Marul este
bogat in potasiu, mineral esential pentru functionarea normala a
organismului si pentru mentinerea echilibrului osmotic acido- bazic.
Otetul de mere retine din aceste fructe toate mineralele: fosfor, sodiu,
magneziu, calciu, sulf, fier, siliciu si potasiu.
Cura cu otet de mere este recomandata in special celor care au lipsa de
potasiu in organism. Si, desigur, ne intrebam cum ne putem da seama daca
organismul nostru are suficient potasiu.
Semne care indica o eventuala lipsa
de porasiu:
- Pierderea vioiciunii gandirii si a memoriei. Hotararile se iau mai greu
iar memoria nu mai este buna;
- Suntem mai sensibile la raceala;
- Deseori avem mainile si picioarele reci;
- Preferam hrana calda in locul celei reci;
- Apar foarte des calozitati pe talpile picioarelor si se formeaza
bataturi;
- Suntem predispuse la constipatie;
- Uneori nu avem pofta de mancare iar alteori avem senzatia de greata si
varsaturi;
- Avem deseori mancarimi ale pielii;
- Pielea este iritata si pot apare cosuri;
- Taieturile si zgarieturile se vindeca greu;
- Pot apare contractii tetanice ale pleoapei sau ale coltului gurii;
- Dintii se cariaza mai usor decat ar trebui;
- Pot apare carcei mai ales la muschii corpului si in special noaptea;
- Adormim greu si ne sculam obositi;
- Noaptea nu avem un somn bun;
- Apar dureri la incheieturi.
Daca aveti o mare parte din aceste simptome, atunci potasiul se gaseste in
cantitate insuficienta in organism. Potasiul normalizeaza activitatea
celulelor sistemului nervos si mentine, deasemenea, echilibrul potasiu-
sodiu in organism. Sporirea cantitatii de sodiu prin ingerarea lui sub
forma de sare de bucatarie inseamna scaderea cantitatii de potasiu din
interiorul celulelor corpului, avand ca urmare o pierdere de potasiu din
organism.
Iata deci ca acest echilibru sodiu- potasiu se poate deregla usor si ne
poate influenta starea de sanatate.
Excesul de proteine- carnea si chiar laptele- determina, deasemenea,
eliminarea de potasiu.
Pentru cura cu otet de mere se procedeaza astfel:
Dimineata, cand ne sculam, luam doua lingurite de otet de mere intr-un
pahar cu apa sau cu ceai de plante. Lichidul se bea incet, inghititura cu
inghititura in timp ce ne imbracam.
Durata unei cure este de 1- 2 luni. Tratamentul poate fi reluat dupa o
intrerupere de circa o luna.
Cura cu otet de mere se recomanda nu numai pentru intarirea organismului
si in cazul lipsei de potasiu, ci si in cazul mai multor afectiuni cum ar
fi: sterilitatea primara, graviditate, sinuzita, intoxicatii alimentare,
nevralgie faciala, artrite ale articulatiilor mici de la maini si de la
picioare, degenerescenta, ateroscleroza, cistite, pielite,
hipercolesterolemie, nevroze, insomnii, oboseala cronica, migrene, ameteli,
hipertensiune arteriala, anchiloza incheieturilor, lacrimare la oamenii in
varsta, relaxarea si calmarea sistemului nervos, in caz de epidemii, in
zona zoster, arsuri, varice, dureri musculare si articulare.
Pentru durerile in gat puteti folosi gargara cu o solutie de otet de mere,
o lingurita la un pahar cu apa. Din aceasta solutie se ia din ora in ora
cate o gura, cu care se face gargara si apoi se inghite. Pe masura ce jena
din gat cedeaza, gargarele pot fi facute la intervale mai mari.
Contraindicatii:
litiaza renala urica, guta, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana,
obezitate, aciditate gastrica, gastrita hiperacida, ulcer gastro-
duodenal, febra musculara si hipotensiune arteriala.