Obstetrica-ginecologie - generalitati

Travaliul si nasterea propriu-zisa reprezinta procesul de nastere a unui copil. Ca si sarcina, travaliul si nasterea urmeaza o anumita secventa de evenimente. Travaliul si nasterea nu difera foarte mult de la o femeie la alta. Totusi in cazul in care o femeie a mai avut o nastere este posibil ca urmatoarea sa fie diferita.
Travaliul este impartit in doua faze: travaliul precoce (latent) si travaliul activ. Travaliul precoce duce la travaliul activ prin contractii moderate pana la severe, uneori neregulate.Travaliul activ are trei stadii :
- in primul stadiu al travaliului activ contractiile devin mai puternice, frecvente si regulate. Odata cu aceste contractii se produce subtierea si dilatarea cervixului, organismul se concentreaza pe faza de "impins"
- in timpul celui de-al doilea stadiu copilul se naste
- in timpul stadiului al treilea se elimina placenta.
Travaliul precoce incepe cu contractii insotite de o stare de disconfort, ce vor incepe sa dilate cervixul. Aceasta faza poate sa dureze chiar si 2-3 zile, in special la prima sarcina. Contractiile vor deveni mai puternice si mai frecvente, dilatand treptat cervixul de la 3 cm la 10 cm. In timpul fazei active se va merge la spital. Pe masura ce travaliul avanseaza, se pot administra antialgice (medicamente pentru durere). In apropierea momentului de expulzare a fatului, pot aparea simptome ca iritabilitate, anxietate, greata sau epuizare. Impingerea pentru expulzia fatului poate dura de la cateva minute la cateva ore. Desi travaliul mediu pentru primipare (femei la prima nastere) este de 9 ore, la unele gravide poate dura mai putin.
Chiar si dupa expulzia fatului, contractiile vor dura pana la eliminarea placentei. In special in cazul femeilor care au mai nascut pot aparea contractii dureroase timp de cateva zile dupa nastere, cauzate de contractia uterului.

Perioada postpartum

In perioada imediat dupa nastere (cateva ore), organismul incepe sa-si revina, in acelasi timp cu pregatirea pentru lactatie. In urmatoarele saptamani dupa nastere (perioada postpartum), organismul se va vindeca treptat si va reveni la dimensiunile de dinainte de sarcina. In aceasta perioada sunt normale tulburarile emotionale, ca modificarea brusca a starii de spirit fara motiv aparent. Aceste tulburari emotionale sunt determinate de modificarile hormonale produse in aceasta perioada.
Este relativ usor sa apara starea de oboseala in primele saptamani dupa nastere. Pentru a oferi o ingrijire adecvata a sugarului si pentru a manevra tulburarile emotionale din aceasta perioada este nevoie de odihna corespunzatoare si de ajutor. In cazul in care apare depresia postpartum (mama are ganduri de ranire a copilului sau de automutilare) este indicat consultul medicului.

Perioada de pregatire pentru travaliu si nastere

Desi evenimentele din timpul travaliului nu pot fi controlate, trebuiesc cunoscute optiunile din timpul travaliului inainte ca acesta sa se instaleze. Este indicat sa se cunoasca cat mai multe despre travaliu, medicatia de inlaturare a durerii, ce tip de medicatie poate fi folosita in cazul in care apar probleme si despre hranitul la san dupa nastere. Este indicat sa se faca un plan al nasterii si sa se consulte medicul cu privire la acest plan. Se includ in acest plan dorintele referitoare la felul nasterii si la situatiile din timpul nasterii, precum si preferintele pentru cazurile agravate de genul: travaliu prelungit sau durere extrema.

 

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.