Galbenele - infuzii, boli - plante medicinale

Galbenele - Calendula officinalis - boance, calce, calinică, caldarusa, cilimica, coconite, craițe, fetisca, filimică, floare galbenă, flori osenesti, gălbenare,

gălbenele, hilimică, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujuliță, rosioară, rusculițe, salomie, salunii, sinilii, stâncuță, tătăiasi, văzdoage

Denumirea plantei:

Galbenele (Calendula officinalis)

Familia:

Compositae

Denumiri populare:

boance, calce, calinică, caldarusa, cilimica, coconite, craițe, fetisca, filimică, floare galbenă, flori oșenești, gălbenare, gălbenele, hilimică, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujuliță, roșioară, rusculițe, salomie, salunii, sinilii, stâncuță, tătăiași, văzdoage.

Ecologie și răspindâre:

o plantă cu tulpină înaltă, ramificată și păroasă, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbenă. O putem întâlni în întreaga țară pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a căilor ferate și pe lângă garduri.

Perioada de vegetație:

plantă anuală care înflorește din luna mai până în septembrie.

Perioada și organul de recoltare:

Se recoltează florile fără codițe când sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, după ce se ridică roua și până seara se usucă în straturi subțiri, la umbră.

Boli în care se utilizează:

 

Uz intern:

gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, icter infecțios, ulcerații canceroase, inflamații ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.

Uz extern:

leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sânilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoză.

Rețete
Infuzia:

2 lingurițe cu vârf de floare uscată la 300 ml apă clocotită. Din infuzie se bea călduț ceaiul de 3 ori în decursul unei zile înainte cu o jumătate de oră de masă. O infuzie mai concentrată se prepară din 4 linguri de flori la 200 ml apă din care se beau 3 linguri pe zi.

Tinctură:

se poate obține din florile proaspăt culese care se introduc într-un recipient de sticlă de circa 1 litru, peste care se toarnă alcool până se acoperă florile. Vasul se asează în apropierea unei surse de caldură sau la soare unde trebuie să stea timp de 2 săptămâni. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi câte 30 picături de tinctură în puțină apă.

Alifie:

se înfierbântă 100 g de untură de porc nesîrată, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasă să prăjească la foc mic. Se amestecă încet timp de 10 minute apoi se dă tigaia la o parte și se lasă să stea așa până a doua zi când se încălzește din nou amestecul și se filtrează printr-un tifon, într-un borcan, în care se stoarce și rezidul rezultat din prăjirea plantei. Se aplică alifia, în straturi subțiri în zonele cu arsuri și degerături.

Băile de șezut:

30 g de flori proaspat culese se lasă să stea în apă rece timp de 24 ore. După acest timp se fierb timp de 10 minute în apa în care au stat și se adaugă în apa de baie din cada până la nivelul de 25-30 cm, atât cât să ne acopere șoldurile. Băile de șezut vor dura timp de 10-15 minute și se fac de două ori pe zi timp de 12 zile.

Perna de flori:

se realizează foarte simplu din flori culese și puse la uscat undeva lă umbră timp de 24 ore, după care se introduc într-un săculeț pe care îl aplicăm pe abdomen în cazul durerilor ulceroase, pe mijloc în cazul durerilor renale, dar mai ales pe față pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.

Boli in care se utilizeaza:

Uz intern:

gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.

Uz extern:

leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.

Infuzia:

2 lingurite cu varf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori in decursul unei zile inainte cu o jumatate de ora de masa. O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi.

Tinctura:

se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Vasul se aseaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamani. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura in putina apa.

Alifie:

se infierbanta 100 g de untura de porc nesirata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa prajeasca la foc mic. Se amesteca incet timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pana a doua zi cand se incalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia, in straturi subtiri in zonele cu arsuri si degeraturi.

Baile de sezut:

30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea in apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute in apa in care au stat si se adauga in apa de baie din cada pana la nivelul de 25-30 cm, atat cat sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.

Perna de flori:

se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.

Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ale sla persoanele anemice.

Cura se va face cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual.
Infuzia se prepara din 2 lingurite de flori peste care se toarna 2 cesti cu apa fierbinte. Dupa 15 minute se strecoara lichidul care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de flori de 200 g apa.

Din aceasta cantitate de infuzie se beau 3 linguri pe zi. Infuzia facuta din 10 g flori la 100 g apa si folosita sub forma de spalaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.
Sub forma de bai, cataplasme sau tinctura, florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu, ca ulceratiile, plagi cu puroi, arsuri, degeraturi, acnee (cosuri), eczeme, deoarece principiile active dien galbenele au insusirea de a stimula circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea ranilor.


Pentru reglarea ciclului menstrual se recomanda a se lua, de 3 ori pe zi, 30 picaturi de tinctura in putina apa.
Cu amestec de 10 g tinctura si 90 g apa fiarta si racita se pot face comprese la rani, arsuri, ulceratii si pentru bolile de ochi. Acest amestec da bune rezultate si in leucoree.
Tinctura de galbenele se obtine prin macerarea a 20 g flori in 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile.
Galbenelele intra in compozitia ceaiului gastric si aromatizantului pentru bai. Compresele cu ceai de galbenele activeaza tenurile uscate.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013   Toate drepturile rezervate.