabilit că germenul Lyme are semne caracteristice pentru treponeme (spirochete) și borelii, fiind numit Borrelia Burgdorferi. Ulterior această spirochetă a fost izolată din sânge, lichidul cefalorahidian și biopsii cutanate de la pacienții cu boala Lyme.

Sursa de infecție a boreliozei o constituie diverse animale sălbatice (șoarecii, șobolanii, alte rozătoare, căprioarele, cerbii, diverse păsări) și unele domestice (câinii, pisicile, caprinele, ovinele, bovinele), care elimină agentul patogen prin urină.

Maladia se transmite pe cale transmisibilă, preponderent prin intermediul mușcăturilor de căpușe, care sunt infectate cu Borrelia Burgdorferi până la 60%. Se presupune că la o parte din căpușe borrelia se transmite - căpușe de la căpușe - pe cale transovarială.

Borelioza se înregistrează mai frecvent în lunile de vară și toamnă a anului, afectând mai des bărbații în vârstă de 20-50 ani, care activează în regiunile împădurite. Maladia mai des afectează vânătorii, lucrătorii din ocolul silvic, îngrijitorii de animale, turiștii, persoanele care se ocupă cu colectarea ciupercilor sau a pomușoarelor din păduri etc.

Pătrunzând în organismul uman prin intermediul mușcăturilor de căpușă, la locul inoculării se formează după câteva zile o leziune cutanată (maculă sau papulă), care se extinde în mod inelar.

Ulterior borrelia nimerind în torentul sangvin afectează diverse organe, exprimându-se prin multiple simptome de intoxicație, inflamatorii și alergice, care și caracterizează maladia propriu-zisă. Maladia se începe acut după o perioadă de incubație cu durată de 3-32 zile. In evoluția boreliozei se disting 3 faze sau stadii.

Stadiul inițial al bolii se caracterizează prin intoxicație generală care durează 3-35 zile, exprimându-se printr-un sindrom gripal. In el se determină o temperatură moderat ridicată, mialgii, artralgii, cefalee, faringită, fenomene dispeptice. Sunt posibile mărirea ganglionilor limfatici regionali, mărirea ficatului și a splinei în volum.

În locul mușcăturii de căpușă (mai frecvent în regiunea cervicală, lombară, femurală, pe fese) apare o papulă, apoi eritemul inelar, care rapid se mărește în dimensiuni (diametrul 3-70 mm), având un centru pal-cianotic și margini clar elevate de culoare roșietică. Acest eritem este însoțit de senzații neplăcute, limfadenită regională, uneori de dureri și prurit cutanat.

Eritemul se menține mai îndelungat, având mai apoi, cu excepția palmelor și plantelor, erupții cutanate secundare inelare cu caracter migrator pe orice parte a corpului. Ulterior în locurile pielii afectate se dezvoltă modificări atrofice, care duc la subțierea pielii, făcând-o asemănătoare cu o "hârtie de pergament".

Stadiul al doilea se manifestă prin dereglări neurologice și cardiologice, care se dezvoltă în a 4-5 săptămână de maladie, menținându-se pe parcursul câtorva luni.

Dereglările neurologice se pronunță printr-o meningită seroasă prolongată, uneori prin encefalită ori encefalomielită cu para- sau tetrapareză, cu paralizie bilaterală a nervilor faciali, oculomotorii și a altor nervi cranieni. La o parte din bolnavi se dezvoltă o irită sau iridociclită (uveită) cu pierderea vederii.
Dereglările cardiologice apar, de regulă, la a 5-a săptămână de maladie, caracterizându-se prin aritmii, tahi- ori bradicardice, de asemenea prin miocardită și mai rar - prin pericardită, care se mențin până la 6 săptămâni.

Stadiul al treilea se caracterizează prin afectarea articulațiilor, mai frecvent al celor mari, desfășurându-se peste 6 săptămâni de la debutul maladiei și menținându-se mai îndelungat. Are loc o afectare asimetrică a articulațiilor de la coate, genunchi, glezne și celelalte articulații ale extremităților, articulațiile maxilo-mandibulare. Ea decurge sub formă de artrite cu dureri și edem al articulațiilor, cu lichid sinovial, însă fără hiperemie. La mulți bolnavi se pot observa poliartrite recidivante de o lungă durată.

Conform datelor bibliografice borelioza poate decurge sub forme fruste, subclinice și asimptomatice. Astfel, printre lucrătorii forestieri din Germania 17% prezentau teste serologice pozitive la borelioza. Prognosticul este benefic, necătând la durata îndelungată a maladiei.

Diagnosticul și tratamentul boreliozei acariene se efectuează în secțiile de boli infecțioase, dermatologice ori neurologice.

În profilaxia boreliozei se utilizează remedii individuale (plase speciale) de protecție contra năvălirii căpușelor, se efectuează măsuri de nimicire a lor. Cazurile de borelioza suspectate sau diagnosticate trebuie declarate și spitalizate. In localitățile endemice de borelioza, se face educația sanitară a populației, privind riscul infectant al căpușelor și evitarea lor. Vaccin specific în profilaxie nu este elaborat.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2014 Toate drepturile rezervate.