Conjunctivita alergica sau alergiile oculare - simptome

Ce este conjunctivita alergica?
Conjunctivita alergica este o inflamatie a mucoasei (strat de celule) ce acopera fata interna a pleopelor si fata

anterioara a ochilor si este declansata de o reactie alergica. Aceasta se intampla atunci cand ochiul vine in contact cu un alergen si reactioneaza prin eliberarea de histamina. Histamina determina dilatarea vaselor sanguine ale conjunctivei. Dilatarea vaselor de sange este urmata rapid de simptome oculare,cum ar fi inrosirea ochilor,senzatie de Mancarime la nivelul nasului. In timp ce conjunctivitele care nu sunt alergice afecteaza adesea doar un singur ochi, conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi in acelasi timp. Conjunctivita alergica tinde sa apara mai frecvent la persoanele care au alte tipuri de alergii, in special rinite alergice. Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene si virale , conjunctivita alergica nu este contagioasa.

Care sunt tipurile de conjunctivita alergica?
Care sunt tipurile de conjunctivita alergica?
Exista mai multe tipuri de conjunctivita alergica:
    Conjunctivita alergica sezoniera 
Este cea mai comuna forma de conjunctivita alergica,apare ca reactie la polenul plantelor si mucegai. Este adesea o consecinta a rinitei alergice (febra fanului).
    Conjunctivita alergica perena
Este o forma mai putin frecventa de conjunctivita alergica, in care simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului. Principalii alergeni implicati in conjunctivita alergica perena sunt parul animalelor, praful si penele. Desi simptomele pot aparea pe tot parcursul anului si sunt mai putin severe decat cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.
    Conjunctivita vernala
Este o forma cronica de conjunctivita, care apare de cele mai frecvent primavara si toamna. Aceasta poate afecta permanent vederea si apare mai frecvent la barbati decat la femei, in special la copii sub 10 ani, care au un istoric de alergii. In general copiii se vindeca de aceasta afectiune pana ajung la maturitate.
    Keratoconjunctivita atopica
Este un tip de conjunctivita alergica,care este asociat cu dermatita atopica a pleoapelor si fetii. Simptomele includ roseata, mancarime, arsuri, lacrimare, secretii vascoase si umflarea pleopelor. Varsta de debut este, de obicei, inainte de 20 de ani la pacientii cu istoric de alergii, mai ales rinite alergice si astm bronsic.
    Conjunctivita papilara giganta

Este un tip de conjunctivita asociata cu purtarea lentilelor de contact. Acest tip de conjunctivita se considera a fi o reactie alergica la proteinele din solutia ce realizeaza fixarea lentilelor. Asa cum arata si numele, papile gigante apar pe suprafata interioara a pleoapelor superioare.
Netratate,conjunctivitele alergice sezoniere sau perene, rareori duc la complicatii pe termen lung. Cu toate acestea,boala poate interesa si alte parti ale ochilor ( provoaca inflamatia irisului). Conjunctivita vernala si keratoconjunctivita atopica au potential de deteriorare a vederii.

Care sunt cauzele aparitiei conjunctivitei alergice?
Conjunctivita alergica este o reactie la anumite tipuri de alergeni. Cei mai frecventi alergeni care declanseaza conjunctivita alergica sunt:
    Granulele mici de polen pot ajunge cu usurinta in aer. Polenul provine de cele mai multe ori de la pomi,plante leguminoase si buruieni.
    Praful este un amestec care contine acarieni, mici particule de sol, fragmente vegetale, celule moarte de pe piele umana si animala, par, fibre sintetice.
    Scuamele sunt celulele moarte de la suprafata pielii care cad si ajung in aer.
    Mucegaiurile-sporii de ciuperci care formeaza mucegaiurile pot ajunge in aer. Acestea se gasesc in special in lemnul putrezit si in case (in special in zonele umede, subsoluri si bai).
    Conservantii continuti de picaturile pentru ochi si solutiile pentru lentilele de contact uneori pot determina aparitia unei reactii alergice la persoanele sensibile.
    Substantele iritante precum fumul de tigara, praful de creta si parfumurile pot declansa conjunctivita alergica.

Care sunt simptomele conjunctivitei alergice?
Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi in acelasi timp. Conjunctivita alergica tinde, de asemenea, sa afecteze ambii ochi in aceeasi masura, desi uneori un ochi este mai grav afectat decat celelalt. Principalul simptom al conjunctivitei alergice este pruritul (mancarime) la nivelul ochilor. Conjunctiva (mucoasa care acopera albul ochilor si interiorul pleoapelor) devine tumefiata si rosie, desi vederea de obicei ramane intacta. Desi conjunctivita alergica poate sa apara singura,de obicei este asociata cu rinita alergica.
Semnele si simptomele de conjunctivita alergica sunt:
    Umflarea pleoapelor
    Mancarime si senzatia de arsura la nivelul ochilor
    Lacrimare excesiva
    Dilatarea vaselor de sange de la nivelul conjunctivei ceea ce va duce la roseata conjunctivei
    Scurgeri oculare apoase sau mucoase
    Ochi rosii
    Sensibilitate la lumina (fotofobie)
    Vedere neclara (uneori)
    Cearcane (cerc vanat care apare in jurul ochilor)
    Tulburari ale somnului (insomnie)

Conjunctivita alergica nu trebuie confundata cu alte forme de conjunctivita. Conjunctivita non-alergica este de cele mai multe ori produsa de virusuri,dar pot fi cauzata de infectii bacteriene, substante chimice, leziuni oculare si iritatii datorate utilizarii lentilelor de contact.
In scopul de a diagnostica cauza de conjunctivita, medicul va analiza aspectul ochilor si va lua in considerare simptomele pacientului. Atunci cand conjunctiva devine iritata si congestionata apar secretii la nivelul ochilor. In conjunctivitele bacteriene,secretia oculara este, de obicei, groasa si cremoasa; in conjunctivitele alergice sau virale secretia oculara este clara. In formele non-alergice de conjunctivita apare senzatia de nisip sau corp strain in ochi, spre deosebire de forma alergica in care apare pruritul (mancarimea) ocular.
Inflamatia si mancarimea la nivelul pleoapelor sunt caracteristice pentru conjunctivita alergica. Un istoric  de alergii este, de asemenea, important pentru stabilirea diagnosticului.
Dupa ce stabileste ca este vorba de conjunctivita alergica, urmatorul pas este identificarea alergenilor specifici la care pacientul este sensibil. Metodele prin care se poate stabili alergenul implicat sunt:
    Testele cutanate
In timpul testelor cutanate,medicul va introduce o cantitate mica din alergenul suspectat (prin zgariere sau injectare) la nivelul pielii antebratului. Se astepta timp de 10- 20 de minute pentru a vedea daca apare o reactie. Dezvoltarea unei mici papule, usor tumefiata, de culoare rosie indica o reactie pozitiva.
    Testele de sange
La persoanele cu anumite afectiuni ale pielii testele cutanate nu pot fi efectuate. In astfel de cazuri, testele de sange sunt cel mai bun mod de a determina daca o persoana este sau nu alergica la o anumita substanta (de exemplu: parul animalelor,polenul ). Testul consta in injectarea alergenului suspectat si analiza sangelui pentru a determina cresterea anticorpilor IgE, ceea ce indica prezenta alergiei.
De asemenea, medicul poate recolecta fragmente de conjunctiva sau secretiile de la nivelul ochilor si evaluarea prezentei eozinofilelor. Eozinofilele sunt un tip de leucocite (globule albe) care au rol in special in apararea antiparazitara si in reactiile alergice. Determinarea prezentei eozinofilelor este utila pentru determinarea tipului de conjunctivita alergica, astfel eozinofilele se gasesc frecvent in caz de keratoconjunctivita atopica si foarte rar in caz de conjunctivita vernala.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Prima pagina] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Remedii] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.