GUTUIA
Consumate ca atare, gutuile stimulează pofta de mancare şi sunt folositoare în cazul infectiilor respiratorii. Sub formă
de decoct, se folosesc
în cazurile de diaree la copii si in infectii
respiratorii: se fierb citeva bucati de gutuie în 250 ml de apa, timp de
5 minute şi se bea caldut.
Maceratul din gutui cu scoruse este un remediu util celor care suferă de
anemie. Un pumn de coji şi cotoare de gutuie se taie în bucăţi potrivite
şi se pun într-un borcan cu apă. Peste ele se adaugă un pumn de scoruse
de munte, bine coapte şi măruntite. Se acoperă vasul şi se lasă la
macerat la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumină, timp de
aproximativ 12 ore. După aceasta, se strecoară, se toarnă în sticle de
culoare închisă şi se lasă la rece. Se bea în cursul unei zile, în loc
de apă. Gutuia are actiune in atonia gastrica, in diaree, in metroragii
si hemoroizi.
Gutuia se foloseste sub forma de sirop, jeleu, gem sau marmelada.Gutuia
provine din Caucaz, fiind mentionata in scrierile grecesti începând cu
anul 600 i.H. În Antichitate era considerata fructul preferat al
Afroditei, zeita iubirii.
Grecii îndragostiti îi aduceau ofranda gutui
frumoase si bine coapte, numindu-le „mere de aur”, simbol al iubirii si
mai ales al fertilitatii. Prietenii si familia mirilor aruncau cu
bucatele de gutui în trasura cu care tinerii casatoriti se îndreptau
spre noua lor locuinta. Odata ajunsi acasa, mireasa gusta dintr-o
prajitura facuta cu miere si susan si primea cadou din partea mirelui o
gutuie, existând convingerea ca femeia care manânca multe gutui va avea
copii îndemânatici si inteligenti. În unele tari s-a mai pastrat si
astazi obiceiul ca tinerei mirese sa i se ofere o gutuie pe care sa o
manânce în fata sotului, asigurându-l astfel de iubirea si sinceritatea
sa, iar în Italia exista locuri unde mirii îsi întâmpina oaspetii cu vin
si dulceata de gutui.
Eficienta în afectiuni digestive
Gutuia contine 8,9 grame hidrati de carbon la suta de grame si are 355
calorii. În gutuie se gasesc provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E,
PP, calciu-55 mg, fosfor - 95mg, fier - 4.3mg, sodiu - 25mg, potasiu
-125mg. Fructul este foarte bogat în acid citric si în pectina, cu efect
benefic asupra sistemului circulator, determinând diminuarea tensiunii
arteriale.
În medicina alternativa, gutuia este utilizata pentru proprietatile sale
antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispasmodice, emoliente,
digestive, diuretice, expectorante, tonice si stimulente. Miezul de
gutuie era folosit din cele mai vechi timpuri în tarile din Orientul
Apropiat, în cazul afectiunilor tubului digestiv si intestinal însotite
de diaree si hemoragii, iar medicina tibetana considera ca nu exista un
remediu mai bun decât gutuia în cazul bolilor de urechi. Infuzia
preparata din coaja gutuiului este utilizata în tratamentul ulcerului.
Toate soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului: dau
curaj si îmbunatatesc starea de spirit.
Stimuleaza apetitul
Consumate ca atare, gutuile stimuleaza pofta de mâncare si amelioreaza
infectiile respiratorii si chiar astmul. Sub forma de decoct, se
folosesc în cazurile de diaree la copii, în stari de greata sau dureri
articulare: câteva bucati de gutuie se fierb timp de 5 minute în 250 ml
de apa, la foc mic. Se bea caldut, eventual îndulcit.
Cu gust astringent, siropul preparat din fructul necopt este folosit în
tratamentul diareei, fiind foarte sanatos pentru copii.
Taie greata
Gutuia, cu aciditatea ei, neutralizeaza grasimile. De asemenea,
semintele de gutui, oparite, sunt un bun pansament gastric, iar fructul
mestecat pe îndelete taie greata. Înca din Evul Mediu s-a constatat ca
ajuta digestia, astfel ca în Spania, de exemplu, marmelada de gutui este
servita alaturi de brânzeturi.
Gemul, dulceata si marmelada pregatite din gutui sunt recomandate în
afectiunile inflamatorii ale intestinului (cuvântul i"marmeladai"
provine din portughezul i"marmeloi", care înseamna gutuie). Fructul
poate fi fiert, copt sau uscat, îmbunatateste sosurile pe baza de vin
rosu si este minunat ca umplutura pentru pui. Daca îl prepari la cuptor,
pune un pic de miere peste felii, înainte de a le servi. Vor fi mai
aromate.
Sucul
Sucul din gutuie se pregateste din fructe bine coapte si are proprietati
fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Sucul
de gutuie este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, în
afectiuni ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv. Se bea în
doze de câte o jumatate de pahar, pâna la un pahar, înainte de masa.
Compresele cu suc de gutuie se folosesc în cazul afectiunilor rectului
si al crapaturilor anusului.
Decoctul si maceratul
Decoct din seminte de gutuie: 5-10 grame de seminte se fierb în 100 de
ml de apa pâna capata consistenta gelatinei. Se foloseste intern, câte o
lingura de trei-patru ori pe zi, în cazul bronsitelor, al tusei cu sânge,
al hemoragiilor uterine. Sub forma de gargara se foloseste în
tratamentul anghinei. De asemenea, extern, sub forma de comprese, e
antiinflamator, ajutand în afectiuni ale ochilor, arsuri si iritatii ale
pielii.
Semintele sunt si un bun laxativ, fiind astringente si antiinflamatorii.
Înmuiate câteva ore în apa, formeaza o masa mucilaginoasa care are o
actiune calmanta si emolienta, fiind folosita în tratamentul bolilor
respiratorii, în special la copii. Extern, calmeaza si reduc arsurile
minore.
Atentie! Semintele sunt otravitoare consumate în cantitate mare, putand
cauza insuficiente respiratorii si chiar moartea. În cantitati mici s-a
constatat însa ca substanta pe care o contin stimuleaza respiratia si
îmbunatateste digestia, iar potrivit unor studii recente ar fi benefica
si în tratarea cancerului.
Preparat antianemic
Maceratul din gutui cu scoruse este un remediu util celor care sufera de
anemie. Se toaca un pumn de coji si cotoare de gutuie si se pun într-un
borcan cu apa. Peste ele se adauga un pumn de scoruse de munte, bine
coapte si tocate marunt. Se acopera vasul si se lasa la macerat la
temperatura camerei, într-un loc ferit de lumina, timp de aproximativ 12
ore. Apoi se strecoara, se toarna în sticle de culoare închisa si se
lasa la rece. Preparatul se bea în cursul unei zile, în loc de apa.
Buna pentru afectiuni bucale
Fructul si sucul pot fi folosite pentru spalatul dintilor. Se freaca
dantura cu o felie de gutuie mai necoapta sau se clateste energic gura
cu suc. De asemenea, se poate face gargara cu suc pentru tratarea
ulcerelor bucale, afectiunilor gingiei sau inflamatiilor gâtului.
Frumusetea tenului
Substantele pe care le contine gutuia, (vitaminele B1, B2, C, carotina,
aminoacizii, uleiurile eterice si minerale) netezesc ridurile si
hidrateaza tenul. Pe de alta parte, fructul poate fi consumat de
persoanele care urmeaza cure de slabire sau vor sa se mentina în forma.