Cultivarea sparanghelului

Descriere: Sparanghelul sau Asparagus officinalis este o planta erbacee cultivata pentru lastarii de culoare verde sau alba care au un gust placut si

foarte importante proprietati medicale. Multa lume considera aceasta leguma ca fiind o delicatesa, sparanghelul poate fi inclus in multe tipuri de mancare si pregatit in diferite moduri. Pretul mare de pe piata, aprox. 40 RON/kg sparanghel proaspat, este datorat faptului ca procesul de crestere este destul de dificil. In functie de metoda de cultivare aleasa (seminte sau coroane), sparanghelul poate fi recoltat la 2-3 ani de la cultivare, in primul an productia fiind foarte redusa, iar recoltarea in aceasta perioada va conduce la slabirea plantei.

Printre cele mai importante proprietati medicale ale sparanghelului putem enumera:
- previne si trateaza afectiunile inimii,
- regleaza tensiunea arteriala,
- reface flora intestinala,
- trateaza reumatismul,
- este considerat un diuretic natural,
- trateaza artrita,
- reduce colesterolul,
- imbunatateste starea ficatului,
- este antinflamator,
- are efect afrodisiac,
- intareste sistemul imunitar,
- reduce durerile menstruale.

Dupa cum am zis mai sus, exista 2 metode de cultivare, prin seminte si prin coroane. Prin seminte procesul dureaza mai mult si nu exista siguranta ca

toate se vor prinde, prin coroane (sau radacini) , in engleza se gasesc dupa denumirea de asparagus crowns, cresterea este mult mai rapida, in anul 2 deja apare sparanghel verde bun pentru consum. Sparanghelul este foarte rezistent la fluctuatiile climatice, insa unul dintre cele mai importante lucruri la cultivarea acestuia este solul. Solul de cultivare trebuie sa fie usor si nisipos, sa permita o crestere usoara si un drenaj bun al lastarilor de sparanghel.

Cele mai cunoscute si raspandite tipuri de sparanghel sunt sparanghelul verde si sparanghelul alb. Preturile pentru sparanghelul alb sunt aproximativ cu 50% mai mari deoarece acesta necesita munca suplimentara fata de cultivarea celui verde. Sparanghelul alb se obtine prin inglobarea lastarilor inca de la aparitie in asa numitele bilioane acoperite cu folie. Acestea bilioane sunt niste ridicaturi de pamant (de forma unor straturi inalte) care opresc intrarea luminii la lastari, astfel acestia fiind privati de lumina se produce procesul de etiolare, acestia ramanand albi. Aici puteti vedea niste culturi de sparanghel alb in Germania, recoltate tocmai de romani:

Si aici cateva sfaturi pentru cultivarea sparanghelului verde:

O cultura de sparanghel produce cu o singura cultivare aproximativ 15-20 de ani, cu o productivitate de 3-5 t/ha de la anul 3+. Cele mai cunoscute soiuri de cultivat sunt Jersey Giant, Jersey Prince si Jersey Knight. Radacinile (coroanele) de sparanghel pentru aceste soiuri se gasesc de vanzare pe site-uri internationale. Pretul aproximativ al coroanelor este de 1-1,5 ron/buc. O astfel de radacina produce mai multi lastari timp de 20 de ani. Recoltarea se face o singura luna pe an (jumatatea lui mai jumatatea lui iunie), in mai multe ture, cu specificatia sa nu se recolteze chiar toti lastarii, fapt care duce la slabirea plantei.

La capitolul gust, parerile sunt impartite, unii sustin ca sparanghelul verde este mai aromat si indicat in consum pe gratar sau in mancaruri prajite, iar cel alb mai fraged, indicat pentru supele crema sau budinci.

Resurse necesare: o foarte buna documentare despre procesul de cultivare
- un foarte bun plan de eficienta in vanzare , pana la recoltare clientii deja trebuie sa existe, produsul sa fie direct livrat. Sparanghel trebuie sa fie vandut cat mai proaspat posibil.
- disponibilitatea unui teren cu sol nisipos sau semi-nisipos
- costuri cu achizitia coroanelor (radacinilor) sau a semintelor
- rabdare si atentie

Avantaje: sparanghelul incepe sa fie tot mai cautat
- produsul ofera multe avantaje de sanatate clientilor
- pretul de vanzare foarte mare
- produsul poate fi preparat si inclus intr-o multitudine de moduri si retete

Dezavantaje: cultivarea si recoltarea presupun multa documentare
- recoltarea presupune atentie si viteza (lastarii se taie de la sol si se depoziteaza in ladite acoperite cu un prosop ud, pentru a pastra umezeala pana la livrare.)

Concluzii: Pe piata apar tot mai multe retete care contin sparanghel si tot mai multe persoane isi indreapta atentia spre un mod de viata sanatos. Momentan sparanghelul proaspat se gaseste foarte greu la noi, cel existent la conserva in magazine nu are cantitatea de proprietati si gust asemanatoare celui proaspat. Daca strategia de vanzare si comenzile se vor inregistra din timp, iar dupa recoltare sparanghelul va fi direct livrat, aceasta afacere se poate dovedi una foarte profitabila.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.