Echinococoza

Echinococoza este o helmintiază din grupul cestodozelor provocată mai frecvent de Echinococus granulosus, care se transmite mai des de

la câini la om, caracterizându-se clinic prin simptome de afectare a ficatului, pulmonilor și a altor organe interne.

Echinococus granulosus este unul din cei mai mici helminți plați. Parazitul constă din scolex sub formă de pară, înarmat cu o trompă, 2 coronițe de cârligele și 4 ventuze. După scolex urmează gâtișorul scurt și strobilul, care conține 3-4 segmente, având o lungime de 3-8 mm. În uterul maturizat din ultimul segment se conțin 400-800 oușoare fecundate, înăuntrul cărora se află câte o oncosferă.

Ciclul de dezvoltare a echinococului e legat de schimbul a 2 gazde. Paraziții maturi se află în intestinul subțire a unui șir de gazde definitive: câini, lupi, șacali, vulpi, dihori, vulpi polare, leoparzi, pisici. Segmentele maturizate se desprind de la strobil și împreună cu materiile fecale se elimină din intestin în mediul extern. Ele au însușirea de a se mișca până la 25 cm.

În mediul extern din segmentul maturizat ies oușoarele fecundate care se păstrează destul de îndelungat. Spre exemplu, pe suprafața solului la t° +10 - 26°C - până la o lună, pe fân (la umbră) - până la 10 luni, în condiții de laborator la t° +5-20°C și umiditate 60-80% - până la 10 luni, la soare - 2 zile; în apă caldă (45°C)- 20 min., la +100°C -20sec.;la t°-18°C-2-3sec.

Pe cale orală aceste oușoare nimeresc în tractul digestiv a gazdelor intermediare, care pot atinge până la cifra de 70 feluri de animale mamifere: mono- și paracopitate, erbivore și carnivore, rozătoare, primare etc. Persoana umană poate deveni gazda facultativ intermediară. În intestinul gazdei intermediare din oncosferă iese embrionul, care cu cârligelele străpunge pereții intestinului, a vaselor sangvine și prin vena porta nimerește în ficat ori uneori în pulmoni.

Embrionul poate nimeri și în torentul sangvin major, fiind dus și în alte organe, însă totuși mai frecvent el se reține în ficat și pulmoni. Aici oncosfera trece stadiile de dezvoltare ale larvei până la larvocistă, care are forma unei vezice monocamerale cu diametrul de până la 15 cm. Pereții acestei vezice au 2 membrane: capsulară externă și embrionară internă de la care înăuntrul vezicei se ramifică niște fibre cu scolexe inițiale.

Vezica este umplută cu lichid, iar în partea interioară a ei se pot dezvolta vezicule fiice și chiar "nepoțele". Cântarul unei asemenea vezice poate atinge 10-16 litri de lichid, în rare cazuri - până la 47-50 l;vezica ocupând toată cavitatea abdominală.

Gazda definitivă se infestează la consumul în hrană a organelor afectate de echinococ din gazda intermediară. Nimerind în intestinul subțire a gazdei definitive, embrionul de echinococ se prinde cu cârligelele și ventuzele lui de mucorsa intestinului, și începe a se dezvolta, ulterior atingând maturitatea. Această dezvoltare a parazitului durează circa 68-100 zile de la pătrunderea larvelor în intestinul gazdei definitive.

În intestinul câinelui echinococul parazitează da la 5-6 luni până la un an, iar eliminarea segmentelor maturizate se prelungește 63- 113 zile. Segmentele nominalizate se elimină din organismul gazdei definitive în mediul extern împreună cu materiile fecale sau de sinestătător.

Echinococoza este mai răspândită în țările din America de Sud, apoi în Australia și Noua Zelandă, pe locul trei - Africa de Nord și pe locul al patrulea -Europa de Sud, apoi urmează partea de Sud a SUA, Japonia , India și Rusia. Această parazitoză se înregistrează în Kazahstan, Kârgâzstan, Tadgikistan, Uzbekistan, Belorusia, Ucraina și Republica Moldova.

Sursa principală pentru molipsirea omului este câinele. Mecanismul de infestare - perorai, însă în literatura de specialitate sunt descrise cazuri de molipsire cu această parazitoză prin intermediul plăgii, conjunctivei oculare, prin canalele salivare, iar uneori prin aero-praf (aero-sol).

Pentru persoana umană factorii de transmitere servesc mâinile murdare, infestate cu oncosfere de echinococ, care se găsesc în ambundență pe părul câinilor. Mai frecvent această modalitate de infestare cu oncosferele de echinococ are loc, când câinii se mențin în casă. Aceste animale elimină segmente pline cu oncosfere de echinococ împreună cu materiile fecale în mediul ambiant, unde se păstrează mai îndelungat la umbră pe suprafața solului, pe iarbă, fân, paie etc.

In timpul odihnei animalelor de casă (ovine, bovine) pe aceste locuri oncosferele de echinococ foarte ușor se pot pomeni pe lâna animalelor enumerate. În așa cazuri omul se poate molipsi și în rezultatul contactului persoanelor umane cu lâna acestor animale în timpul tunsului, mulsului, în rezultatul consumului laptelui infestat și neprelucrat termic suficient. Mai este posibilă molipsirea cu oncosfere de echinococ prin intermediul contactului cu legumele, fructele sau apei infestate, însă așa modalitate se întâlnește mai rar.

Mai frecvent se afectează adulții de ambele sexe în vârstă de 20-50 ani. În calitate de grupuri de risc pot fi ciobanii, văcarii, crescătorii de câini, vânătorii, zootehnicienii, veterinarii, lucrătorii de la abatoare, membrii familiilor lor, care mențin în casă câini.

Răspândindu-se pe calea hematogenă oncosferele de echinococ pot afecta diferite organe umane, însă mai frecvent ele atacă ficatul (50%) și pulmonii (20%). Procesul patologic este determinat de acțiunea sensibilizată și mecanică a larvei crescânde de echinococ. Apar diverse reacții alergice exprimate prin urticarii, eozinofilie, uneori chiar șoc anafilactic.

Particularitățile localizării vezicei echinococice și dimensiunile ei în mare măsură determină gravitatea maladiei și caracterul ei clinic.

Tabloul clinic al echinococozei este destul de variat. Boala decurge un timp îndelungat. La o mare parte din pacienți semnele echinococozei apar peste câteva luni sau chiar ani, ce este legat de creșterea încetinită a vezicei parazitului.

Mai frecvent se întâlnește echinococoza ficatului. În decurgerea ei se deosebesc 3 stadii. Primul stadiu (stadiul de debut) se caracterizează printr-o evoluare asimptomatică (de la infestare până la apariția primelor simptome clinice). În stadiul al doilea apar semnele maladiei, însă fără complicații. Pacienții prezintă acuze la slăbiciune generală, moleșală, inapetență, grețuri, vome, vertijuri, cefalee, dereglarea scaunului. La unii apar reacții alergice ca erupții cutanate, prurit cutanat, insuportabilitatea medicamentelor.

Destul de precoce apar durerile surde și sâcâitoare în hipocondrul drept și regiunea epigastrală. În această perioadă ficatul este mărit în volum, mai frecvent de o consistență dură.

Stadiul al treilea se caracterizează prin modificări patologice pronunțate și complicații. Una din complicațiile vezicei echinococice e supurația acestei vezice și apariția abcesului hepatic cu penetrarea în cavitatea abdominală, pleurală, în stomac, intestine sau cavitatea retroabdominală. Clinic starea bolnavului se înrăutățește brusc, temperatura imediat atinge 39-40°C, apar frisoane zguduitoare, dureri pronunțate în abdomen sau în cutia toracică, semne de abdomen acut, slăbiciuni istovitoare, vertijuri, cefalee. În sângele periferic se determină o leucocitoză pronunțată cu deviere spre stânga și eozinofilie.

Una din complicațiile grave ale echinococozei poate fi perforația vezicei în rezultatul acțiunii diferitor factori mecanici. Clinic această perforație se exprimă printr-un complex de reacții alergice, care pot ajunge până la șoc anafilactic. Totodată mai are loc diseminarea echinococului în alte organe. De menționat, că vezicile de mari dimensiuni duc la apariția diferitor modificări patologice grave, care rezultă din acțiunea mecanică asupra organelor și țesuturilor înconjurătoare. Mai frecvent are loc presiunea asupra venei portale și a căilor biliare extrahepatice cu dezvoltarea icterului mecanic.

Echinococoza pulmonară se socoate de asemenea un semn frecvent al acestei paraziteze. Ea se caracterizează printr-o simtomatologie polimorfă, simulând diverse patologii pulmonare de altă etiologie.

Perioada de stare a maladiei se subdivizează în 2 stadii. Primul stadiu este caracteristic pentru faza de creștere a vezicei echinococului, presiunea ei asupra țesutului pulmonar, vaselor sangvine, bronșilor și afectarea pleurei. Bolnavii acuză dureri în cutia toracică, hemoptizii, dispnee, tuse la început uscată, apoi cu spută muco-purulentă.

La ei poate fi observată deformația cutiei toracice, rămânerea la o parte a ei în urmă în timpul respirației, apoi lipsa totală a funcției. Dacă vezica parazitului este destul de mare, poate duce la devierea organelor din mediasten, la presiunea vaselor sangvine mari și la apariția simptomelor de stază. E posibilă supurația vezicei cu dezvoltarea abcesului pulmonar.

În stadiul al doilea are loc perforația (spargerea) acestui chist (vezică) parazitară. Ea se caracterizează prin diverse simptome. Dacă vezica perforează în bronhi (ce se întâmplă mai frecvent), atunci apare tuse pronunțată, acrocianoza, dispneea, reacții alergice grave și pneumonie prin aspirație. În caz de o perforare rapidă în cavitatea pleurală sau pericard, poate apărea șocul anafilactic și surveni imediat moartea. În alte cazuri de perforare mai lentă în pleură se dezvoltă o pleurezie acută exudativă. Modificările în sângele periferic în echinococoza pulmonară sunt asemănătoare cu acelea din echinococoza hepatică.

Echinococoza altor organe (a splinei, rinichilor, sistemului nervos central și locomotor) se întâlnește rar. În aceste cazuri prevalează simptomatologia, care simulează un proces oncologic. Dacă chistul parazitar supurează, atunci apar simptomele corespunzătoare în dependență de localizarea lui.

Diagnosticul echinococozei se efectuează în diverse staționare, însă mai frecvent în secțiile chirurgicale, deoarece terapia cea mai eficientă a ei rămâne numai intervenția chirurgicală. În confirmarea diagnosticului se utilizează diverse metode clinice, instrumentale și imunologice. Dacă chistul echinococic perforează în organele cu cavități, atunci pot fi utilizate și metodele parazitologice. În așa cazuri scolexele sau cârligelele parazitului pot fi depistate în spută, urină sau sucul duodenal.

În profilaxia echinococozei are importanță complexul de măsuri veterinaro-medicale, care au ca scop depistarea precoce a sursei de invazie și stăpânirea ei. În localitățile endemice e necesar de micșorat numărul de câini, de organizat controlul laboratoric și de efectuat dehelmintizarea lor. În aceste localități câinii vagabonzi trebuie prinși și legați ori împușcați. Este necesar de întreprins măsuri pentru a preîntâmpina infestarea câinilor cu echinococoza.

La combinatele de carne, abatoare de stat sau private organele de la animalele bolnave de echinococoza trebuie de nimicit, dar nu aruncate la câini. Ultimii nu trebuie să aibă acces pe teritoriul acestor întreprinderi. Se interzice de hrănit câinii de casă, serviciu și pază cu carne necontrolată de veterinar. Activitatea de iluminare sanitară în mijlocul populației trebuie să micșoreze posibilitatea de infestare a ei.

În această privință o mare importanță are respectarea strictă a regulilor de igienă personală, inclusiv și după contactul cu câinii. În scop de depistare precoce a persoanelor infestate este necesar controlul medical periodic a grupelor de risc, utilizând nu numai metode clinice, dar și instrumentale, și imunologice. Persoanele suspecte în infestarea cu echinococ trebuie controlate mai minuțios și dispensarizate pe un timp mai îndelungat pentru a preciza diagnosticul definitiv.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2014 Toate drepturile rezervate.