Tuberculoza - o maladie infectioasa periculoasa

Ce este tuberculoza?
Tuberculoza este o maladie infectioasa periculoasa, care, in cazul nedepistarii la timp si tratarii inadecvate, poate duce la pierderea capacitatii de

munca, invaliditate si deces.

Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plamanii (tuberculoza pulmonara), insa poate afecta si alte organe (tuberculoza oaselor si articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, a ochilor etc.)

De ce este provocata tuberculoza?
Tuberculoza este provocata de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) numita si bacilul Koch in numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.

Ce reprezinta mycobacteria tuberculozei?
Este un microorganism neobisnuit de viabil, care isi pastreaza proprietatile la uscare, congelare, dupa prelucrarea cu alcool, acid si alcalii. Lumina directa a soarelui, temperaturile ridicate si substantele care contin clor distrug rapid bacteriile. Iata de ce cel mai mare risc de contaminare cu tuberculoza reprezinta incaperile inchise, umede si neaerisite.

Cum are loc transmiterea infectiei (contaminarea)?
In majoritatea cazurilor, tuberculoza este transmisa pe cale aeriana de la bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa, adica care elimina mycobacteria tuberculozei.

Sursa principala de infectie o constituie sputa bolnavului care raspandeste in aer microparticulele ei bacilifere eliminate prin tuse, stranut, vorbire si scuipat. Acestea, impreuna cu aerul inspirat, patrund in plamanii persoanelor sanatoase, provocand tuberculoza. Persoana sanatoasa poate fi contaminata cu tuberculoza in incaperi aglomerate, neventilate, in care se afla un bolnav de tuberculoza pulmonara contagioasa. In cazul altor forme ale maladiei, cum ar fi, de exemplu, tuberculoza renala sau tuberculoza ganglionilor limfatici, mycobacteriile nu sunt eliminate in aer si contaminarea nu poate avea loc.


Cine este receptiv la tuberculoza?
Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza, indiferent de statutul social si situatia materiala. Riscului ridicat de transmitere a infectiei sunt expuse:
- persoanele care se afla īn contact permanent cu bolnavii de tuberculoza pulmonara contagioasa;
- persoanele cu imunitate scazuta, cauzata de subnutritie si conditii nefavorabile de viata, afectiuni cronice;
- persoanele infectate cu HIV;
- fumatorii activi; persoanele care consuma alcool si/sau droguri;
- copiii nevaccinati contra tuberculozei.

Care sunt consecintele tuberculozei?
- Mycobacteriile tuberculozei distrug tesutul pulmonar, ducīnd la invaliditate grava a bolnavilor si la deces.
- Boala poate evolua latent timp īndelungat si, daca persoana nu este obisnuita sa acorde atentie starii generale nesatisfacatoare a organismului, ea va solicita asistenta medicala cu īntīrziere, ca urmare tratamentul fiind de o durata mai lunga si necesitīnd mult mai multe eforturi. Drept consecinta, tratamentul ar putea fi ineficient.
- Bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa nesupus tratamentului poate infecta timp de un an de la 10 la 15 persoane. Unui risc sporit sunt supusi membrii familiei bolnavului si alte persoane care se afla adesea sau permanent īn anturajul lui.

Care sunt principalele simptoame ale tuberculozei?
Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plamīnii. Principalele simptoame ale tuberculozei pulmonare sunt:
- Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamīni
- Febra timp de o saptamīna fara o cauza evidenta, frisoane
- Dureri īn regiunea cutiei toracice
- Hemoptizie (sputa cu sīnge eliminata prin tuse)
- Scadere brusca īn greutate
- Pierderea poftei de mīncare
- Astenie permanenta, oboseala
- Dispnee la efort fizic
- Transpiratii excesive, mai ales noaptea

Cum trebuie sa procedati īn cazul īn care ati constatat simptoamele mentionate la dumneavoastra sau la apropiatii dumneavoastra?
Īn nici un caz nu initiati un autotratament, nu pierdeti timpul. ĪN CEL MAI SCURT TIMP SOLICITATI ASISTENTA MEDICULUl' DE FAMILIE. Medicul va dispune trimiterea dumneavoastra pentru examinari la ftiziopneumolog. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie sa va īnspaimīnte diagnosticul „tuberculoza". Un tratament precoce este sansa dumneavoastra de a va vindeca.

Ce investigatii se fac īn cazul prezentarii cu simptoame sugestive de tuberculoza?
Principalele investigatii efectuate īn caz de suspectare a tuberculozei la maturi sunt: examenul medical, analiza microscopica a sputei si radiografia cutiei toracice. Toate aceste investigatii nu provoaca dureri si sunt inofensive. Volumul de investigatii este stabilit de medic.

Cum se trateaza tuberculoza?
Actualmente exista cīteva preparate antituberculoase eficiente care contribuie la:
- stoparea dezvoltarii mycobacteriilor tuberculozei
- distrugerea mycobacteriilor tuberculozei
- prevenirea dezvoltarii rezistentei mycobacteriilor tuberculozei la medicamente

Īn functie de preparatele antituberculoase, proprietatile mentionate mai sus se manifesta īn mod diferit. De aceea medicul-ftiziopneumolog, īn urma examinarii bolnavului si īn baza rezultatelor analizelor efectuate, stabileste combinatia optima ale acestor preparate. Administrarea preparatelor medicamentoase bolnavului are loc sub supravegherea directa a lucratorilor medicali.

Tratarea tuberculozei este un proces īndelungat, cu durata de cīteva luni. Pe durata tratamentului, periodic sunt efectuate analize ale sputei la prezenta mycobacteriei tuberculozei si alte investigatii necesare. Pentru un tratament eficient este necesara respectarea cu strictete a tuturor indicatiilor medicului.

Daca tratamentul are loc īn stricta conformitate cu prescriptiile medicului, boala cedeaza. Pacientul care a trecut cursul integral de tratament se vindeca si nu mai prezinta o sursa de infectie pentru societate.

De ce este necesar controlul administrarii preparatelor?
Tratamentul de lunga durata este obositor pentru unii bolnavi de tuberculoza si, simtindu-se mai bine peste putin timp dupa īnceperea administrarii preparatelor antituberculoase, acestia īntrerup tratamentul sau nu administreaza toate preparatele prescrise de medic. īn aceste cazuri creste rezistenta mycobacteriei tuberculozei la medicamentele administrate, iar pacientul devine o sursa de raspīndire a tuberculozei rezistente la medicamente. Tratarea unei astfel de forme de tuberculoza este mult mai complicata, de durata mai lunga si nu īntotdeauna duce la vindecare.

Cīt costa tratarea tuberculozei?
Īn Moldova diagnosticul si tratamentul tuberculozei sunt gratuite.

Care sunt consecintele bolii netratate?
Īn unele cazuri tuberculoza evolueaza atīt de repede īncīt decesul bolnavului poate surveni peste cīteva luni. īn celelalte cazuri boala evolueaza cronic. Acutizarea acesteia decurge foarte greu - cu febra, tuse persistenta si dureroasa, hemoptizie. Bolnavul pierde īn greutate, pierde nu doar capacitatea de munca, ci si capacitatea de a efectua lucrari simple īn gospodarie, de a se misca. Extenuat si neajutorat el poate supravietui cītiva ani, continuīnd sa infecteze pe cei din jurul sau.

Poate oare fi prevenita infectarea cu tuberculoza?
Bineīnteles. īn primul rīnd, trebuie redus numarul bolnavilor - sursa de mycobacterii de tuberculoza. Pentru aceasta este necesar ca toti bolnavii de tuberculoza sa solicite la timp asistenta medicala si sa obtina un'tratament complex. Cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp si tratamentul adecvat.

Totodata, fiecare om poate si trebuie sa contribuie la cresterea imunitatii organismului sau. Renuntarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, calirea organismului, exercitiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.

Daca īn casa sunt bolnavi de tuberculoza, pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesara aerisirea frecventa a īncaperii si curatarea umeda a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, īn timpul tusei si stranutului, trebuie sa-si acopere nasul si gura cu o batista sau cu un servetel, sa utilizeze scuipatoare, care urmeaza a fi dezinfectate. Batistele si servetelele cu sputa trebuie distruse.

RETINETI!
! Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza, / indiferent de statutul social si situatia materiala.

! Tuberculoza se transmite de la persoana bolnava m la cea sanatoasa pe / cale aerogena.

! La aparitia a ce! putin unuia din simptoamele specifice tuberculozei, de urgenta solicitati asistenta medicului de familie.

! Tuberculoza se trateaza numai cu preparate * antituberculoase speciale sub supravegherea directa a lucratorilor medicali. īn nici un caz nu va autotratati!

! Tratamentul trebuie continuat atīt timp cīt este indicat de medic pentru a evita aparitia tuberculozei rezistente la medicamente.

Tuberculoza POATE FI TRATATA!
 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2012    Toate drepturile rezervate.