Graul – plante medicinale
Contine:
săruri minerale, elemente catalitice, calciu, magneziu, sodiu, potasiu,
clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime
fosforată, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti, diastaze.

PROPRIETĂTI
:
* Grâul este baza alimentatiei datorită făinii obtinute .
* Grâul încoltit este administrat în stări de demineralizare, anemie,
astenie, crestere, rahitism, tuberculoză, sarcină, alăptare.
* Sub formă de pâine coaptă, ca aliment de bază.
* Sub formă de terci sau plăcinte de grâu.
* Sub forma tărâtei de grâu.
Graul se recomanda in sterilitate.
Zeama de tarate are o actiune remineralizanta si alcalinizanta.
Minunile dintr-un bob
Bobul de grau contine calciu, magneziu, fosfor, aproape toate vitaminele
B, antioxidanti precum vitamina E, celuloza, fibre. In coaja lui exista
aminoacizi esentiali - proteine ce nu pot fi sintetizate de organism si
ar trebui consumate ca atare; insa la grau, acestea dispar in urma
procesului de fabricare a fainii albe. Prelucrat adecvat, graul
pastreaza toate aceste elemente, de aceea cel mai recomandat este
consumul lui sub forma de grau incoltit, germeni sau tarate. De asemenea,
faina integrala este recomandata de nutritionisti ca principala
preferata in prepararea diverselor produse de panificatie sau patiserie.
Graul
incoltit poate fi folosit si fara sa urmezi o cura propriu-zisa, ci
consumat pur, ca aliment. Boabele germinate se pot adauga in salate de
legume, au un gust foarte bun alaturi de rosii, ciuperci, salata verde,
ceapa.
Considerate mult timp principalele ?vinovate? de obezitate, cerealele
sunt astazi reabilitate de nutritionisti. Acestia au recunoscut ca
organismul uman nu se poate lipsi pentru prea mult timp de cereale - ele
stau la baza piramidei alimentare si este recomandat chiar sa le consumi
in cantitati mai mari decat alte alimente (pentru mai multe detalii
despre piramida alimentara, vezi numarul din iunie al revistei).
De mii de ani, painea n-a lipsit de pe masa omului. Si totusi, bolile
cauzate de obezitate au atins cote ingrijoratoare abia in ultimele sute
de ani. Ceea ce inseamna ca nu graul este vinovat de tot ce se intampla
astazi, ci procedeul de prelucrare a acestuia pentru obtinerea fainii
albe, inventat la sfarsitul secolului al XIX-lea. De atunci, painea alba
a intrat rapid in alimentatia noastra, inlocuind aproape total painea
integrala. Abia in timp s-a dovedit greseala facuta: dubla rafinare a
bobului de grau a avut ca rezultat scaderea la jumatate a valorii
nutritive a fainii.
De asemenea, se reducea drastic cantitatea de vitamine, minerale si
proteine existente in bobul intreg.
Nici nu este greu sa-ti faci un tablou asupra dezechilibrului pe care
l-a produs consumul painii albe pe scara larga. Lipsita de unele
elemente nutritive, painea oferea mult mai greu senzatia de satietate,
iar portia zilnica s-a dublat. Dar aceasta nu insemna ca oamenii isi
asigurau, prin compensatie cantitativa, nevoile organismului: de pilda,
fibrele necesare mentinerii unui bun tranzit intestinal si taratele care
au ca efect scaderea colesterolului lipseau aproape total. De aici pana
la o crestere rapida a cazurilor de obezitate n-a mai fost decat un
pas... Un obicei prost a aruncat, astfel, o lumina proasta asupra uneia
dintre cele mai importante cereale din alimentatia noastra - graul.
Pentru ca, de fapt, tot ceea ce contine micutul bob de grau are
numeroase efecte pozitive asupra organismului uman.