Iasomia de padure (Philadelphus coronaris)
Iasomia de padure,
este o planta medicinala, ale carei proprietati
terapeutice s-au utilizat in scopuri medicinale inca din
cele mai vechi timpuri.
Iasomia de padure este un
excelent antibacterian, fiind
recomandata a fi utilizata ca remediu natural in:
curatarea bacteriilor de la
nivelul gurii si in
- tratamentul
afectiunilor: leucoree, probleme de ordin ginecologic (infectii
vaginale), viermi intestinali,
depresie.
In tratamentul acestor afectiuni se poate utiliza atat:
ceaiul din flori de iasomie
de padure (actioneaza intern asupra unor
diferite afectiuni), care trebuie baut o perioada mai
lunga de timp, zilnic,
- cat si bai de sezut cu
ceai din flori de iasomie de padure in special pentru tratarea infectiilor
vaginale si leucoreei.
Iasomia de padure
poate fi utilizata si in cosmetice, in special pentru
ingrijirea pielii, sub forma de creme si alifii.
Denumiri
populare:
ananas,
clocotici,
iasomie,
lemn-alb,
sipica, lamaita.
In
traditia
populara:
ceaiul
din flori se
folosea contra
leucoreei.
Proprietati
farmacologice:
efecte
antibacteriene
certe,
antimigremoase,
anthitrichomozianice,
vulnerare.
Preparare:
Se vor marunti
florile si se
pun la uscat.
Din aceste flori
se obtine unul
din ceaiurile
foarte aromate
placute la gust
si totodata
utile in
diferite
afectiuni. Se
vor pune 2
lingurite de
flori la 250 ml
apa clocotita.
Se acopere. Se
lasa 10 minute
acoperite dupa
care se vor
strecura. Se pot
consuma 2-3
ceaiuri din
acestea pe zi.
Se poate consuma
perioade lungi
de timp.
- Extern se va
face un ceai din
4 linguri de
flori maruntite
la 500 ml apa
clocotita. Se va
lasa acoperit 15
minute dupa care
se strecoara. Se
vor face
spalaturi
vaginale sau se
vor aplica pe
rani ca
vulnerare.
Se va putea
folosi la
urmatoarele
afectiuni; boli
de nervi, dureri
de cap, migrene,
leucoree (foarte
utila sau chiar
de ne inlocuit,
se va folosi
impreuna cu
Galbenele),
limbrici,
infectii
vaginale
diferite
inclusiv
candidozice,
tricomonas
vaginalis.
Se poate face si
o tinctura cu o
parte planta la
5 parti alcool
si se va tine
timp de 15 zile.
Alcoolul trebuie
sa fie alimentar
de 70°. Este
util intern cate
o lingurita in
dilutie cu apa.
Se mai foloseste
mult in
cosmetica.