...Foarte moderna si laudata
acum de nutritionisti , deoarece contine tot ce avem nevoie pentru
sanatate.Este indicata persoanelor disciplinate. Principiu : A obtine
cea mai redusa rata de insulina in sange, ceea ce corespunde unei
glicemii foarte scazute.
La fiecare masa trebuie sa se obtina o relatie
echilibrata intre glucide(mai ales legume), proteine (carne, peste, oua,
produse lactate) si grasimi.In timp ce dieteticienii in general
recomanda sa se obtina 10-15% din energie din proteine, 60% din glucide
si 25-30% din grasimi, regimul hipoglicemic recomanda 40% din glucide,
30% dinproteine si 30% din grasimi.Baza acestei diete este formata din
proteine in combinatie cu legume.
Ce este indicele glicemic(GI)
Acesta indica potentialul pe care il are un aliment de a spori rata
glucidelor in sange.Cu cat acest potential este mai mare, cu atat
alimentul este mai nociv siluetei. Este un cerc vicios : cu cat glicemia
creste mai mult si cu cat acest lucru se intampla mai des , cu atat ne
este mai foame – ca urmare a ratei inalte a insulinei. Kilogramele se
aduna se si insulina se ocupa de depozitarea ,,in siguranta’’ a
grasimii.Cel mai simplu este deci sa limitam aportul de alimente cu Gl
ridicat. Dat fiind ca se limiteaza drastic zaharurile simple
, se evita oscilatiile glicemice mari.Regimul , bogat in proteine , e
indicat acelor personae pe care dietele clasice le infometeaza . Toate
alimentele indicate au o valoare nutritiva ridicata :peste, carne de
pasare, tofu, iaurt, branza de vaci, legume si produse din cereale
integrale.Acest regim e eficient in cazul femeilor cu silueta de ,,para’’
si contribuie la formarea masei musculare. E relativ greu de urmat ,
deoarece trebuie cunocute exact GI –urile diferitelor alimente, pentru a
se obtine proportia justa intre glucide , proteine si grasimi. Se cere
putina fantezie culinara, pentru ca mancarea sa nu fie fada. Adesea sunt
greu de gasit sursele de proteine care nu sunt in acelasi timp surse de
grasimi.
Cum functioneaza dieta ?
Se aleg alimentele cu GI redus , care pastreaza o glicemie scazuta si un
nivel optim al secretiei de insulina.Nutrientii vor da nastere masei
musculare si nu grasimii.Urmeaza o scadere in greutate lenta, dar sigura.