Ce este fistula perianala

Fistula perianala este o comunicare tubulara intre tegumentul perianal, la nivelul unde s-a evacuat de regula spontan un abces perianal netratat chirurgical sau incomplet drenat si canalul anal.

Secretia constanta de mucus care pateaza lenjeria, sau chiar puroi, uneori chiar sangerare, exteriorizata prin mici orificii in tegumentul din jurul anusului. Evolutia are un caracter periodic, cu episoade secretorii si perioade de acalmie, percepute de pacient ca falsa vindecare.

Traiectul fistulei trebuie deschis complet, pentru a permite un drenaj corect. In cazuri severe tratamentul este eminamente chirurgical.

Cum apar abcesele si flegmoanele perianale

Se considera ca orice supuratie anala debuteaza la nivelul unor cripte din interiorul canalului anal, falduri ale mucoasei in forma de "cuib de randunica" in care se deschid prin intermediul unor papile canalale unor glande producatoare de mucus numite Hermann si Desfosses, al caror corp glandular se afla in grosimea peretelui canalului anal. Aceste glande, prin mucusul pe care-l produc, au rolul de a proteja prin ungerea canalul anal de traumatizarea acestuia in momentul defecatiei de materiile fecale. Criptele anale se pot infecta pe trei cai fie direct, prin penetratia germenilor (enterocolite), fie indirect, prin efractii ale mucoasei anale (constipatie, corpi straini, parazitoze), fie, in cele din urma, iatrogen, cu ocazia unui act medical (injectii sclerozante, infiltratii). Unele situatii patologice favorizeaza infectarea criptica: coexistenta hemoroizilor care modifica anatomia deschizand criptele (normal virtuale), anomalii congenitale, etc. Infectia criptica, o data produsa, se propaga spre corpul glandelor Hermann si Desfosses ale caror canale se deschid in cripte; corpul acestor glande se afla in grosimea aparatului sfincterian si submucoasa (deci in peretele canalului anal), infectia localizandu-se in aceste regiuni si, ulterior, propagandu-se spre tesutul subcutanat din jurul canalului anal, conturandu-se traiectele viitoarelor fistule. Evolutia stadiala poate fi schematizata astfel:

 • Stadiul primar de constituire;

 • Stadiul de extensie;

 • Stadiul de deschidere la tegumente.

 • In final, in cazurile netratate sau tratate incorect, colectia se poate evacua printr-unul sau mai multe orificii tegumentare, dar niciodata complet, rezultand perianala Alte modalitati de producere a supuratiilor perianale pot fi:

 • infectii ale tegumentelor perianale (de exemplu abcesul glandelor sudoripare);

 • infectii provocate de leziuni hemoroidale (tromboze supurate, mariste suprainfectate);

 • infectii secundare fisurii anale cronice;

 • insamantari hematogene (prin sange).

 • Abcesul si flegmonul perianal

  Abcesul perianal este o colectie purulenta dezvoltata in grosimea peretelui canalului anal, localizata fie spre marginea anusului, fie intre fasciculele musculare ale sfincterelor anale. Flegmonul reprezinta o extensie a abcesului la zonele anatomice invecinate anusului, interesand una sau toate dintre aceste zone. Simptomatologia este reprezentata prin infectios febra, frisoane, stare generala modificata,etc.). Stadiul de fistulizare aduce retrocedarea simptomatologiei cu cronicizarea traiectului fistulos si deschiderea acestuia la tegumente. Fistula perianala

  Nu reprezinta de fapt o boala de sine statatoare ci este sechela, o urmare a unui abces sau flegmon perianal incorect sau tardiv tratat (situatia frecventa care se intalneste este prezentarea prea tarziu a pacientilor la medicul specialist proctolog sau chirurg). sp;

  Cum apar fistulele perianale

  Cauzele care pot conduce la constituirea unor fistule perianale sunt multiple:

 • fistulele secundare supuratiilor nespecifice anoperianale;

 • fistulele secundare unor supuratii netratate chirurgical (evolutia lor naturala);

 • fistulele secundare unor supuratii tratate incorect (incomplet);

 • fistule tuberculoase;

 • fistule din colita ulceroasa;

 • fistule secundare bolii Crohn;

 • de alte cauze: cancere abcedate, fistule recidivate postoperator, limfogranulomatiza benigna.

 • Majoritatea o reprezinta insa fistulele secundare unor supuratii netratate sau tratate incorect chirurgical. Fistulele perianale pot fi simple (un traiect cu doua orificii), complexe (mai multe traiecte si orificii) si complicate (cand se deschid in organele vecine). Fistula perianala se caracterizeaza prin scurgeri purulente intermitente, durere continua sau intermitenta, tenesme (senzatie falsa de scaun) si mici hemoragii in contextul palparii unei zone indurate perianale si a vizualizarii (nu intotdeauna !) a orificiului cutanat. Orificiul intern trebuie cautat cu anuscopul, pentru a aprecia traiectul si lungimea fistulei.

   
  [Home]
  [Produse Calivita]
  [Plante Medicinale]
  [Afectiuni-Boli]
  [Semne Simptome]
  [Tratamente naturiste]
  [Regimuri Slabire]
  [Terapii naturiste]
  [Calculatoare sanatate]
  [Cure Diete Regimurii]
  [Dictionare]
  [Frumusete]
  [Anticonceptionale]
  [Boli Infectioase]
  [Sarcina Nasterea]
  [Analize medicale]
  [Alimentatia]
  [Remedii]
  [Idei Afaceri]
  [Harta site]

   
  [Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
  [Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
  Google
   
  COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.