Comprese

COMPRESE CU BRUSTURE

- frunzele proaspete se spalã, se zdrobesc, se aplicã sub formã de cataplasmã, de mai multe ori pe zi pânã dispare cauza. Este recomandatã în entorse,

luxatii, picioare rãnite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase, plãgi usturãtoare.


COMPRESE CU CRETISOARÃ

- se spalã o cantitate corespunzãtoare de plante proaspete, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de tãietei, se aplicã sub formã de compresã pentru vindecarea rãnilor, întepãturilor, tãieturilor.


COMPRESE CU MUSETEL

- se toarnã 1 l lapte clocotit deasupra a 2 linguri de musetel, se lasã sã stea 2-3 minute, se strecoarã si se aplicã sub formã de comprese calde. Este recomandatã compresa caldã în durerile de ochi, conjunctivite, alte inflamatii ale ochilor, în eruptii cutanate care provoacã mâncãrimi sau supuratii, iar sub formã de gargarã în durerile de dinti, precum si la spãlarea rãnilor.


COMPRESE CU PATLAGINÃ ÎNGUSTÃ

- frunzele proaspete se spalã, se zdrobesc pânã se formeazã o pastã (terci), care se aplicã pe zona interesatã. Este recomandat în rãni, crãpãturi la picioare, tãieturi, întepãturi de insecte, muscãturi de câine turbat, animale veninoase. Frunzele frecate în mâini cu sare si aplicate la gât, vindecã gusa, iar la picioare vindecã bãsicile sau rosãturile de la încãltãminte. Este recomandatã compresa si în cazul bolilor canceroase ale glandelor.

Compresele cu aburi din plante se fierbe apa intr-o oala, se atarna deasupra o sita in care se introduc plante proaspete sau uscate si se acopera. Dupa citva timp se iau plantele calde, muiate, se pun intr-o pinza cu tesatura rara si se aplica pe locul suferind. Totul este acoperit apoi cu un postav de lina si legat strins cu mai multe cirpe. N-are voie sa apara nici un fel de senzatie de rece. Foarte eficiente sunt compresele cu aburi de coada-calului. Compresele cu aburi sunt lasate sa-si faca efectul timp de 2 ore sau chiar peste noapte.
 
Mai toate plantele bune de leacuri de sanatate sunt si leacuri pentru obraz. De pilda: infuziile. Mai eficiente decat lotiunile obtinute pe cale industriala, au avantajul ca se transforma in produse de frumusete, folosind o cana de apa si un ibric.
     A. Pentru tenurile uscate sunt recomandate plante care activeaza circulatia periferica, precum si plante cu proprietati emoliente. Se pot folosi urmatoarele plante:
     a) flori de galbenele - activeaza circulatia periferica. Se foloseste compresa cu infuzie preparata din 4 linguri de flori la o cana de apa.
     b) flori de musetel - in compresa cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la o cana de apa.
     c) sunatoare - stimuleaza tenurile uscate, ridate. Se utilizeaza compresa cu infuzie preparata din 2-3 linguri de planta la o cana de apa.
     d) flori de crin - se utilizeaza comprese calde cu infuzie, la care se adauga miere.
     e) salata verde - compresa cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la o jumatate de litru de apa.
     B. Pentru tenurile grase, seboreice, cu pori dilatati, se recomanda, in principal, plante cu continut de tanin, avand proprietati astringente, antiseboreice, precum si plante cu uleiuri volatile - antiseptice si calmante.
     a) flori de musetel - datorita azulenului au actiune antiseptica protectoare pentru ten. Bai de aburi cu infuzie din 2 lingurite de flori la o cana de apa.
     b) flori de podbal - comprese calde cu infuzii preparate dintr-o lingura de flori la 100 ml apa.
     c) frunze de nuc - puternic astringente. Se folosesc sub forma de comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de frunze la o cana de apa.
     d) frunze de menta - lotionari cu infuzie preparata din 50 g frunze la un litru de apa.
     e) frunze de salvie - cu proprietati astringente si antiseptice. Comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de frunze la 100 ml apa.
     f) cimbru de cultura - comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de planta la 100 ml apa.
     g) frunze de marar - se folosesc pentru tenul gras, cu pori dilatati. Lotionari cu o compozitie obtinuta dintr-un decoct preparat din 20-30 grame de frunze proaspete la o cana de apa, la care se adauga 20 g glicerina, 50 g alcool si sucul de la o lamaie.
     C. Pentru tenurile iritate, inrosite, patate se recomanda plante cu proprietati calmante.
     a) flori de coada-soricelului - comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de flori la 100 ml apa.
     b) flori de musetel - comprese cu infuzie din 1,5 linguri de flori la 100 ml apa.
     c) papadie - comprese sau lotiuni cu decoct prelungit (30 minute) din 2 linguri de planta la o cana de apa.
     d) frunze de patrunjel - calmeaza tenurile iritate, inrosite. Lotionari cu macerat la rece dintr-o legatura la 1/2 litru de apa, timp de 8-10 ore.
 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013   Toate drepturile rezervate.