Culegerea trufelor

Ce sunt trufele ?

Trufele sunt ciuperci comestibile cu un gust exceptional. Daca dintre produsele de origine animala, icrele negre sunt plasate pe primul loc, atunci cu siguranta, dintre produsele de origine vegetala, folosite in alimentatie,

trufele pot ocupa, cu cinste, acelasi loc.

Faima acestor daruri ale naturii se datoreaza, in primul rând, marii lor valori alimentare, dublata de un gust delicios si de un parfum placut. Francezii denumesc aceste ciuperci, perle, nestemate sau diamante negre de Perigord.

Trufa, dupa cum o precizeaza si DEX este numele dat mai multor specii de ciuperci comestibile, de cultura, de culoare violet-negricioasa, in forma de cartofi, care cresc in pamant. Trufele sunt ciuperci micorizante (mykes = ciuperca si rhiza = radacina).

Această specie de ciupercă se reproduce prin spori. Sporii sunt răspânditi de către insecte, animale şi apă. Sporii alcătuiesc micoriză cu diferite plante, precum stejarul, plopul, teiul şi alunul. Pentru ambii rezultă numai

avantaje din această legătură nevăzută, deoarece ciuperca ajută copacul să absoarbă subsanţe minerale, iar ciuperca primeşte de la copac substanţe nutritive rezultate prin procesul de asimilare.


Trufele cresc si in tara noastra

In flora spontana a tarii noastre cresc 9 specii, dintre care comestibile cu valoare alimentara numai 2:
1. Tuber melanosporum (fierea pamantului, trufa neagra, trufa violet, trufa de iarna sau trufa de Perigord)
2. Tuber aestivum (trufa de vara sau trufa varatica). Ambele specii cresc in regiunile mai calde din Sudul tarii, dar si in Ardeal.

Pretul trufelor

Nu este exagerata mentiunea ca valoreaza cât greutatea lor in aur. In funtie de specie, de sezon, de marime si aspect pretul este de cca. 900 dolari/pound adica pentru 453 g sau de 2000 euro/kg.
La licitatie in Hong Kong s-a vândut un exemplar de 1,2 kg cu 95.000 euro, iar altul de 1,5 kg cu 125.000 euro.

Stiti cum sunt culeg (vaneaza) trufele?

Mai intai se dreseaza câini, pentru a le depista, dupa miros. Apoi

intervine omul si sapa in pamant pana la 20 sau 40 cm pentru a le recolta. Unii utilizeaza si porcii, dar nu au acelasi randament deoarece acestia le pot consuma.


Dintre ciupercile care cresc sub pamânt, trufa este cea mai preţioasă, deoarece se dezvoltă numai în anumite locuri care îndeplinesc o sumedenie de condiţii atât ale solului cât şi condiţiile climaterice, iar pentru a le identifica este nevoie de câini special dresaţi. Cantităţile recoltate sunt foarte mici, faţă de cerinţele crescânde ale cunoscătorilor.

Trufa creşte aproape de suprafaţă, astfel fisurează pamântul sau chiar iese la suprafaţă o parte din trufa. Culegătorii francezi şi astăzi sunt atenţi la fisurile de sol, care îi duc pe urmele trufei.
..

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.