Gastroenteritele tratamente cu utilizarea produselor naturiste Calivita
Sunt modificari de tip intestinal ce apar in urma consumului
alimentelor si apei contaminate cu microorganisme si / sau toxine
ale acestora. Simptomul
dominant este diareea care prezinta diferite
particularitati, de la diareea apoasa la cea cu sange, functie de
gradul de agresiune al enterotoxinei declansatoare.
Enterobacteriile
care determina frecvent manifestari de tip intestinal sunt Shigella,
Salmonella, E.Coli, care penetreaza mucoasa intestinului subtire sau
colonului, rezultand ulceratii microscopice ce determinea aparitia
diareei cu sange. Raportarile nationale si internationale continua
sa semnaleze Salmonella ca cel mai important agent etiologic al
tulburarilor digestive
Ce sunt gastroenteritele?
Sunt modificari de tip intestinal ce apar in urma consumului
alimentelor si apei contaminate cu microorganisme si / sau toxine
ale acestora. Simptomul dominant este diareea care prezinta diferite
particularitati, de la diareea apoasa la cea cu sange, functie de
gradul de agresiune al enterotoxinei declansatoare.
Enterobacteriile care determina frecvent manifestari de tip
intestinal sunt Shigella, Salmonella, E.Coli, care penetreaza
mucoasa intestinului subtire sau colonului, rezultand ulceratii
microscopice ce determinea aparitia diareei cu sange. Raportarile
nationale si internationale continua sa semnaleze Salmonella ca cel
mai important agent etiologic al tulburarilor digestive.
Produsele elaborate in laboratoare proprii (produse de patiserie,
cremele pentru prajituri) de catre persoanele care prezinta leziuni
ale pielii (rani, taieturi infectate, furunculoza, impetigo) pot
declansa diaree produsa de o enterotoxina stafilococica secretata de
microbii de pe mainile bucatarilor sau cofetarilor.
Simptomele dureaza mai putin de 12 ore si vindecarea este completa.
Diagnosticul pozitiv si izolarea bacteriilor care determinea
aparitia fenomenelor gastrointestinale se pune in urma analizei de
laborator - coprocultura - care stabileste si tratamentul
corespunzator.
Semnale de alarma
O
particularitate in aceasta perioada o constituie insa diareea
persoanelor care calatoresc, asa numita diaree a turistilor. Este
cauzata de bacterii, virusuri, paraziti aflati in apa locala
contaminata. Cea mai frecventa enterotoxina raspunzatoare de
aparitia acestui tip de diaree apartine bacteriei E.Coli. Ea este
prezenta in apa locala nepurificata provenita din diverse zone.
Infectia este comuna in special la persoanele care calatoresc in
zonele din Mexic, America Latina, Asia, Africa, Estul Mijlociu.
Turistii trebuie sa evite consumul de apa din aceste zone. Ei se pot
infecta chiar si prin intermediul periajului dentar, prin consumul
alimentelor preparate cu apa locala, prin gheata obtinuta din apa
contaminata.
Semnele de alarma care suspicioneaza o astfel de infectie sunt
greata, varsaturile, durerile abdominale, diareea, aparute la 12 -
72 de ore de la ingestia apei sau alimentelor contaminate.
Severitatea este variabila. Unele persoane dezvolta febra, dureri
musculare iar complicatia cea mai de temut este deshidratarea
aparuta in special in zonele tropicale.
Atentie la peste ! Peste 400 de specii de peste in special cel
provenit din zonele tropicale (Florida, Pacific, India) produc
fenomene toxice. Siptomele apar la 2 - 8 ore de la ingestia pestelui
si se manifesta prin crampe abdominale, greata, varsaturi, urticarie,
amorteli ale extremitatilor, mialgii. Durata 6 - 17 ore. Pestii de
talie mare si batrani sunt cei mai toxici.
In gastroduodenita acuta trebuie sa consumi acele alimente care
realizeaza o protectie pe mucoasa stomacului si duodenului, de
preferinta alimente alcaline, mucilagii.
Sunt
interzise alimentele care cresc aciditatea gastrica, accentuand
lezarea mucoasei. Sunt interzise alimentele foarte fierbinti sau
foarte reci, condimentele, bauturile carbogazoase, prajelile,
rantasurile, carnea – se accepta sub forma de supa, in amestec cu
supa de legume, dulciurile concentrate, polenul, cafeaua, ciocolata,
pudra de cacao. Se prefera alimentele preparate prin fierbere, lucru
valabil si pentru fructe si legume – supe, compoturi, fructe la
cuptor (preparate prin coacere).
Nu se recomanda salatele, cu atat mai mult cele cu otet, iar dintre
fructe nu se recomanda citricele. Dintre lactate se prefera laptele
dulce, branza de vaci, smantana degresata, branza telemea nu foarte
sarata. Se testeaza toleranta gastrica pentru fiecare aliment,
existand particularitati ale persoanei – nu tolereaza varza, spre
exemplu, si atunci o elimina din alimentatie. In afara tratamentului
alopat, iti recomand sa consumi dimineata, pe nemancate, apa pe care
ai pus-o de seara intr-un pahar plin pe sfert cu seminte de in,
amestecand usor in pahar inainte de a o consuma (se bea doar apa,
fara seminte). Nu uita ca regimul alimentar este parte a
tratamentului, la fel de important ca si tratamentul medicamentos.
Administrarea de antibiotice este rezervata doar persoanelor cu
simptome grave (febra persistenta, diaree severa cu sange - mai mult
de trei scaune in minimum opt ore). Prescrierea lor se va face numai
in urma consultului medical de specialitate.
Produse naturale recomandate in gastroenterita:
|