GUTUIA

                  Consumate ca atare, gutuile stimulează pofta de mancare şi sunt folositoare în cazul infectiilor respiratorii. Sub formă de decoct, se folosesc

în cazurile de diaree la copii si in infectii respiratorii: se fierb citeva bucati de gutuie în 250 ml de apa, timp de 5 minute şi se bea caldut.
Maceratul din gutui cu scoruse este un remediu util celor care suferă de anemie. Un pumn de coji şi cotoare de gutuie se taie în bucăţi potrivite şi se pun într-un borcan cu apă. Peste ele se adaugă un pumn de scoruse de munte, bine coapte şi măruntite. Se acoperă vasul şi se lasă la macerat la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumină, timp de aproximativ 12 ore. După aceasta, se strecoară, se toarnă în sticle de culoare închisă şi se lasă la rece. Se bea în cursul unei zile, în loc de apă. Gutuia are actiune in atonia gastrica, in diaree, in metroragii si hemoroizi. Gutuia se foloseste sub forma de sirop, jeleu, gem sau marmelada.Gutuia provine din Caucaz, fiind mentionata in scrierile grecesti începând cu anul 600 i.H. În Antichitate era considerata fructul preferat al Afroditei, zeita iubirii.
Grecii îndragostiti îi aduceau ofranda gutui frumoase si bine coapte, numindu-le „mere de aur”, simbol al iubirii si mai ales al fertilitatii. Prietenii si familia mirilor aruncau cu bucatele de gutui în trasura cu care tinerii casatoriti se îndreptau spre noua lor locuinta. Odata ajunsi acasa, mireasa gusta dintr-o prajitura facuta cu miere si susan si primea cadou din partea mirelui o gutuie, existând convingerea ca femeia care manânca multe gutui va avea copii îndemânatici si inteligenti. În unele tari s-a mai pastrat si astazi obiceiul ca tinerei mirese sa i se ofere o gutuie pe care sa o manânce în fata sotului, asigurându-l astfel de iubirea si sinceritatea sa, iar în Italia exista locuri unde mirii îsi întâmpina oaspetii cu vin si dulceata de gutui.
Eficienta în afectiuni digestive
Gutuia contine 8,9 grame hidrati de carbon la suta de grame si are 355 calorii. În gutuie se gasesc provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu-55 mg, fosfor - 95mg, fier - 4.3mg, sodiu - 25mg, potasiu -125mg. Fructul este foarte bogat în acid citric si în pectina, cu efect
benefic asupra sistemului circulator, determinând diminuarea tensiunii arteriale.
În medicina alternativa, gutuia este utilizata pentru proprietatile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispasmodice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante, tonice si stimulente. Miezul de gutuie era folosit din cele mai vechi timpuri în tarile din Orientul Apropiat, în cazul afectiunilor tubului digestiv si intestinal însotite de diaree si hemoragii, iar medicina tibetana considera ca nu exista un remediu mai bun decât gutuia în cazul bolilor de urechi. Infuzia preparata din coaja gutuiului este utilizata în tratamentul ulcerului.
Toate soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului: dau curaj si îmbunatatesc starea de spirit.
Stimuleaza apetitul
Consumate ca atare, gutuile stimuleaza pofta de mâncare si amelioreaza infectiile respiratorii si chiar astmul. Sub forma de decoct, se folosesc în cazurile de diaree la copii, în stari de greata sau dureri articulare: câteva bucati de gutuie se fierb timp de 5 minute în 250 ml de apa, la foc mic. Se bea caldut, eventual îndulcit.
Cu gust astringent, siropul preparat din fructul necopt este folosit în tratamentul diareei, fiind foarte sanatos pentru copii.
Taie greata
Gutuia, cu aciditatea ei, neutralizeaza grasimile. De asemenea, semintele de gutui, oparite, sunt un bun pansament gastric, iar fructul mestecat pe îndelete taie greata. Înca din Evul Mediu s-a constatat ca ajuta digestia, astfel ca în Spania, de exemplu, marmelada de gutui este servita alaturi de brânzeturi.
Gemul, dulceata si marmelada pregatite din gutui sunt recomandate în afectiunile inflamatorii ale intestinului (cuvântul i"marmeladai" provine din portughezul i"marmeloi", care înseamna gutuie). Fructul poate fi fiert, copt sau uscat, îmbunatateste sosurile pe baza de vin rosu si este minunat ca umplutura pentru pui. Daca îl prepari la cuptor, pune un pic de miere peste felii, înainte de a le servi. Vor fi mai aromate.
Sucul
Sucul din gutuie se pregateste din fructe bine coapte si are proprietati fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Sucul de gutuie este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, în afectiuni ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv. Se bea în doze de câte o jumatate de pahar, pâna la un pahar, înainte de masa. Compresele cu suc de gutuie se folosesc în cazul afectiunilor rectului si al crapaturilor anusului.
Decoctul si maceratul
Decoct din seminte de gutuie: 5-10 grame de seminte se fierb în 100 de ml de apa pâna capata consistenta gelatinei. Se foloseste intern, câte o lingura de trei-patru ori pe zi, în cazul bronsitelor, al tusei cu sânge, al hemoragiilor uterine. Sub forma de gargara se foloseste în tratamentul anghinei. De asemenea, extern, sub forma de comprese, e antiinflamator, ajutand în afectiuni ale ochilor, arsuri si iritatii ale pielii.
Semintele sunt si un bun laxativ, fiind astringente si antiinflamatorii. Înmuiate câteva ore în apa, formeaza o masa mucilaginoasa care are o actiune calmanta si emolienta, fiind folosita în tratamentul bolilor respiratorii, în special la copii. Extern, calmeaza si reduc arsurile minore.
Atentie! Semintele sunt otravitoare consumate în cantitate mare, putand cauza insuficiente respiratorii si chiar moartea. În cantitati mici s-a constatat însa ca substanta pe care o contin stimuleaza respiratia si îmbunatateste digestia, iar potrivit unor studii recente ar fi benefica si în tratarea cancerului.
Preparat antianemic
Maceratul din gutui cu scoruse este un remediu util celor care sufera de anemie. Se toaca un pumn de coji si cotoare de gutuie si se pun într-un borcan cu apa. Peste ele se adauga un pumn de scoruse de munte, bine coapte si tocate marunt. Se acopera vasul si se lasa la macerat la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumina, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se strecoara, se toarna în sticle de culoare închisa si se lasa la rece. Preparatul se bea în cursul unei zile, în loc de apa.
Buna pentru afectiuni bucale
Fructul si sucul pot fi folosite pentru spalatul dintilor. Se freaca dantura cu o felie de gutuie mai necoapta sau se clateste energic gura cu suc. De asemenea, se poate face gargara cu suc pentru tratarea ulcerelor bucale, afectiunilor gingiei sau inflamatiilor gâtului.
Frumusetea tenului
Substantele pe care le contine gutuia, (vitaminele B1, B2, C, carotina, aminoacizii, uleiurile eterice si minerale) netezesc ridurile si hidrateaza tenul. Pe de alta parte, fructul poate fi consumat de persoanele care urmeaza cure de slabire sau vor sa se mentina în forma.

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2011  Toate drepturile rezervate.