Cresterea viteilor

 

Aceasta sub perioada este cea mai importanta din intreaga perioada de crestere, pentru ca de felul cum vitelul creste si se dezvolta in acest timp,

depinde nu numai exteriorul lui, ci si toate insusirile productive si chiar insusirea de reproductie. La nastere si dupa nastere organismul vitelului este foarte sensibil, pentru ca conditiile de mediu in care el traieste acum sunt total diferite fata de cele pe care le-a avut in viata intrauterine. Imediat dupa nastere intra in functie toate organele principale : pulmonul, rinichiul, ficatul, pielea, sistemul nervos central si periferic, iar cordul care incepe sa functioneze inca din timpul vietii intrauterine isi modifica oarecum functia prin incetarea circulatiei placentare.

De la temperatura de 39C la care traia in timpul vietii intrauterine trece acum la o temperatura mult mai joasa, care in unele cazuri soade chiar sub 0. Pentru a putea supravietui, nou-nascutul are nevoie de ingrijiri cu totul speciale, mai ales in primele ore dupa nastere pina se acomodeaza cu noul mediu inconjurator.

Ingrijirea viteilor . Dupa expulzare, vitelul trebuie asezat pe un strat de paie curate si dupa ruperea si legarea ombilicului, i se va curati fata de mucozitati, pentru a nu se asfixia. Dacfi respirafia nu se normalizeaza, se va incerca sa se faca respiratie artificiala printr-o apasare usoara pe laturile toracelui in mod ritmic si in acelasi timp se trage limba de asemenea ritmic. Vitelul fiind complet ud este expus racelii, pentru ca umezeala parului evaporindu-se vitelul pierde din caldura sa corporala. Pentru a evita aceasta, se va feri vitelul de curenti si se vor lua masuri, pentru uscare. In mod obisnuit, vaca din instinct linge vitelul pentru a-1 usca.

Exista vaci care nu ling vitelul si pentru a le obliga sa faca aoest lucru, se obisnuieste ca vitelul sa fie presarat cu tarite sau diferite fainuri, ceea ce nu se

recomanda, pentru ca vitelul poate fi pnedispus la diferite infectii. Acolo unde viteii sint alaptati artificial, de asemenea nu se recomanda sa fie linsi de vaca. Prin lingerea vitelului, instinetul matern al vacilor creste si daca vitelul este alaptat la galeata, vaca libereaza mai greu laptele si chiar incomplet, ceea ce constituie un neajuns grav pentru sanatatea ugerului. Pe de alta parte, lingerea vitelului de catre vaca il predispune la diferite boli pe care le poate transmite chiar vaca. Acolo unde vacile sunt complet sanatoase, se pot lasa sa-si linga viteii. Igiena recomanda ca vitelul sa fie bine curatat cu carpe curate, frecindul usor pina se usuca complet.

Adapostirea. Principial, viteii nu trebuie sa stea in acelasi adapost cu vacile, din urmatoarele motive : daca viteii sug, vacile sint mult mai nelinistite cind vad sau aud viteii in permanent, decit daca acestia sunt tinuti in alt adapost.

Viteii tinuti in grajdul vacilor sunt mai predispusi la imbolnaviri (in special de tuberculoza), pentru ca in acest grajd aerul este mult mai viciat si chiar numai daca o singura vaca are leziuni tuberculoase deschise, in aerul din grajd se pot gasi bacili care sint dusi de curenti in tot grajdul si viteii sint foarte receptivi fata de aceasta boala.
Daca nu exista maternitate si grajd special pentru tineret, atunci se amenajeaza partea din grajd cea mai luminoasa si cea mai insorita pentru vitei. Aceasta portiune trebuie complet izolata de restul grajdului si impartita in compartimente pentru diferitele categorii de vitei.

Un compartiment trebuie sa corespunda profilactoriului de la maternitate. Aici viteii se aduc imediat dupa nastere si se introduc in boxe (custi) individuale mobile sau fixe cu dimensiunile aratate in fig. 78. Peretii sint facuti din sipci, pentru ca boxa sa fie bine aerisita, iar podeaua are de asemenea scindurile usor indepartate, pentru a se putea scurge urina. In boxa se pun paie curate in strat gros dupa anotimp. Unii obisnuiesc sa tina viteii in boxe individuate chiar pina la 3 luni si in aoest caz se recomanda sa se confectioneze boxe de diferite marimi.

Acest sistem nu este recomandabil, pentru ca desi viteii sint scosi zilnic la plimbare. totusi restul timpului stau nemiscati sau culcati, ceea ce este in detrimental dezvoltarii si sanatatii lor. Avantajele pe care le prezinta sint intrecute de neajunsuri si pentru acest motiv se recomanda ca pina la o luna si jumatate, viteii sa fie tinuti in boxe individuale, dupa care sa fie trecuti in boxe comune (cel mult 6 capete pe cit posibil de aceeasi virsta. dispunind fiecare de cel putin 23 m2, dupa virsta). Viteii nou-nascuti se dezvolta mai putin bine si sunt mai expusi .

 

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.