Crinul alb (Lilium candidum)
Petalele
bactericide, cicatrizante, se pot folosi in
tratamentele diverselor rani, atat extern cat si
intern cu efecte
certe de cicatrizare. Sunt
utile chiar si in calmarea durerilor. De
asemenea se poate utiliza ca expectorant fiind
fluidifiant al secretiilor bronhice.
Bulbul se foloseste mai mult la afectiunile
cailor respiratorii pe care le poate vindeca in
cazurile mai usoare, iar la cele mai grave
aducea ameliorari evidente.
mai poate folosi pentru efectul sau calmant
al sistemului nervos. De asemenea este de ajutor
in cazul afectiunilor cardiace prin aceia ca
regleaza bataile inimii mai ales in excitatii
nervoase in stres sau alte cazuri.
Preparare si administrare:
Abcese,
arsuri, furuncule, rani externe- se va fierbe
sau se
coace
bulbul
si se badijoneaza
local cu el cald. Se schimba
la 6-8 ore cu altul tot cald. Ajuta la
colectarea puroiului si apoi la spargere si
vindecare dupa ce se elimina puroiul.
-Afectiunile interne sau externe pot sa mai
beneficieze de tratamentul
cu infuzia
din petale sau decoctul
din bulb.>
Se va pune o lingurita de ta maruntita la o cana
de apa. In cazul infuziei se pun direct in apa
clocotita, se acopere apoi 15 minute si se
strecoara, iar in cazul decoctului se vor pune
in apa rece. Se fierb apoi timp de 10 minute, se
strecoara si se pot folosi. Se pot consuma 3
cani pe zi. Se foloseste la tratarea
inflamatiilor cailor respiratorii superioare,
tuse uscata, sedativ asupra inimii si sistemului
nervos central.
floarea 2 -3
linguri maruntita proaspata intr-o sticla si se
toarna peste ea apa rece. Se astupa bine si se
lasa la macerat timp de 8-l0 zile. Se strecoara.
Se aplica sub forma de spalaturi locale folosind
un tampon de vata in cazul durerilor de ochi.>
-Restul
afectiunilor inclusiv cele interne se vor putea
face cu
tinctura
cel mai bine. Se va face o tinctura din petale
de crin care se pun o parte de petale cu 5 parti
alcool alimentar de 70˚. Se tin astupate ermetic
la temperatura camerei, timp de 15 zile agitand
des recipientul. Se va strecura apoi si se va
pune in recipiente de capacitate mai mica care
se inchid ermetic. Se poate lua intern o
lingurita de 3 ori pe zi diluata cu apa sau
extern in functie de toleranta individuala se
aplica in dilutie cu apa. Este mult mai eficient
cu cat este mai concentrat. La fel se poate
folosi si din bulb.
In ureche se poate pune ceai caldut sau tinctura
cateva picaturi de asemenea caldut, dupa care se
astupa cu putina vata pentru a nu iesi afara.
La dureri de ochi sau alte afectiuni oculare se
va pune 2 lingurite de petale la o cana de apa
rece seara si dimineata se strecoara si se fac
spalaturi cu aceasta apa cu ajutorul unui tampon
de vata.Se poate
face pentru ochi, urechi, afectiunile
stomacului, etc
din 50 g de radacina macinata care se va pune la
½ l de ulei. Se tine apoi timp de 6 saptamani la
soare, dupa care se strecoara. Pentru a se putea
obtine mai repede se va pune pe baia de apa. Se
fierbe timp de 3 ore apoi se strecoara. Se pot
face cu acesta si diferite creme prin adaos de
ceara de albine in functie de cat de tare doriti
sa o faceti. In general se pune 20 g la 100 g de
masa grasa. In cazul in care doriti sa faceti
mai tare se pune mai multa ceara si se retopeste
din nou, iar daca este prea tare se mai pune
ulei si se retopeste, pana o faceti cum va
convine.
Uleiul se va pune caldut cate 3-4 picaturi in
durerile de urechi sau se poate unge local in
afectiunile ginecologice externe o data sau de 2
ori pe zi. Se va putea
aplica la foarte multe afectiuni externe crema
aceasta care are si un rol important in
cicatrizare.
Mentionam de asemenea faptul ca se poate folosi
la fierberea radacinii sau chiar a petalelor nu
numai ulei ci si alte produse care contin
grasimi: unt dupa ce se fierbe si se arunca
spuma si depunerile, untura de porc nesarata,
grasime de pasare ( gasca, rata, etc), grasime
de alte animale inclusiv din animale vanate. Se
mai poate de asemenea folosi sau de oaie, vita,
etc.
In cazul in care se doreste pentru produsele
care sunt in farmacii puteti opta pentru
vaselina si lanolina in parti egale care se vor
amesteca cu praf din ta sau cu bulb maruntit Se
poate prepara crema ca mai sus
foloseste foarte mult in cosmetica sau la
afectiunile externe ale pielii fiind una dintre
tele favorite. In special daca se face cu
tinctura din petale sau bulb.
Crinul alblbeste cunoscut mai
mult ca planta decorativa, dar are si
intrebuintari terapeutice.
In acest sens sunt
utilizate in preparatele naturale mai mult
bulbul si petalele, dar si radacinile, fiecare
cu proprietati terapeutice distincte:
petalele (efect cicatrizant,
bactericid, calmant, expectorant),- bulbul
(calmant pentru afectiuni
respiratorii si pentru sistemul nervos), radacinile (uleiul din radacini
maruntite de crin alb in amestec cu ulei de
consum pentru tratarea afectiunilor urechii, dar
si afectiuni ginecologice).