Ginseng – plante medicinale

Ginseng-ul (Panax ginseng) este planta din China cea mai cunoscută şi cea mai cercetată. Panax Ginseng este o specie perenă ce creşte în munţii împăduriţi din nord-estul Chinei. Rădăcina ei ajunge la maturitate după aproximativ şase ani. Specia este ocrotită de lege şi este cultivată intens în China, Japonia, Coreea şi Rusia. În prezent, există o multitudine de tipuri de ginseng, dintre care cele mai apreciate sunt cel chinez şi cel coreean. Rădăcina ajunsă la maturitate seamănă cu corpul omenesc şi denumirea în limba chineză de "ren shen" are semnificaţia de "rădăcină de om".


 Primul document consacrat plantelor medicinale datează din anul 1500 i. Ch., fiind vorba de un papirus egiptean unde se face inventarul unei duzini de plante medicinale, cu modul lor de utilizare şi incantaţiile aferente. Oamenii au purtat lupte pentru a deţine controlul pădurilor unde acesta creştea. Ginseng-ul a fost introdus în Europa în sec. al IX-lea de către un medic arab, dar abia în sec. al XVIII-lea a devenit popular.
 Literalmente, cuvantul „gin” însemna om, iar „seng” simbolizează esenţa, fiind reprezentarea ideogramică chinezească care înseamnă cristalizarea esenţei pământului în forma unui om ţi se referă la aspectul rădăcinii.
 În sistemele de medicină tradiţională din Asia, Ginsengul este folosit ca tonic revitalizant, încărcând cu energie „qi” întregul organism, dar nu în sensul cafeinei sau amfetaminei. În medicina tradiţională chineză şi coreeană, Ginsengul ca atare sau în combinaţie cu alte plante se recomandă ca tonic care revitalizează funcţiile întregului organism.
 Experimental s-au dovedit efectele adaptogen şi antistres ale Ginsengului. Prin proprietăţile adaptogene, el ajută organismul să suporte mai bine condiţiile variate ale mediului extern. Efectul antistres este generat de ginsenozide, care au aceeasi structură cu hormonii anit-stres din corpul uman. Ginsengul este util pentru toate vârstele deoarece previne îmbătrânirea şi menţine forţa şi pofta de viaţă. Este o importantă plantă adaptogenă. Ce înseamnă plantă adaptogenă?  Plantele din aceasta categorie sunt cele care măresc capacitatea şi viteza de adaptare a organismului la condiţiile neprielnice de viaţă (frig, stres, absenţa luminii, carenţe de alimentaţie etc.).  Ginsengul măreşte eficienţa fizică şi mentală, capacitatea de adaptare a organismului la condiţii nefavorabile şi suprasolicitare, prezintă efecte antiinflamatoare, antioxidante şi împotriva cancerului. Acţionează asupra hipotalamusului, hipofizei şi suprarenalei.
 Deşi este bine tolerat trebuie administrat consultând un medic deoarece sunt anumite precauţii privind administrarea în acelaşi timp cu câteva medicamente.
 Atentie! Deşi extractul de ginseng nu este un medicament, ar fi de preferat ca persoanele cu hipertensiune şi cardiacii să consulte medicul înainte de a asocia acest preparat cu medicamentele prescrise. Dozele mici pot produce crerşterea tensiunii arteriale, iar dozele mari - scăderea acesteia. E important de ştiut că extractul de ginseng prezentat în capsule sau tablete solubile în intestin este cel mai eficient. Diferitele preparate de ginseng obţinute prin extracţie alcoolică nu sunt la fel de eficiente.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2011 Toate drepturile rezervate.