Denumire stiintifica gulie:

Brasica oleracea

Denumire populara gulie:

gulie

Proprietati terapeutice gulie:

- revitalizant

- diuretic

- dizolvant uric

- antiscorbutic

- răcoritor

- pectoral

- emolient.

Afectiuni tratate cu gulie:

boli tratate cu gulie: abcese, acnee, afecţiuni pulmonare, angine, bronşite, cistite, degerături, eczemă, enterite, furuncule, gută, guturai, litiază renală, obezitate, oboseală generală, tuse.

Mod de preparare gulie:

- se va face un decoct de gulie in apa sau lapte; se vor pune 100 g de gulie la un litru, pentru afecţiuni pulmonare, in caz de guturai, angine.

- siropule gulie: are aceleaşi indicaţii. Se prepara scobind gulia si punand in interior zahar. In

cateva ore va aparea siropul care se consuma cu lingurita.

- gulia se administreaza contra eczemelor,  acneei; consumul zilnic de puţină gulie crudă.

- gulia fiartă este foarte digerabilă. Se consuma si cruda, data prin razatoare.

- pentru angină; se va fierbe o gulie mare si va fi folosita pentru gargara

- degerături, accese de guta, furuncule: se coace o gulie la cuptor, pana devine coaja foarte moale, se lasa la racit, si se freaca degeraturile sau zonele