Cultura de Kiwi si Curmale

Primul lucru care te surprinde prima oara, cand ajungi in acest loc, este ca fructele nu cresc in sera, ci s-au adaptat la aerul Bucurestiului, asa cum e el,

poluat si prafuit. E adevarat ca anii de studiu au insemnat selectia naturala a soiurilor, astfel incat cele mai rezistente sa se adapteze la clima din Romania, fara sa se apeleze la ingineria genetica, dupa cum ne-a spus profesorul Adrian Peticila, de la Facultatea de Horticultura. Din acest punct de vedere, a fost de bun augur colaborarea dintre agronomii romani si cei italieni, de la Institutul "Vitroplant" din Cesena.

Kiwi in ciorchine
Gazdele noastre ne-au spus cateva lucruri despre fiecare soi in parte. Sa incepem cu actinidia deliciosa, pe romaneste kiwi, acel fruct pe care il gasim si in magazine, cu suprafata pufoasa si culoarea maronie. Fructul e bogat in vitamina C, fier si calciu. Plantatiile de kiwi, din acest soi, pot avea succes in sudul Dobrogei. Dar mai e alt soi, ceva mai nou. Fructul e mult mai mic, cat o boaba de strugure, dar are aceleasi calitati nutritive ca si "sora" sa mai mare.

La recoltare te alegi chiar cu asemenea ciorchini. Aclimatizarea e un succes, astfel incat aceasta planta poate sa reziste in timpul iernii pana la o temperatura de 40 de grade sub zero. Asta inseamna ca acest fel de kiwi poate fi cultivat chiar si in zonele de deal ale Romaniei. si asta cu atat mai mult cu cat Noua Zeelanda, cel mai mare producator de kiwi din lume, vrea sa dezvolte plantatiile acestor "struguri", dupa cum ne-a spus profesorul Peticila.

Curmale dobrogene
Un alt succes al specialistilor romani este reprezentat de banana nordului. E un fruct originar din America de Nord. Arborele atinge inaltimea de pana la cinci metri, iar fructele sale sunt mai mari decat bananele normale, cele stiute si consumate de toata lumea. Am vazut pe plantatia de la Agronomie ca puietii de acest fel erau protejati, cu niste plase speciale, de insolatie, pentru ca nu le place foarte mult canicula, in timp ce iarna pot suporta bine frigul.

Un alt fruct care poate fi cultivat in sudul Dobrogei este ziziphus jujuba, cunoscut si sub denumirea de curmal chinezesc. Fructele mici, de cel mult 20 de grame, au un continut mare de vitamina C si potasiu. Urmeaza un fruct "colorat" si prin denumirea sa, daca ne gandim ca se numeste pau-pau, kaki sau hurma.

Zici ca e o rosie, la prima vedere, dar portocaliul fructului iti indica faptul ca ai de-a face cu altceva decat o tomata. Concluzia specialistilor este ca Romania are potential pentru culturile exotice, astfel incat Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Banatul ar putea fi "invadate" in viitorul apropiat de fructele care pana mai ieri veneau la noi doar in container, din tarile calde. Semne bune exista deja. O plantatie de kiwi rodeste de sapte ani in comuna Ostrov din judetul Constanta, in timp ce comuna prahoveana Gura Vadului e "imbracata" in migdali, iar la Svinita, in judetul Mehedinti, smochinii au devenit deja fructele casei. Asteptam bananele, pau-pau si curmalele..

 

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.