Botulismul

Este o toxiinfectie alimentara severa, determinata de bacilul botulinic si toxina lui, prin ingestia unor alimente, mai ales, care contin toxina, si caracterizata clinic prin afectarea sistemului nervos si tubului digestiv.

Sunt afectati atāt adultii, cāt si copiii

Etiologie

Agentul botulismului este Clostridium botulinum - un bacil strict anaerob, avānd doua forme -vegetativa si sporulata. Sporii sunt extrem de rezistenti la factorii chimici si fizici: ei rezista la fierbere obisnuita, pentru distrugere fiind necesare peste 5-6 ore pentru ai distruge. Sporii botulinici sunt distrusi prin autoclavare la 120°C timp de 15-30 minute. Forma vegetativa īn conditii anaerobe elimina una din cele mai puternice toxine bacterio-microbiene. Sunt cunoscute 7 tipuri de clostridii botulinice (A,B,C,D,E,F,G). Īn RM botulismul este determinat de tipurile A,B si E, mai frecvent tipul B (65-70%). Botulotoxina este termolabila si la fierbere este distrusa peste 10-15 minute.

Epidemiologie

Sursa de infectie o constituie animalele domestice si salbatice, mai ales erbivorele, mai rar animalele poichiloterme (pesti, crustacee, moluste), īn intestinele carora se acumuleaza C. botulinum, excretat apoi cu fecalele īn mediul extern, unde va persista īn stare sporulata. Trecerea sporilor īn stare vegetativa pe substraturi organice īn conditii anaerobe, īn special la temperaturi de 22-37°C, este īnsotita de acumularea germenilor si toxinelor lor. Omul se contamineaza ca si īn alte toxiinfectii alimentare, prin produsele alimentare.

Mai frecvent botulismul apare dupa ingestia unor preparate din carne (jamboane, costita, salam, cighiri) si a ciupercelor conservate īn conditii casnice, fara prelucrarea termica corecta. Omul se mai poate molipsi prin rosii, vinete, ardei, cirese, visine, piersice, caise si alte fructe si legume conservate īn conditii casnice; peste sarat, afumat ori conservat īn conditii casnice. Produsele alimentare conservate sub actiunea toxinei botulinice nu-si schimba gustul, culoarea si mirosul. Uneori conservele, mai ales cele din carne, ce contin toxina botulinica, se pot bomba, īn salamuri, carnea afumata, pestele preparate īn conditii casnice toxina botulinica se poate acumula sub forma de focare, de aceea nu se īmbolnavesc toti cei, ce au consumat acelasi produs, ci numai persoanele carora le-a nimerit bucata infectata.

Cazurile de botulism se īnregistreaza mai frecvent primavara (aprilie, mai) cānd se utilizeaza mai des produsele conservate.

Tabloul clinic

Incubatia dureaza de la 2 ore pāna la 14 zile (mai frecvent 6-24 ore). Debutul este acut, cu tulburari digestive: greata, voma, dureri abdominale paroxistice, urmate de o diaree moderata, substituita peste un timp scurt de constipatic tenace. De obicei tulburarile gastrointestinale sunt discrete (sau chiar absente). Bolnavii mai prezinta acuze de slabiciune generala progresiva, cefalee, ameteli, uscaciune īn cavitatea bucala, īnsotita de o sete chinuitoare. Dupa 6-24 ore de la debut (uneori fiind primele simptomc) apar dereglari oftalmologice: diplopie, vedere neclara, ptoza, strabism, midriaza, nistagm, lectura caracterelor tipografice obisnuite este dificila sau imposibila (pareza acomodatiei). Concomitent apar semne de afectare a nervului glosofaringian: tulburari de deglutitie, initial doar pentru alimente solide, apoi totala, vocea devine ragusita, cu un tembru nazal, ori dispare complet (afonie).

Alteori, apar paralizii ale diferitor grupuri de muschi (gāt, membre), iar īn formele grave apar paralizii ale muschilor respiratorii si insuficienta respiratorie.

Alte semne, care pot asocia boala, sunt diminuarea tuturor secretiilor: lacrimale (ochii uscati, fotofobie), salivare (gura uscata, sete intensa), nazale, sudorale, digestive.

Botulismul infantil

Apare mai ales īn primele 6 luni de viata, avānd ca prim simptom constipatia, urmata de paralizii ale nervilor cranieni: ptoza palpebrala, oftalmoplegic, paralizia deglutitiei. Ulterior paralizia se extinde la muschii trunchiului cu insuficienta respiratorie acuta.

Diagnosticul diferential

- Alte toxiinfectii alimentare;

- Boli neurologice (sindromul Guillain-Barre, miastenia grava, accident hemoragic cerebral etc.);

- Alte intoxicatii (ciuperci, metanol, metilotoxina, atropina etc.);

- Polineurita difterica;

- Poliomielita.

Diagnosticul de laborator

Consta īn izolarea toxinei sau agentului botulinic din materialele prelevate de la bolnav (sānge, mase vomitive, ape de lavaj gastric), precum si din produsele alimentare. Este important a determina nu numai prezenta toxinei si microbului, ci si tipul lor, pentru a confirma diagnosticul clinic si a institui un tratament corect.

Profilaxie

- Nu se recomanda conservarea īn conditii casnice a produselor din carne si peste, īntrucāt actiunea termica nu depaseste 100°C;

- Fructele si legumele utilizate īn conservare trebuie sa fie proaspete bine spalate, si se va respecta regimul termic (fierberea timp de 30-60 minute) si cel de pastrare la temperatura mai joasa de +10°C;

- Nu se recomanda a conserva īn conditii casnice ciuperci, marar, leustean, patrunjel, morcov, sfecla, deoarece se spala greu de tarāna, care poate contine bacili botulinici;

- Produsele conservate īn conditii casnice īnainte de utilizare trebuie prelucrate termic prin fierbere timp de 15-20 minute.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2012  Toate drepturile rezervate.