Hepatita virala C

 

Hepatita virală C are cea mai mare probabilitate de cronicizare dintre hepatitele virale, de 75-80%, deşi afectarea iniţială pare (în mod paradoxal) moderată. De obicei, hepatita cronică ce rezultă este benignă si subclinică, dar în final ciroza se dezvoltă la cel putin 20% dintre pacienţii infectaţi cu VHC; pot sa treaca zeci de ani până să apară. Carcinomul hepatocelular reprezintă un risc la pacienţii cu ciroza indusă de VHC; tumorile apar rar în cazurile noncirotice ale infecţiei cronice (spre deosebire de infecţia cu VHB).

Virusul hepatitei C este răspunzător de aproximativ 60-70 % din hepatitele cronice şi aproximativ 30% din cirozele şi cancerele hepatice. Rata înaltă a mutaţiilor VHC este cauza evoluţiei insiduoase şi în general variabile a infecţiei cronice HCV, caracterizate prin alternarea fazelor de replicare virală (faze cu pronunţată replicare virala respectiv cu replicare virala scazută/absentă). Diagnosticul de hepatita virală C se bazează pe prezenţa anticorpilor serici (anti-VHC); la pacienţii infectaţi cu HVC nu s-au evidenţiat antigene virale.

 Detectarea anticorpilor permite însă diferenţierea infecţiei acute/cronice de o infecţie în antecedente; pentru aceasta se utilizează determinarea HCV-ARN. În infecţia recentă HVC, HCV-RNA se detectează de obicei, la puţine săptămâni de la invazia virală (primul marker serologic al infecţiei HVC) şi precede cu săptămâni, luni, seroconversia imunologică (apariţia anti-VHC). În remisiunea spontană a infecţiei HCV recente (acută), HCV-RNA se negativează de obicei, dupa 4-6 luni. Infecţia cronică HCV se consideră prezentă dacă HVC-RNA rămâne detectabil pentru o perioadă de cel putin 12 luni.

Concentraţia HCV-RNA fluctuează pe parcursul evoluţiei infecţiei cronice; temporar, concentraţia poate scădea sub nivelul de detecţie. De aceea, un rezultat negativ HCV-RNA nu exclude prezenţa infecţiei cronice sau a infectivităţii serului. Numai dacă detectarea HCV-RNA rămâne negativă la 3 determinări consecutive, la interval de 1 an, se poate presupune vindecarea infecţiei HCV. Detectarea HVC-RNA este esenţiala nu numai în diagnosticul infecţiei acute sau cronice HCV, dar şi în stabilirea indicaţiei de tratament cu interferon a hepatitei cronice HVC şi în monitorizarea răspunsului la tratament.

 “Ţinta” terapiei este răspunsul virusologic susţinut, considerat atunci când HCV-RNA rămâne nedetectabil 6-12 luni după terminarea tratamentului. Un indicator al răspunsului favorabil este obţinerea la 3 luni de la iniţierea terapiei antivirale a răspunsului virusologic precoce – HCV-RNA nedetectabil sau scăzut cu 2 log.10 (ex. de la 2 milioane la 20000 ui) din nivelul viremiei de bază.

 

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT © 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.