Cresterea racilor

Cu siguranta, astacicultura poate fi considerata o afacere foarte profitabila, mai ales in tari precum S.U.A., unde in Luisiana exista peste 6.000 ha de luciu de apa

folosite ca ferme de raci. Pe piata europeana, pretul unui kg de raci in stare proaspata variaza intre 10 si 15 Euro, iar pentru cei congelati intre 4 si 5 euro. Nu sunt necesare instalatii sofisticate si consumatoare de energie in vederea cresterii lor, iar dieta racilor este reprezentata de alimente cu valoare economica extrem de redusa. Singura conditie este asigurarea unui habitat optim.

 Alegerea terenului
Este bine ca aceasta etapa sa fie parcursa cu ajutorul unor specialisti. Este cea mai delicata etapa, de care depinde de fapt reusita afacerii, ca de altfel si natura terenului (textura solului, relief, forma). Terenul pe care se doreste amenajarea fermei trebuie sa fie in apropierea unui curs de apa, intr-o zona ferita de inghet prelungit. Apa trebuie sa contina minimum 4 mg Ca/l si o concentratie a oxigenului de minimum 2 mg/l.

Amenajarea crescatoriei
Cresterea racilor se poate realiza in sistem extensiv si semi-intensiv. Sunt necesare anumite dotari tehnice specifice in cazul in care se realizeaza reproducerea artificiala a racilor (de fapt, este vorba mai mult de o reproducere asistata, racii imperechindu-se singuri, si doar ouale sunt incubate artificial). Bazinele de crestere a racilor difera foarte mult ca forma si mod de constructie de cele piscicole.

Popularea
a. Pentru speciile de raci indigene, cu valoare economica (Astacus astacus si Astacus leptodactylus) se va apela la ajutorul si sprijinul pescarilor din marile bazine hidrografice. Deci popularea se face cu material biologic din natura. De asemenea, se mai poate apela la fermele deja infiintate. Insa aceste specii au o crestere

greoaie, recoltarea facandu-se dupa o perioada de doi-trei ani, cand racii ajung la dimensiunea de comercializare.
b. Exista insa specii exotice care au potential ridicat in astacicultura, specii care pot ajunge la dimensiunea de comercializare la varsta de 1 an. Insa pentru introducerea acestor specii in acvacultura romaneasca sunt necesare avize speciale, in special din partea Academiei Romane.

In ambele cazuri e preferabil sa se faca popularea cu femele purtatoare de oua. Pentru ca din acele oua sa rezulte populatii sanatoase si numeroase de juvenili, apa din bazinele ce vor fi populate trebuie sa prezinte conditii fizico-chimice asemanatoare cu cea din care provin femelele.

Exista autorizatii speciale care trebuie obtinute?
In primul rand este necesara obtinerea autorizatiei de acvacultura de la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura. De asemenea, mai sunt necesare si autorizatii de mediu, care de obicei se acorda in urma realizarii unor studii de impact. Aceste studii au o insemnatate deosebita, mai ales daca se va face populare cu specii exotice, deoarece acestea, daca evadeaza din culturi, pot provoca grave dezechilibre ecologice in mediile acvatice in care ajung.

La cat se ridica investitia initiala minima?
Investitia este in functie de ambitiile fiecarui crescator. Pentru amenajarea unui hectar de luciu de apa in vederea cresterii racilor in sistem semi-intensiv sunt necesari 40.000 de euro, daca se porneste de la zero, adica daca nu exista nici un fel amenajare pe terenul respectiv. Daca se vor creste racii in sistem extensiv, investitia scade foarte mult, la cateva mii de euro.

Exista o tendinta in acvacultura pentru alegerea sistemelor intensive sau chiar super-intensive, care sunt mult mai costisitoare, insa aduc productii foarte mari. Exista pareri ca, in astacicultura, aceste sisteme inca nu sunt justificate.

 

 

[Prima pagina] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Remedii] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.