Denumire stiintifica gulie:
Brasica oleracea
Denumire populara gulie:
gulie
Proprietati terapeutice gulie:
- revitalizant
- diuretic
- dizolvant uric
- antiscorbutic
- răcoritor
- pectoral
- emolient.
Afectiuni tratate cu gulie:
boli tratate cu gulie: abcese,
acnee, afecţiuni pulmonare, angine,
bronşite, cistite, degerături,
eczemă, enterite, furuncule, gută,
guturai, litiază renală, obezitate,
oboseală generală, tuse.
Mod de preparare gulie:
- se va face un decoct de gulie
in apa sau lapte; se vor pune 100 g
de gulie la un litru, pentru
afecţiuni pulmonare, in caz de
guturai, angine.
- siropule gulie: are aceleaşi
indicaţii. Se prepara scobind gulia
si punand in interior zahar. In
cateva ore va aparea siropul care se
consuma cu lingurita.
- gulia se administreaza contra
eczemelor, acneei; consumul zilnic
de puţină gulie crudă.
- gulia fiartă este foarte
digerabilă. Se consuma si cruda,
data prin razatoare.
- pentru angină; se va fierbe o
gulie mare si va fi folosita pentru
gargara
- degerături, accese de guta,
furuncule: se coace o gulie la
cuptor, pana devine coaja foarte
moale, se lasa la racit, si se
freaca degeraturile sau zonele