Fazani

1.INTRODUCERE A. Fazanii de vânătoare B.FAZANU L DE DECOR

2. PARTICULARITĂȚI BIOLOGICE. Manipularea fazanilor 3. FERMA DE FAZANI Modele de ferme de fazani Creșterea naturală (sistemul de creștere extensiv) Creșterea în captivitatea a fazanilor (sistemul semiintensiv) Creșterea intensivă a fazanilor

În ultimele 2-3 secole, ca urmare a extinderii relațiilor comerciale, în multe țări au fost introduse cele mai diferite specii de fazani. Drept rezultat al împerecherii fazanului sălbatic cu alte specii de fazani s-a obținut așa numitul fazan de vânătoare, care cunoaște o largă răspândire. Familia fazanilor este împărțită în 9 rase și mai multe specii, dintre care cea mai cunoscută este fazanul sălbatic.

A. Fazanii de vânătoare - Fazanul comun de vânătoare (Phasianus cochicus colchicus). Are culoare a penajului albăstrui – verzui, cu luciu metalic pe gât și pe cap, ruginie metalică pe cap și roșie – brună pe restul capului, cu pete aurii sau negre – albăstrui pe abdomen. Coada are culoarea galben – castanie cu dungi subțiri de culoare neagră, transversale pe axa longitudinală.

Femela are conformația mai mică, mai fină și coada mult mai scurtă decât masculul, cu penajul de un colorit mai șters, brun – gălbui deschis, asemănător cu culoarea frunzelor uscate de toamnă, în care-și face cuibul.

Greutatea corporală la femelă este 600-900g, iar masculul iar la mascul între 1-1,5 kg. Lungimea corporală la mascul poate ajunge la 80-85cm, din care coada reprezintă 30-35cm. Ciocul la fazan este asemănător cu cel al găinilor, potrivit de lung și ușor curbat. Fașa este lipsită de penaj, de culoare roșie, care în perioada împerecherii capătă o nuanță aprinsă. Deasupra urechilor prezintă un smoc de pene orientate cu vârful spre în jos. Trunchiul este potrivit de lung, îngust și strâmt, cu pieptul bine dezvoltat. Coada este formată din 18 pene, aripile sunt puternice, ier picioarele sunt subțiri și lungi cu 4 degete, prevăzute cu pinteni.

- Fazanul negru (Phasianus cochicus varietas tenebrotus) reprezintă o varietate comună de fazan de vânătoare, formată în Anglia în jurul anilor 1940-1950. coloritul general al corpului este verde închis la mascul și aproape negru la femelă. Acest fazan are o talie și greutate mică, un zbor mai rapid decât fazanul comun și o producție de ouă mai mare.

 

- Fazanul verde (Phasianus cochicus verzicolor). Este originar din Arhipelagul Nipon. Este unul din fazanii cu talia cea mai mică, caracterizat de un penaj foarte frumos colorat și un zbor foarte rapid. Masculul are capul de culoare verde închis, gâtul verde cu nuanțe albastru-roșcate, spinarea pe partea anterioară este de o culoare verde închisă și pe cea posterioară cenușiu-albăstruie, iar pieptul este verde cu nuanțe metalic-bronzat. Abdomenul este

brun închis, cu laturile cenușii-castanii. Coada este verde, cu cele 18 rectrice barate cu linii transversale subțiri, negre – castanii. Femelele au un penaj de culoare mai închisă și uniformă pe tot corpul.

- Fazanul mongol (Phasianus cochicus mongolicus). Spre deosebire de fazanii anteriori, are pe gât un inel de culoare albă, numai la masculi. Acest inele este întrerupt pe fața anterioară a gâtului. Culoarea penajului este verde închisă, cu nuanțe metalice pe cap și pe gât. Pe piept are culoarea brun-roșcată cu reflexe roșii-aurii, iar spinarea este de culoare închisă, brun-castanie, cu luciu roșiatic pe penele cozii. Femela are o culoare deschisa, uniformă. Caracteristica acestei rase este monogamia. Femelele încep ouatul timpuriu, au o producție mai mare de ouă, iar puii sunt caracterizați printr-o viteză mare de creștere (caracter important pentru creșterea acestei specii în captivitate).

- Fazanul chinezesc gulerat (Phasianus cochicus torquatus). Are în jurul gâtului un inel de culoare albă închisă complet, întrerupt uneori în partea posterioară, dar niciodată anterior. Culoarea penelor este brun-gălbuie, cu nuanțe verzi pe cap, galben-portocaliu pe umeri și părțile laterale ale trunchiului verde pe partea posterioară a spatelui, brun-roșcat cu nuanțe aurii pe piept și gri-albăstrui pe rectricele codale. La femele, coloritul are un fond general mai deschis roșcat, nuanțe mai închise pe spinare

- Fazanul de Formoza (Phasianus cochicus formosanus), are o talie mai mică decât fazanul chinezesc, cu care se aseamănă la culoare. Nuanțele coloritului la mascul sunt mai deschise cu precădere pe flancuri și porțiunea anterioară a spinării. La femele, nuanțele  de culoare sunt mai închise pe spinare decât la masculi.

       Cea mai mare importanță pentru fazanul de vânătoare din România o prezintă produsul de hibridare realizat la fazaneria de la Pădurea Verde, de la marginea Timișoarei, între masculul de fazan comun și femela de fazan auriu, care se asemănă mai mult cu fazanul de vânătoare, dar cu greutate corporală mai mare, de peste 2 kg, cu rezistență organică deosebită și adaptabilitate crescută.

 

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google   
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.