Tratament enterocolita cu produse Calivita

Enterocolita Enterocolitele acute sunt afectiuni ale tractului digestiv determinate de infectii diverse, cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti.

Manifestarile obisnuite sunt emisia de scaune numeroase, moi, insotite sau nu de greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoane, alterarea starii generale. Manifestarile generale sunt date fie de diseminarea agentului infectios ori a toxinelor acestuia in tot organismul, fie - cel mai frecvent - de pierderile importante de apa si minerale, consecinta diareei si a varsaturilor.

Cauzele enterocolitei

De cele mai multe ori, in cazul episoadelor acute, sunt incriminate bacterii (unele beneficiind de o "munitie" extrem de eficienta - toxinele), virusuri sau paraziti (precum Giardia lamblia). Unele medicamente, luate pentru a repara alta problema, pot avea un efect secundar nefericit: pot sa ne "strice la stomac". Dintre ele amintim laxativele, unele antiacide, digitalina, unele medicamente cu care se trateaza hipertensiunea, antiinflamatoarele, sorbitolul, cofeina sau antibioticele. O masa foarte grasa, consumarea unor preparate din animale marine (datorita anumitor substante toxice) sau consumul exagerat de alcool te pot face, de asemenea, sa-ti petreci toata ziua la toaleta.
Radioterapia, chimioterapia, unele interventii chirurgicale asupra tractului digestiv pot provoca si ele scaune diareice.
Emotiile puternice te pot transforma in regele unui jalnic tron sanitar de portelan.Gastroenterita acuta este cea mai frecventa situatie in care apare diareea. Acest termen defineste un grup mai larg de afectiuni ale tractului digestiv, dar cel mai frecvent gastroenterita este de natura infectioasa:

  • 50-70% dintre cazuri sunt produse de virusurile din familiile: Calicivirus, Rotavirus (reprezentand principala cauza de diaree la copii, dar care poate fi intalnita si la adulti, putand determina deshidratare severa), Adenovirus, Parvovirus, Astrovirus, Coronavirus, Pestivirus, etc.

  • 15-20% dintre cazuri sunt produse de bacterii: Shigella, Salmonella, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni, Vibrio cholerae, Clostridium difficile etc.

  • 10-15% dintre cazuri sunt produse de paraziti: Giardia, Cryptosporidium, Cyclospora, Entamoeba histolytica etc.

Ce se intampla, doctore?

Modul in care acesti agenti infectiosi fac rau mucoasei digestive nu este deloc simplu; fiecare ataca cu o anumita arma, iar unele chiar cu mai multe. Pot sa adere la suprafata mucoasei, stricandu-i invelisul si impiedicand absorbtiile la nivelul acesteia, ba mai mult, unele pot invada mucoasa, intrand in celule si determinand astfel o inflamatie puternica.

"Cartea de vizita" a germenilor enteroinvazivi sunt scaunele cu mucus, puroi si sange, uneori lipsite chiar de materii fecale, insotite de stare generala proasta si febra.

Alte bacterii elibereaza citotoxine (care duc chiar la moartea celulelor) sau enterotoxine - cum se intampla in holera - toxine care, actionand asupra mucoasei intestinale, determina tulburari ale transportului apei si electrolitilor cu aparitia scaunelor apoase, explozive si extrem de frecvente, chiar peste 20/zi.

Unele bacterii elibereaza toxine chiar inainte de a coloniza tractul digestiv. Ceea ce numim o toxiinfectie alimentara poate fi cauzata de prezenta in alimente a toxinelor deja produse de anumite bacterii, precum Staphilococcus aureus sau Bacillus cereus.

De multe ori, cauza diareei este dezvaluita de aspectul scaunului. E bine sa remarci consistenta, culoarea, mirosul, prezenta sangelui sau a mucusului, daca are aspect uleios sau de chit si daca e aderent la vasul wc-ului.

Volumul mare al scaunelor poate sa semnifice afectarea intestinului subtire, scaunele mici si frecvente fiind determinate, mai degraba, de afectarea colonului (intestinului gros).

Un scaun cu sange poate sa semnifice prezenta unui germene enteroinvaziv, dar si o boala inflamatorie intestinala sau tulburari in circulatia sangelui (ischemie) la nivel intestinal.

Scaunele abundente, pastoase, lucioase caracterizeaza diareea din sindroamele de malabsorbtie.

1. La adulti - este posibila drept cauza profunda a afectiunii, oricare din problematicile expuse mai sus. Tratamentul general in cazul adultilor este urmatorul:

- Green Care (1-1-1 inainte de masa, are efect protector asupra mucoasei gastrointestinale protejand-o de actiunea nociva a substantelor digestive cu potential iritativ si acid).

- Acidophilus (1-1-1 in timpul mesei, echilibreaza flora bacteriana si ph-ul intestinal combatand astfel dezechilibrele de tranzit).

- Digestive Enzymes (0-1-1 in timpul mesei, faciliteaza digestia prin reglarea secretiei enzimatice din glandele digestive).

- Rhodiolin (1-1-1 dupa masa, are efect de relaxare a sistemului nervos combatand "diareea de stress").

2. La copii - diareea face parte de cele mai multe ori din tabloul clinic atat al infectiilor ORL - faringita / amigdalita, otita, bronsita acuta - cat si al infectiilor digestive - diareea din toxiinfectia alimentara, sau, in multe alte cazuri, parazitoza intestinala. Tratamentul general in cazul copiilor este urmatorul:

- Green Care (1-0-1 inainte de masa, protector si pansament gastric).

- Acidophilus sau varianta mai noua: ProBioBalance (0-1-1 in timpul mesei, echilibrator al florei intestinale).

- Para Protex (1-0-1 dupa masa, are efect antibacterian sterilizand focarele microbiene din intestin).

 

[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 

[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.