Bolile diareice acute: prevenire

Ce prezintă bolile diareice acute?
Bolile diareice acute (BDA) sunt maladii contagioase care se transmit de la omul bolnav sau purtător de agenți patogeni la omul sănătos.


În Republica Moldova BDA se întînlnesc frecvent și afectează persoane de orice vîrstă, dar mai ales copiii. BDA se înregistrează pe tot parcursul anului, însă cele mai numeroase cazuri - în sezonul cald al anului, vara și toamna, cînd pot apărea și erupții epidemice.

Cum se transmit BDA?
Agenții patogeni care provoacă BDA parazitează în sistemul digestiv al omului și se elimină în mediul extern cu dejecțiile umane (masele fecale). Infectarea omului sănătos are loc, doar dacă microbii din mediul extern nimeresc în cavitatea bucală, iar apoi în tractul digestiv, prin:
- produse alimentare (legume, fructe, produse lactate, produse din carne ș.a.);
- apa de băut (din fîntîni, apeduct, din diferite vase, bazine deschise de apă);
- apa din rîuri, lacuri în timpul scăldatului;
- vesela de bucătărie;
- diferite obiecte (jucării, rechizite școlare, lingeria de corp și de pat, bancnote și monede, mînerele ușilor ș.a.);
- mîinile murdare;
- muștele pot transmite agenții patogeni ai acestor boli de pe masele fecale pe produsele alimentare.

Cum se manifestă BDA?
Simptoamele caracteristice pentru BDA sunt:
- temperatura corpului ridicată;
- dureri în regiunea abdomenului;
- greață, vomă;
- scaun lichid și frecvent.

La apariția dereglărilor intestinale este necesar să vă adresați urgent la medic. Nu vă tratați singuri! Adresarea tardivă după ajutor medical duce la complicația tratamentului, răspîndirea infecției și molipsirea altor persoane!

Care sunt măsurile de profilaxie a BDA?
Măsurile de profilaxie ale BDA sunt simple, ieftine și eficiente! Se cere doar cunoașterea și respectarea lor de către toți:
- Respectarea igienei personale și colective: spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea bucatelor, de alimentarea copiilor ș.a.
- Promovarea deprinderilor igienice corecte.
- Întreținerea surselor de apă potabilă și a teritoriului într-o stare sanitaro-igienică corespunzătoare.
- Prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare.
- Amenajarea și întreținerea în curățenie a veceurilor.

 
[Home]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2014 Toate drepturile rezervate.