Isopul

   
 
 Isopul este originar din regiunea mediteraneeana. La noi in tara creste numai cultivat.
In scopuri medicinale, se foloseste planta intreaga -      Herba Hyssopi. Ea are un miros placut si un gust aromatic, datorita uleilui volatil pe care il contine.
Sub forma de infuzie se intrebuinteaza in afectiunile cronice ale cailor respiratorii, manifestate prin raguseala, tuse, astm, usurand expectoratia si transpiratia. Ceaiul de isop favorizeaza eliminarea apei din tesuturi.
Isopul are de asemenea actiune antiseptica si cicatrizanta asupra ranilor, folosindu-se sub forma de bai sau comprese.


     Datorita unei substante amare, isopul stimuleaza pofta de mancare si regleaza functiile digestive.
     Dintre glicozidele flavonice, isopul contine hesperidina, care are proprietatea de a scadea presiunea sanguina, datorita dilatatiei arteriale.
     Aceasta planta intra in compozitia ceaiurilor antiastmatic, pectoral si sudorific.

Totuși isopul (Hyssopus officinalis) are o veche reputație terapeutică, fiind utilizat pentru purificarea locurilor sacre și în același timp ca plantă medicinală comună. Este originar din regiunile mediteraneene și Asia temperată, iar în prezent se cultiva în America și Europa.

Principalele utilizări tradiționale se referă în principal la afecțiunile respiratorii și ale aparatului digestiv, iar extern la ameliorarea durerilor reumatice, arsuri, răni, dureri de urechi, cât și dureri de dinți. În trecut s-a folosit și pentru reglarea tensiunii arteriale, ca tonic nervin general, în anxietate și isterie.

Părțile aeriene ale plantei recoltate în timpul înfloririi conțin 0,5-1 la sută ulei esențial format în special din pinen și pinocamfen, sesquiterpene, iar cantitatea cea mai mare de ulei esențial se găsește în flori, apoi în frunze. Planta mai conține derivații flavonici, o substanță amară de natură lactonică numită marubiina, acid usolic și oleanolic, diosmina, beta-sitosterina, tanin, hysopina, gumi-rezine, zaharuri, lipide și substanțe minerale: Ca, K, Na, P, Fe, Cu, S, Mu, Zu, Mo, Al etc. Uleiul esențial se obține prin antrenarea cu vapori de apă din părțile florale ale plantei și frunze recoltate în timpul înfloririi. Uleiul esențial obținut prin acest procedeu este încolor, până la galben-pal-verzui, cu miros dulceag camforos. Se amestecă bine în uleiurile esențiale de levănțică, rosmarin, myrt, de Primeta racemosa, salvie, geranium și uleiuri de citrice, iar ca acțiune terapeutică uleiul esențial de isop este considerat ca astringent, antiseptic, bactericid, antiviral, carminativ, calmant al cefaleelor, cicatrizant, digestiv, diuretic, emenagog, expectorant, febrifug, hipertensiv, nervin-sedativ, endorific și tonic (cardiac și în deficientele circulatorii), vermifug și vulnerar (de vindecare mai rapidă a plăgilor).
Principalii constituenți din uleiul esențial sunt pinocamphonele, izopinocamhone, estragolul, barneolul, geraniolul, bimonene, tuyone, myrcene, caryofilene etc.

În aromotarepie: principalele utilizări se referă la acțiuni cutanate: echimoze, tăieturi, dermatite, eczeme, răni, inflamații etc.
În afecțiuni circulatorii: mușchi și articulații, în tensiuni mici sau mari ale presiunii sanguine, în afecțiunile reumatice.
În afecțiunile sistemului respirator: astm, bronșite, cataruri, faringite, tuse, tonsilite, tuse convulsivă.
În afecțiunile sistemului digestiv: colici, indigestii, gastrite.
În afecțiunile sistemului genito-urinar: anemoree, leucoree (trichomonoza în special), iritații mecanice etc.
Sistem imunitar: răceală, gripă, stări febrile etc.
Sistem nervos: anxietate, oboseală, tensiune nervoasă, condiții de stres, nevroze astenice etc.
În aromoterapie se utilizează numai în mici concentrații diluat într-un ulei pe bază de măsline sau uleiuri vegetale obținute prin presare la rece. Intern, diluația uzuală este de 3-4 picături la o lingură de ulei vegetal, iar uleiul de isop intră ca aromatizant în numeroase produse cosmetice, parfumuri, săpunuri etc. În industria alimentara este folosit pentru proprietățile condimentare în diferite preparate din carne, sosuri, băuturi alcoolice rafinate, iar pentru folosirea tuturor acestor produse sau preparate mai trebuie menționat că, deși isopul nu este iritant și nesensibilizant, în special uleiul esențial este și tonic moderat datorită conținutului în pinocanfene. Deci, toate preparatele care conțin ulei volatil de isop trebuie folosite moderat și sunt contraindicate în timpul sarcinii, în epilepsie, cât și în hipertensiune arterială. Părțile aeriene ale plantei, recoltate în timpul înfloririi și uscate la umbră, pot fi folosite în farmacia casei ca atare sub formă de infuzie una-două lingurițe la o cană de apă, iar după un timp de 10-15 minute de la infuzare într-un vas acoperit se pot consuma una-două căni pe zi din acest ceai, îndulcite cu miere de albine. Isopul intră în compoziția multor ceaiuri medicinale sau alimentare cum ar fi: ceaiul antiasmatic și pectoral, ceaiul osana etc.

 

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
www  www.pravaliata.ro
COPYRIGHT © 2005 - 2011   Toate drepturile rezervate.