Inmultirea pestilor Betta Splendens

Betta SplendensBetta Splendens sunt pesti de acvariu foarte apreciati in acvarisitica,

datorita coloritului puternic si variat si al aspectului deosebit al inotatoarelor. Sunt pesti de apa dulce, originari din sud-estul Asiei, foarte teritoriali si agresivi. Masculii sunt mai frumosi decat femelele, de aceea este usor sa se faca sexarea (pestii mai viu colorati si cu voaluri mai abundente sunt clar masculi). Inmultirea acestor pesti nu este foarte dificila, dar este foarte interesanta si ofera mari satisfactii.


Betta sunt pesti care isi depun ouale intr-un cuib format din bule, si nu sunt singura specie care face asta. Masculul este cel care se ocupa de constructia cuibului si de protejarea oualor si a alevinilor (puiet). Cand doriti sa imperecheati Betta, cu 1-2 saptamani inainte asigurati femelei si masculului un acvariu cu apa mereu curata si o hrana de calitate, vie daca se poate, sau congelata. Tubifex, larve de tantari sau de libelula, artemia, vii sau congelate sunt o sursa bogata de proteina si determina exemplarele sa se pregateasca pentru imperechere.

Acvariul unde vor fi imperecheati cei doi viitori parinti sa fie de 10-15 litri, nu acele acvarii minuscule de 1-2 litri in care sunt incarcerati Betta de obicei. Apa in acvariu sa aiba aproxmativ 10-14 cm nivelul. Se stie ca masculul si femela sunt tinuti separat in restul timpului. Locul de imperechere trebuie sa fie unul neutru, deci niciunul din

acvariile celor 2. In acest acvariu amplasti un incalzitor de 50w cu termostatul fixat pe 27-28 de grade Celsius, aceasta este temperatura optima pentru puiet. Mai aveti nevoie de un filtru burete, nu unul intern cu absorbite, deoarece poate trage inauntru ouale si alevinii. Substrat nu se pune deoarece impiedica masculul din recuperarea oualor cazute pe fund. Sunt necesare multe plante, de preferinta naturale, pentru ca femela sa aiba unde se ascunde. Chiar si un decor tip grota este bun pentru acest scop. Plantele sa fie de suprafata pentru ca masculul sa isi poata prinde bulele de acestea. Un inel de plastic pus pe suprafata apei va conferi si el suport bulelor. Cu 2-3 zile inainte porniti incalzitorul pentru a aduce apa la temperatura optima. Acoperiti acvariul pentru a mentine aceasta temperatura si al suprafata apei; puietul isi va forma aparatul respirator la suprafata apei si au nevoie de acest nivel de temperatura peste tot.

Se purcede la introducerea cuplului in acvariu. Mai intai masculul si se asteapta cateva ore pana se obisnuieste cu noul teritoriu, altfel un mascul agitat, stresat de noua locuinta va fii foarte agresiv si neinteresat de imperechere. Cand vine vorba de introducerea femelei strategiile specialistilor sunt diferite. Unii prefera sa lipeasca cu acteva zile inainte acvariul femelei de cel al masculului pentru a initia dorinta de imperechere. Altii introduc direct femela in acvariu, in zona cu ascunzatori si lasa lucrurile sa decurga de la sine. Cei mai multi prefera varianta cu acvariile cu despartitori sau punerea femelei intr-un recipient mai mic (tip maternitate) care se introduce in acvariu alaturi de mascul. Astfel ei pot relationa cel mai bine, fara ca femela sa aiba de suferit. Dupa o zi de astfel de cunoastere, femela este lasata libera in acvariu alaturi de mascul.

Adultii Betta sunt pregatiti e imperechere oricand, mai ales masculii. Femele pregatite de a procrea se recunosc dupa abdomenul bombat, plin cu icre, si un punct alb in zona orificiului de excretie. In plus majoritatea femelelor prezinta dungi verticale pe abdomen, asta in functie de nuantele fiecareia. A nu le confunda cu dungile orizontale care semnifica stres si iritabilitate. Masculul poate incepe construirea cuibului de bule inca deinainte de introducerea femelei, cat inca femela este inchisa in maternitate sau chiar dupa ce au afcut contact direct. Acesta este semnul ca el este gata de imperecheat. Imediat dupa lasarea libera a femelei, masculul o va alerga si o va ciupi de inotatoare, este natural si un risc asumat, fara repercusiuni grave. In cazul in care nici un indiciu al imperecherii nu este prezent atunci acest comportament este unul violent si femela trebuie scoasa din acvariu.

Dupa ce cuibul de bule a fost construit (unii masculii pot chiar sa nu construiasca vreunul) masculul va pleca in cautarea femelei si astfel incepe ritualul de imperechere. Cei doi vor incepe sa se imbratiseze, chiar sub cuib. Timp de 10-20 de secunde masculul se va invarti in jurul femelei si va apasa pe abdomenul acesteia pentru a elibera ouale (intre 10 si 200), cand aceasta se intampla si el va elibera sperma. Dupa acest dans femela va pluti obosita la suprafata apei. Masculul va incepe sa culeaga ouale cazute pe fundul acvariului si le va transporta in cuib, pana la ultimul ou. Unele femele pot ajuta si ele la transport, altele le pot manca si sunt alungate de mascul. Cel mai bine este sa scoateti femela din acvariu la acest moment.

Dupa 24-48 de ore puii vor ecloza, iar masculul va avea grja ca cei cazuti din cuib sa fie dusi inapoi. La fel se intampla si cu ouale picate in aceasta perioada. Dupa 2 -3 zile de la eclozare, cand puietul deja inoata singur, masculul poate fi scos, pentru a preveni canibalismul. Alevinii in primele zile se hranesc cu materia cuibului. Apoi incepeti sa le furnizati hrana speciala pentru puiet: artemia, microviermi sau infuzori. Chiar si albus de ou fiert tare, pisat marunt in apa si trecut printr-un tifon. La 2-3 luni vor incepe sa-si exprime caracterele masculine sau feminine.

Inmutirea pestilor Betta este foarte simpla daca respectati cateva reguli de baza. Nu ii inmultiti decat daca aveti posibilitatea sa ii gazduiti mai departe sau sa ii comercializati. Poate veti avea peste 100 de urmasi, care au nevoie de spatiu si hrana. Indiferent de motivul pentru care o faceti, inmultirea pestilor Betta Splendens este un spectacol unic

 

 
[ [[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google<
 
COPYRIGHT © 2005  - 2013  Toate drepturile rezervate.