Brocoli (Broccoli oleracea) - plante medicinale

 

Brocoli este o ruda a verzei, cultivata pentru inflorescenta ei comestibila. Era consacrata zeului Jupiter, si romanii credeau ca ea sporeste puterea

fizica si calitatile de conducator. Se stie ca o substanta din aceasta leguma este capabila sa intirzie cresterile canceroase din corp.

Broccoli are in compozitia sa unele substante cu efecte benefice in pastrarea starii de sanatate a organismului si chiar in vindecarea sau incetinirea evolutiei unor boli cronice, cum ar fi cancerul.

Unul dintre compusii din broccoli ajuta atat la prevenirea imbolnavirii de cancer de vezica, cat si la stoparea progresului acestei boli. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care includ aceasta planta in alimentatia zilnica sau care beau cate o jumatate de cana cu suc de broccoli de doua sau mai multe ori pe saptamana prezinta un risc cu 44% mai scazut de a se imbolnavi de cancer comparativ cu persoanele care nu au acest obicei sanatos.

Din broccoli un compus care se numeste glucosinolat, despre care se crede ca are un rol esential in stoparea evolutiei cancerului. In cadrul testelor de laborator, acest compus s-a demonstrat eficient chiar si in cazul celei mai agresive forme a cancerului de vezica.

Glucosinolatul impiedica inmultirea celulelor canceroase. "In acest moment studiem si celelalte substante din compozitia legumei, pentru a afla daca efectul anticancerigen este produs de mai multi compusi sau doar de unul singur. Cert este insa ca broccoli ar trebui sa ocupe un loc esential in dieta noastra zilnica.

Broccoli are o puternica actiune remineralizanta si revitalizanta asupra organismului. Cu siguranta, aceasta leguma are foarte multe beneficii asupra sanatatii noastre, insa doar daca este consumata cruda sau sub forma de suc natural.

Brocoli este o leguma bogata in vitaminele B (in special B3 si B5), vitamina A, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu,

zinc, seleniu, fosfor si o multime de fibre. Contine si antioxidanti, careajuta la scaderea in greutate. S-a constatat ca consumul de brocoli poate preveni diferite afectiuni:

- datorita continutului sau mare in glucoza intervine in combaterea cancerului puloman, de prostata si de vezica urinara;

- este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian si la stomac;

- impiedica inmultirea celulelor bolnave si contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor;

- consumul de brocoli contribuie la scadere a riscului de aparitie a cancerului pulmonar;

- brocoli reduce riscul de aparitie a cancerului pulmonar la fumatori

- consumul regulat de brocoli poate imbunatati sanatatea cardiovasculara a diabeticilor, ajuta la repararea vaselor de sange distruse din cauza acestei boli.

- purifica sangele, imbunatateste circulatia sangelui si metabolismul celular;

- consumul de brocoli ajuta la intarirea sistemului imunitar;

- continutul de calciu din brocoli este identic cu cel al laptelui, efect favorabil asupra oaselor, dintilor si ganglionilor limfatici;

- brocoli este cunoscut si ca antiinflamator;

- cardioprotector

- mentine controlul tensiunii arteriale;

 - contribuie la vindecarea gastritelor si a ulcerului gastric;

- previne formarea cataractei si protejeaza ochiul, impiedicand formarea cataractei datorita continutului de antioxidanti din familia carotenoizilor

- brocoli previne deteriorarea vederii - persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui sa evite consumarea acestei legume, deoarece broccoli contine subtante goitrogene. Cum putem consuma broccoli:

- crud: in salate sau cu sosuri. Cu cat este mai fraged brocoli si neinflorit cu atat continutul in substante benefice este mai mare. - fiert: fierberea in aburi pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive ale acestei legume. 

- o cana de brocoli fiert contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului. Cand cumparam broccoli, la ce sa fim atenti atenti:

- cel mai bun broccoli va avea culoare verde inchis - bulbii din varf ar trebui sa fie bine inchisi, fara pete sau semne galbene

- tulpina trebuie sa fie ferma Broccoli poate ramane in stare proaspata pana la doua saptamani, daca il pastram nespalat, uscat, si bine invelit intr-o punga de plastic. Dar nu uitati ca valoarea nutritionala a unui broccoli este mai mare daca il preparati si il consumati cat mai curand posibil. O alta alternativa este sa congelati: Brocoli se poate pastra la frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, pentru maxim 4 zile. Pentru o perioada mai lunga (circa un an), desfaceti buchetele, le puneti in apa clocotita si le fierbeti 3-4 minute. Apoi le clatiti cu apa rece, le lasati sa se usuce si le impachetati in pungi ermetice la congelator.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 -  2013   Toate drepturile rezervate.