Gasca toulousiana

 
gasca de toulouseNumele acestei pasari provine de la denumirea regiunii din imprejurimea orasului frantuzesc Toulouse. Acestea au foarte
putine lucruri in comun cu gastele toulousiane din secolul 14, corespunzand mai degraba pana in ziua de azi, datorita exporturilor in Anglia si a crescatoriilor extraordinare de acolo, standardului raselor din secolul 18.

Cresterea gastelor toulisiene - standarde
Caracteristici generale: corp masiv, gat puternic, cap lat, gusa dubla care atinge pamantul.

Gascanul atinge o greutate de 9 - 11 kg, iar gasca de 8 - 9 kg, iar culoarea acestora este gri. Pe langa carnea foarte buna, in Franta foarte pretuit este si ficatul acestor pasari. Gastele toulousiene detin cel mai bun penaj, insa si pretentiile acestora in ceea ce priveste alimentatia si ingrijirea sunt cele mai ridicate.

Ce este mai minunat decat un animal de casa, iar acesta nu trebuie sa fie intotdeauna catel, pisica sau cal.
Prieteni foarte buni pot fi ratele sau gastele. Daca acestea din urma nu ajung in oala cu mancare sau nu se imbolnavesc au sansa de a trai chiar si 20 ani.

In comert sunt crescute sute de gaste laolalta, dar destinul acestora este sa ajunga pe mesele oamenilor care prefera carnea lor. De multe ori se ajunge la boli, din cauza numarului prea mare si a conditiilor proaste in care sunt crescute. Pasarile au nevoie de un cotet curat si de o pajiste cu iarba proaspata. 

Cine isi doreste sa creasca una sau mai multe gaste in propria gospodarie trebuie sa ia in considerare mai multe aspecte si sa respecte nevoile acestor pasari domestice. Cine nu dispune de un grajd sau de o sura unde se pot odihni gastele, unde se pot retrage cand este vreme rea sau unde depun oua si clocesc, atunci trebuie sa le construiasca din lemn un cotet incapator unde sa se simta in siguranta. Trebuie avut in vedere faptul ca noua lor "locuinta" sa aiba o aerisire buna, iar daca imprastiati pe jos fan moale pe care sa se aseze, transformati cotetul intr-o "vila" a gastelor. Aceasta trebuie construita in asa fel incat proprietarului sa-i fie usor atunci cand extrage ouale sau cand trebuie sa o curete, igiena fiind foarte importanta. Foarte important este ca gastele toulousiene sa fie indreptate spre cotet si inchise seara de seara, deoarece pot aparea diferite pericole, vulpea fiind o mare devoratoare de pasari domestice.

Crescatorul trebuie sa le puna la dispozitie si posibilitatea de a se scalda, cel putin din cand in cand. Acestea simt nevoia de a-si racori si de a-si ingriji penele in apa, de a se scalda cat mai mult. Este o mare bucurie pentru ele sa fie lasate cat mai mult posibil in apa. Aceasta trebuie sa fie din cand in cand schimbata, astfel pasarile sa se poata balaci in voie in apa curata si nu in noroi. Fara aceste "bai" frecvente, parazitii epidermei pot deveni un chin pentru gaste!

De asemenea, in gospodarie trebuie sa existe permanent recipiente cu apa proaspata din care sa bea pasarile. Nu este indicat sa adaugati apa curata peste cea existenta deja in recipient, deoarece bacteriile deja formate pot duce la diverse boli. Hrana trebuie asezata in recipiente largi pentru a nu fi in mare parte imprastiata pe jos.

Boli
Majoritatea bolilor sunt cauzate de lipsa igienei. Astfel, intestinele, ficatul sau rinichii au cel mai mult de suferit. De asemenea foarte dese sunt si imbolnavirile atat din cauza parazitilor intestinali, cat si celor de piele. Afectiunile pot fi tratate cu niste capsule prescrise de catre medicul veterinar.

In popor gastele in general sunt recunoscute pentru felul lor extrem de galagios de a se manifesta, de aceea acestea sunt comparate cu niste caini buni de paza. Daca se apropie cineva necunoscut de ele sau vreun animal, gastele toulousiene fac un scandal pe cinste! De asemenea trebuie sa fiti bine "inarmati" cu haine groase atunci cand doriti sa luati ouale in timp ce gastele clocesc, deoarece ciocul foarte puternic poate provoca vanatai sau chiar si rani dureroase.

Hrana este deosebit de importanta pentru o dezvoltare sanatoasa a gastelor toulousiene. Acestea prefera buruiana, iarba, foile de salata sau de varza, papadia dar si grauntele.

ZooLand.ro

 

 

[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.