Graul – plante medicinale

Contine: săruri minerale, elemente catalitice, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime

fosforată, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti, diastaze.

PROPRIETĂTI :
* Grâul este baza alimentatiei datorită făinii obtinute .
* Grâul încoltit este administrat în stări de demineralizare, anemie, astenie, crestere, rahitism, tuberculoză, sarcină, alăptare.
* Sub formă de pâine coaptă, ca aliment de bază.
* Sub formă de terci sau plăcinte de grâu.
* Sub forma tărâtei de grâu.

Graul se recomanda in sterilitate.
Zeama de tarate are o actiune remineralizanta si alcalinizanta.

Minunile dintr-un bob
Bobul de grau contine calciu, magneziu, fosfor, aproape toate vitaminele B, antioxidanti precum vitamina E, celuloza, fibre. In coaja lui exista aminoacizi esentiali - proteine ce nu pot fi sintetizate de organism si ar trebui consumate ca atare; insa la grau, acestea dispar in urma procesului de fabricare a fainii albe. Prelucrat adecvat, graul pastreaza toate aceste elemente, de aceea cel mai recomandat este consumul lui sub forma de grau incoltit, germeni sau tarate. De asemenea, faina integrala este recomandata de nutritionisti ca principala preferata in prepararea diverselor produse de panificatie sau patiserie.

Graul incoltit poate fi folosit si fara sa urmezi o cura propriu-zisa, ci consumat pur, ca aliment. Boabele germinate se pot adauga in salate de legume, au un gust foarte bun alaturi de rosii, ciuperci, salata verde, ceapa.

Considerate mult timp principalele ?vinovate? de obezitate, cerealele sunt astazi reabilitate de nutritionisti. Acestia au recunoscut ca organismul uman nu se poate lipsi pentru prea mult timp de cereale - ele stau la baza piramidei alimentare si este recomandat chiar sa le consumi in cantitati mai mari decat alte alimente (pentru mai multe detalii despre piramida alimentara, vezi numarul din iunie al revistei).

De mii de ani, painea n-a lipsit de pe masa omului. Si totusi, bolile cauzate de obezitate au atins cote ingrijoratoare abia in ultimele sute de ani. Ceea ce inseamna ca nu graul este vinovat de tot ce se intampla astazi, ci procedeul de prelucrare a acestuia pentru obtinerea fainii albe, inventat la sfarsitul secolului al XIX-lea. De atunci, painea alba a intrat rapid in alimentatia noastra, inlocuind aproape total painea integrala. Abia in timp s-a dovedit greseala facuta: dubla rafinare a bobului de grau a avut ca rezultat scaderea la jumatate a valorii nutritive a fainii.

De asemenea, se reducea drastic cantitatea de vitamine, minerale si proteine existente in bobul intreg.

Nici nu este greu sa-ti faci un tablou asupra dezechilibrului pe care l-a produs consumul painii albe pe scara larga. Lipsita de unele elemente nutritive, painea oferea mult mai greu senzatia de satietate, iar portia zilnica s-a dublat. Dar aceasta nu insemna ca oamenii isi asigurau, prin compensatie cantitativa, nevoile organismului: de pilda, fibrele necesare mentinerii unui bun tranzit intestinal si taratele care au ca efect scaderea colesterolului lipseau aproape total. De aici pana la o crestere rapida a cazurilor de obezitate n-a mai fost decat un pas... Un obicei prost a aruncat, astfel, o lumina proasta asupra uneia dintre cele mai importante cereale din alimentatia noastra - graul.

Pentru ca, de fapt, tot ceea ce contine micutul bob de grau are numeroase efecte pozitive asupra organismului uman.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2013  Toate drepturile rezervate.